Anul trecut, Consiliul Judeţean a ignorat cu desăvârşire solicitările Primăriei Câmpulung de a se comporta ca un proprietar în chestiunea podului din Tabaci. În mandatul trecut, Liviu Ţâroiu a intenţionat să-l demoleze şi să-l reconstruiască pe banii câmpulungenilor, după ce a fost respins la finanţare cu fonduri guvernamentale prin PNDL. Noroc că s-a răzgândit constructorul care a câştigat licitaţia, altminteri municipalitatea ajungea să plătească reabilitarea unui bun al altuia, chiar dacă se află pe teritoriul Câmpulungului. Ajunsă primar, Elena Lasconi i-a cerut deţinătorului de drept să-l repare, cererile acesteia fiindu-i desconsiderate. Până în 2023, când Mînzînă, „smotocit” bine de Lasconi în declaraţiile publice pe seama comportamentului sfidător la adresa câmpulungenilor, a catadicsit să răspundă celei mai proaspete solicitări a Primăriei Câmpulung. Şi ce răspuns! CJ Argeş cedează municipiului administrarea drumurilor sale, de care nu s-a atins cu o lopată de asfalt cu deceniile! Teritoriul Câmpulungului este străbătut de trei drumuri judeţene, dintre care două încorporează două poduri: podul de la Turn şi podul din Tabaci, ambele în nevoie serioasă de reparaţii.
- Consiliul Judeţean este dispus să schimbe administratorul sectoarelor câmpulungene ale drumurilor judeţene
Ce răspunde preşedintele Consiliului Judeţean la o adresă a Primăriei Câmpulung din luna februarie a acestui an? Că „dreptul de administrare al sectoarelor de drum judeţene va fi constituit în favoarea Consiliului Local al Municipiului Câmpulung”. Răspunsul Consiliului Judeţean, ajuns la Primăria Câmpulung pe 28 martie 2023, precizează şi ce formalităţi trebuie parcurse pentru ca Legislativul municipal să devină administratorul sectoarelor drumurilor judeţene care tranzitează Câmpulungul, figurând în intravilanul său:
- DJ 732 C Câmpulung (DN 73) – Bughea de Jos – Malu – Godeni – Capu Piscului – Lăzăreşti (DN 73), pentru sectorul Câmpulung (km 0+00 – km 00+286), Câmpulung (pod, km 0+286 – km 0+358), Câmpulung (km 0+358 – km 00+548);
- DJ 735 Câmpulung (DN 73) – Albeşti – Cândeşti, pentru sectorul Câmpulung (km 0+00 – km 1+179), Câmpulung (pod, 1+179 – km 1+222), Câmpulung (km 1+222 – km 2+548). Potrivit Consiliului Judeţean, acest sector de drum se află în proces de reabilitare;
- DJ 737 Câmpulung (DN 73) – Măţău – Coceneşti – Boteni (DN 73D), pentru sectorul Câmpulung (km 0+00 – km 00+138), Câmpulung (pod, km 0+138 – km 00+275), Câmpulung (km 0+275 – km 00+735), Câmpulung (pod, km 0+735 – km 00+750), Câmpulung (km 0+750 – km 3+034);
- DJ 738 Poienari (DN 73) – Jugur – Drăghici – Mihăeşti (DC 11), pentru sectorul Câmpulung (km 0+00 – km 00+286), Câmpulung (pod, km 0+286 – km 0+358), Câmpulung (km 0+358 – km 00+548).
După enumerarea sectoarelor câmpulungene ale arterelor judeţene, preşedintele Ion Mînzînă, ca semnatar al adresei, îi învaţă pe ai noştri ce paşi să facă pentru realizarea transferului. În prezent, sectoarele respective aparţin domeniului public al Judeţului Argeş şi se află în administrarea Regiei Autonome Judeţene de Drumuri Argeş.
Consiliul Judeţean a solicitat punctul de vedere al Consiliului Local Câmpulung, întrucât Primăria nu are competenţă în această materie.
- Câmpulungul nu preia drumurile până nu le vede reparate
La şedinţa Consiliului Local de ieri după amiază, aleşii s-au pus de acord să nu adopte o hotărâre prin care să solicite darea în administrare a sectoarelor de drum enumerate. Motivul: din adresa CJ nu reiese „intenţia de a lua măsuri de aducere a acestor drumuri în stare de folosinţă corespunzătoare înainte de iniţierea procesului de dare în administrare”.
Altfel spus, pentru ca transferul tronsoanelor care străbat Câmpulungul să se poată perfecta trebuie reparate înainte, „acestea aflându-se într-o stare foarte avansată de degradare”. „Subliniem încă o dată că anumite sectoare de drum prezintă un real pericol pentru participanţii la trafic, din cauza stadiului avansat de degradare, impunând lucrări de intervenţie urgente.”, redăm un fragment din răspunsul pregătit pentru CJ. În lipsa lucrărilor întârziate de ani buni, refuzul municipalităţii de a prelua „hârtoapele” judeţului este unul legitim.
„Vă aducem în atenţie faptul că pe sectoarele de drum judeţene ce tranzitează municipiul Câmpulung se află şi două poduri cu risc ridicat de prăbuşire. Situaţia cea mai gravă este cea a podului rutier de pe strada General Teodorescu (Podul Tabaci), cu privire la care, încă din anul 2014, s-a concluzionat că se impun măsuri de intervenţie necesare punerii în siguranţă a podului. În octombrie 2014, a fost întocmit un raport de expertiză tehnică a acestui pod, constatându-se o serie de degradări şi deficienţe la suprastructura şi infrastructura podului rutier: infiltraţii puternice având ca efect degradarea betonului, dispozitive de rost distruse, degradarea armăturii, lipsa unor antretoaze puternice între grinzile de beton etc.
Concluzia raportului de expertiză a fost reprezentată de necesitatea realizării lucrărilor de intervenţie, raportul propunând două variante de intervenţie. Din anul 2014, starea de degradare a avansat şi mai mult, nefiind finalizată nicio lucrare de reparaţie. Cu privire la acest pod, cât şi la celelalte sectoare de drum se impune luarea unor măsuri urgente de reparaţii şi/sau consolidare şi alocarea imediată de resurse din bugetul Consiliului Judeţean Argeş / Regiei Autonome Judeţene de Drumuri Argeş sau din alte surse, dat fiind faptul că pentru întreţinerea acestor drumuri nu au fost acordate niciun fel de sume.”, menţionează adresa pe care Executivul a pus-o în atenţia Legislativului municipal, cu intenţia de a fi aprobată, pentru a o expedia Consiliului Judeţean.
- Elena Lasconi: „Nu ne poate obliga nicio lege să luăm o „căzătură”
Înainte ca aleşii municipali să exprime un vot pe marginea răspunsului întocmit de Primărie pentru CJ Argeş, câteva explicaţii au fost furnizate în plen de şefa Executivului. „De când am preluat acest mandat, am făcut mai multe adrese către Consiliul Judeţean referitoare la starea deplorabilă a drumurilor. (…) De multe ori, am făcut solicitări pentru a le reface, dar nu am primit niciun răspuns concret. La ultima adresă, pentru că la celelalte n-am primit răspuns deloc. Noi nu dorim să le preluăm decât dacă le refac. Nu ne poate obliga nicio lege să luăm o „căzătură”. Ei au bani, au şi posibilitatea să acceseze şi fonduri europene, dar nu doresc să investească în nordul judeţului Argeş. Se dau fonduri europene pentru asfaltarea drumurilor judeţene şi ei au ales două drumuri judeţene din sudul judeţului Argeş. Noi le transmitem că nu dorim să preluăm trei „căzături”. Să le facă şi apoi le preluăm cu mare plăcere.”, a precizat Elena Lasconi la dezbaterea Consiliului Local de joi, 27 aprilie 2023.
Singurii care s-au abţinut la vot au fost cei cinci consilieri PSD, restul celor prezenţi, în sală şi în online, fiind pentru preluare abia în momentul punerii la punct a arterelor judeţene.
Magda BĂNCESCU