21.9 C
Campulung Muscel
23/07/2024

PNL acuză PSD că finanţează din banii cetăţenilor un centru care funcţionează cu trei angajaţi la doi copii

Un centru social, destinat îngrijirii copiilor, deschis cu mai mulţi ani în urmă, în cadrul unui proiect cu finanţare nerambursabilă, a devenit, de ceva timp, motiv de contre între politicienii din componenţa Consiliului Local Godeni. Opoziţia liberală a primarului Ion Pădureanu pune serios la îndoială necesitatea susţinerii financiare a acestei activităţi care, în opinia sa, n-ar prea justifica cheltuiala. Deseori, liberalii s-au legat şi de program, şi de numărul de copii înscrişi, şi de personal, care ar fi mai numeros decât beneficiarii serviciilor. Pe măsură ce trece timpul, disputa se amplifică şi faptul că sunt certuri în Consiliul Local nu e nimic. Centrul de copii a făcut obiectul mai multor controale de la Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale, de la Antifraudă şi Direcţia pentru Protecţia Copilului Argeş, ca urmare a reclamaţiilor formulate.
O primă acuză a PNL: programul centrului, scurtat nejustificat
Controversatul centru a făcut parte dintr-un proiect cu şase investiţii distincte, puse în practică graţie unei finanţări nerambursabile, obţinute în anul 2010. Fondurile accesate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – Măsura 322 „Renovarea şi dezvoltarea satelor” au contribuit la realizarea investiţiilor: „Sistem centralizat de canalizare în satele Godeni, Coteşti şi Capu Piscului; Extinderea reţelei de alimentare cu apă în satul Capu Piscului; Reabilitarea drumurilor comunale la Godeni; Teren de sport în satul Godeni; Centru de Îngrijire Copii în satul Godeni; Dotarea Căminului Cultural din satul Godeni”. Contractul de finanţare din 2 iunie 2010 a fost încheiat, la acel moment, cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, A.F.I.R.-ul de mai târziu.
După mai bine de un deceniu de la acest moment, considerat o realizare pentru unul dintre multele mandate ale lui Ion Pădureanu, sistemul de canalizare constituie obiectul unui proces complicat. Iar Centrul de Îngrijire a Copiilor este pricină de sesizări lansate instituţiilor cu atribuţii de control de către adversarii politici ai primarului.
În acest mandat, acuzaţiile au coincis cu momentul preluării funcţiilor de către noii aleşi. Care sunt aproape tot cei vechi, la fel ca primarul şi viceprimarul. Meciurile se poartă între PNL şi PSD, cu precizarea că administratorul centrului este consilier local PSD.
Copiii au un program de la ora 12.00, până la ora 18.00, iar personalul, de la ora 11.00, la ora 19.00. Pe la începutul anului, liberalul Ion Aldea reclama că nu se respectă programul anunţat în plen de colegul – sau rivalul politic – Bogdan Sandu. „La ora 18.00 nu mai este nimeni la centru, deşi programul este până la ora 19.30. Noi am votat programul de opt ore, respectiv de la ora 11.30, la ora 19.30. Tot timpul, s-a spus că este finanţat de Consiliul Judeţean, dar aici se vede clar că este finanţat de Consiliul Local şi de aceea vreau să se respecte programul de lucru votat de Consiliul Local. Este vorba despre programul personalului, nu al copiilor.”, a susţinut consilierul PNL.
Aldea, după cum reclamă directorul centrului, a făcut o sesizare la forul finanţator, A.F.I.R., ai cărui reprezentanţi au controlat şi au constatat că programul de funcţionare este respectat. Însă autorul sesizării a pus la îndoială corectitudinea verificărilor. „Dacă domnul Aldea vrea să facă jandarmerie, să facă, a ripostat Bogdan Sandu. Dacă Consiliul Local vrea să închidă centrul, să-l închidă!” Liberalul stăruia să ştie dacă cei mici – zece la număr, din câte se pare – se încadrează în condiţiile de a beneficia de serviciile centrului. „Prin anchetele sociale şi prin semnătura mea, se încadrează. Şi să se ţină cont de faptul că o parte dintre salariaţii centrului sunt cu o jumătate de normă.”, a asigurat primarul Pădureanu.
Angajata centrului, care îl coordonează de la distanţă, primeşte procent din sponsorizările aduse
La următoarea întrunire a aleşilor, căci astfel de discuţii în contradictoriu se succed cu frecvenţă lunară, tot Ion Aldea, cel mai fervent contestatar al activităţii centrului, a propus să nu mai fie plătit un asistent social extern, de vreme ce există unul în cadrul Primăriei. „Doamna Ghiţulescu”, faţă de care au ridicat nedumeriri aleşii PNL Aldea şi Vintilă, care au vrut să ştie cine este acest salariat, a beneficiat de o caracterizare pozitivă din partea primarului: aceasta a adus foarte multe sponsorizări pentru centru şi primeşte un procent, nu salariu. Din nou a fost lansată o întrebare – de data aceasta, din partea lui Constantin Vintilă, PNL-ist şi el – privind încadrarea copiilor în cerinţele legii. „Înscrierea copiilor în centru se face pe baza anchetelor sociale efectuate de către asistentul social din Primărie, pe care dânsul le semnează.”, a precizat Pădureanu. Iar Consiliul Local a aprobat externalizarea serviciilor prestate de asistentul social, angajată a Protecţiei Copilului, care coordonează de la distanţă personalul. Aşadar, nu vine zilnic de la Piteşti la Godeni.
Pe la sfârşitul lui aprilie, după o lună de pauză, opozanţii lui Pădureanu şi-au adus aminte de tema „preferată”. „Rog pe domnul consilier Bogdan Sandu şi Consiliul Local să discutăm puţin despre Centrul de Îngrijire a Copiilor. Mi se pare că funcţionează după ureche.”, a acuzat Constantin Vintilă. „Rămâne ca, la şedinţa următoare – a continuat acesta -, să ni se prezinte situaţia. Este un copil din Capu Piscului care nu este în condiţiile legii. Nu sunt împotriva copiilor instituţionalizaţi, mie să-mi spuneţi dacă este din familie defavorizată. Şi mai sunt şi alţii.”
În apărarea investiţiei sale atât de contestate şi reclamate, şeful Executivului afirma că acolo se lucrează pe baza unor documente, care s-au prezentat la toate controalele exercitate asupra Centrului de Îngrijire a Copiilor de către comisiile A.F.I.R., Antifraudă şi Direcţia de Protecţie a Copilului Argeş. „E caz social – a intervenit administratorul Bogdan George Sandu -, doamna asistent social din cadrul Primăriei a efectuat ancheta socială. Ambii părinţi sunt salariaţi şi nu au cu cine să lase copiii. Au făcut cerere şi, în urma anchetei sociale, copilul a fost primit în centru.” Unul dintre criteriile impuse pentru primirea în centru a celor mici, prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare, este ca ambii părinţi să lucreze. „Asistentul social este cel care spune dacă se încadrează. Centrul funcţionează cu o licenţă, este verificat periodic, există documente de funcţionare, copiii sunt verificaţi de asistentul social.”, a precizat Ion Pădureanu.
„Am fost la centru şi erau doi copii şi trei angajaţi. Domnul Bogdan Sandu era acasă”
Dezbaterea din luna mai a generat alt schimb de replici, deschis de Ion Aldea, care a anunţat că nu este de acord cu finanţarea din bugetul local. „Am fost la centru şi erau trei angajaţi şi doi copii.”, l-a completat Constantin Vintilă. „Verificaţi la doamna Cristina Iosif, asistentul social, situaţia copiilor înscrişi.”, astfel a sunat recomandarea consilierului PSD Constantin Costea. Colegul Vintilă a reluat ideea lui Aldea, precizând că se alocă în zadar bani pentru respectiva activitate socială.
La care viceprimarul Dorel Rumînescu a îndemnat opoziţia să iniţieze un proiect de hotărâre privind închiderea lui. „Nu este necesar să se închidă Centrul de Îngrijire a Copiilor. Eu deranjez, pentru că sunt preşedintele PSD Godeni, este ceva personal. Centrul de Îngrijire a Copiilor a obţinut punctaj maxim la controalele anuale.”, s-a simţit vizat de atacurile repetate administratorul Bogdan George Sandu. Remarcile acestuia cu tentă politică, vizându-i pe liberali, au continuat: „Consider că oricare dintre consilierii PNL ar candida pe viitor pentru funcţia de primar nu ar avea nicio şansă în faţa celor de la PSD. Cei de la PNL au candidat de multe ori şi nu au câştigat niciodată. Aici este, de fapt, problema dumneavoastră, nu Centrul de Îngrijire a Copiilor.”
„Am fost la centru şi erau doi copii şi trei angajaţi. Domnul Bogdan Sandu era acasă. Ce faceţi cu mâncarea de la centru? Trebuie justificat.”, a replicat Constantin Vintilă. „Am programul meu. Aveţi o problemă personală cu mine!”, i-a răspuns Sandu, susţinut de Dorin Poştoacă, de la PER, şi Florin Olteanu, ultimul, fost consilier ALDE în mandatul trecut, aspirat de PSD. Primul i-a cerut acuzatorului lui Sandu documente în susţinerea afirmaţiei, iar al doilea a considerat că: „Aceste şicanări referitoare la Centrul de Îngrijire a Copiilor nu duc la nimic bun, nici pentru părinţi, nici pentru copii.” „Sunt de acord să funcţioneze în baza legii.”, a continuat dialogul Constantin Vintilă, lămurit de primar, care a pus punct discuţiilor: „S-au făcut anchete pentru copiii de la centru, au fost controale şi totul este corect.”
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!