Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Vişoi, cea mai numeroasă parohie a Câmpulungului, a fost între primele locuri în care a răsunat apelul de ajutorare a unei familii încercate de necazul unui copil bolnav. La slujbele de duminică, preoţii Cătălin Florea şi Andrei Ganea au lansat apeluri repetate destinate credincioşilor de a sprijini, după puteri, acoperirea costurilor operaţiei de care avea nevoie Alexandru. Locuitorii celui mai important cartier al municipiului, prezenţi în număr mare la biserică, în fiecare duminică, nu numai la sărbătorile mari de peste an, au manifestat imediat receptivitate faţă de îndemnul preoţilor implicaţi în fiecare cauză umanitară ajunsă la cunoştinţa lor.
Cea mai proaspătă l-a privit pe Alexandru Oprea, care a impresionant comunitatea câmpulungeană cu suferinţa care l-a încercat la cei 17 ani ai săi. Adolescentul, elev al Seminarului Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul”, a găsit în preoţii care gestionează, spiritual şi administrativ, o comunitate religioasă consistentă, un excelent mobilizator al oamenilor de aici. Oameni care şi-au arătat, în mod repetat, dorinţa de a face bine, mai cu seamă atunci când impulsul vine de la educatorul în straie bisericeşti.
Motivul pentru care îi scoatem în evidenţă pe preoţii de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Vişoi îl constituie prezentarea lor, cu titlu de exemplu de dăruire şi implicare, de către Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului într-o perioadă în care tot creştinul este mai atent la modele.
- Imboldul de ajutorare a lui Alexandru a plecat de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Vişoi
Cum au fost informaţi de nevoia de ajutor a părinţilor lui Alexandru, un băiat cu sănătatea afectată de un verdict medical brutal, preoţii Cătălin Florea şi Andrei Ganea au prezentat cazul enoriaşilor acestei parohii. Oamenii de aici nu se lasă rugaţi de două ori când vine vorba de a ajuta cu cât pot din cât au. La Biserica Vişoi, implicarea a devenit, graţie celor doi preoţi, un exerciţiu care se produce de fiecare dată când apare o situaţie umanitară: boală, accident, incendiu, alimente pentru monahi care, la rândul lor, ajută alţi oameni. Familia Oprea, oameni cumsecade din Vişoi, au găsit în concetăţenii lor mobilizaţi de cei doi preoţi sprijinul necesar pentru a-şi opera şi, astfel, salva fiul.
De la vârsta de patru ani, Alexandru a fost diagnosticat cu scolioză toraco-lombară. Pe fondul schimbărilor produse în perioada pubertăţii, familia a observat deformarea coloanei băiatului. În urma investigaţiilor medicale, diagnosticul agravat a fost de scolioză malformativă rigidă, cu recomandarea de a se opera urgent, din cauza riscului neurologic ridicat. Întrucât familia nu-şi putea permite cheltuielile ocazionate de efectuarea operaţiei, estimate la 20-22.000 euro, la care se adăugau costurile de recuperare, nădejdea a stat în ajutorul comunităţii câmpulungene.
Apelul familiei a fost preluat, iniţial, de preoţii din Vişoi şi, într-un timp foarte scurt, s-a „rostogolit” şi în mediul online, care are efectul răspândirii rapide a solicitărilor de natură umanitară. Până la jumătatea lunii martie, când a fost programată operaţia lui Alexandru, suma necesară a fost strânsă şi, astfel, pacientul a putut trece prin intervenţia chirurgicală salvatoare.
„Mare este Dumnezeu! Cu ajutorul Lui şi al oamenilor de bine, care nu au ezitat a fi alături de Alexandru Oprea, tânărul seminarist de la Câmpulung Muscel, operaţia a fost o reuşită! Te felicităm, Alexandru, pentru voinţa de fier, pentru gândul pozitiv de care tot timpul ai dat dovadă! Ştim că operaţia a durat cincisprezece ore, la Spitalul Monza, iar rezultatul este îmbucurător! Câmpulungenii şi nu doar s-au mobilizat exemplar! În numele lui Alexandru şi al familiei lui, mulţumim tuturor pentru ajutor, pentru încurajare, pentru rugăciune.”, au transmis, la câteva zile după operaţie, conducătorii Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Vişoi.
- Cătălin Florea şi Andrei Ganea, exemplu al rolului pe care preotul trebuie să-l aibă într-o comunitate
Slujitorii Bisericii Vişoi apar, în cea mai importantă săptămână a ortodoxiei, în „jurnalul” de fapte lăudabile al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Zilnic, comunicatorii Bisericii argeşene prezintă activităţile desfăşurate de preoţii din parohiile judeţului, indiferent că sunt de natură socială, filantropică, educaţională sau culturală. În Săptămâna Mare, pe agenda de acţiuni potrivite semnificaţiei sărbătorii Paştelui au fost incluşi, ca model de implicare în comunitate, preoţii Cătălin Florea şi Andrei Ganea, „motorul” campaniei caritabile întreprinse pentru Alexandru. Băiatul a primit ajutor şi din afara Parohiei Vişoi, însă cei care le sunt aproape celor doi preoţi ştiu cât suflet au pus aceştia în a face posibilă susţinerea financiară a operaţiei. Şi cu aceeaşi insistenţă şi dăruire pledează şi pentru alţi copii şi tineri bolnavi sau oameni rămaşi fără un acoperiş deasupra capului din cauza unei nenorociri.
Iată ce a consemnat Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului despre cei doi preoţi câmpulungeni.
„Darul sfânt al sănătăţii, Parohia Vişoi, Protoieria Câmpulung Muscel
Când dăruim din obligaţie, ne gândim la o răsplată, când dăruim din inimă, ne gândim la ce am mai putea dărui. Să nu uităm că astăzi avem ocazia să ne deschidem ochii cu claritate, inima cu bucurie şi mâinile fără zgârcenie pentru aproapele nostru, mâine putem avea nefericita ocazie să dăm socoteală de ce nu am împlinit porunca milosteniei.
În Parohia Vişoi din municipiul Câmpulung Muscel, vieţuieşte un elev seminarist, care suferă de o boală gravă: scolioză malformativă rigidă, ce necesită tratament şi intervenţie chirurgicală. Preoţii slujitori Florea Cătălin şi Ganea Andrei s-au alăturat campaniei de ajutorare, oferind un dar financiar important familiei, participând la succesul operaţiei, care a fost un succes pentru copil.”
Recunoaşterea şi menţionarea gestului profund umanitar al celor preoţi, care este o repetiţie cu fiecare ocazie nefericită ivită, de către Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, reprezintă o confirmare a meritelor acestora – nu doar în acest caz – şi a rolului lor în cadrul comunităţii pe care o slujesc.
Magda BĂNCESCU