-2.6 C
Campulung Muscel
05/12/2023

În Joia Patimilor, Bianca Maria Popescu a fost invitata Parohiei „Sfântul Dumitru” Bilceşti. Fetiţa cu voce de înger transmite cu maturitatea unui adult profunzimea pricesnelor

În Joia Mare, Bianca Maria Andreea Popescu a fost invitata Parohiei „Sfântul Dumitru” din Bilceşti pentru a susţine un recital de pricesne după slujba oficiată de părintele Ionel Ilie. Admirabilă iniţiativa preotului paroh şi a credincioşilor din satul Bilceşti de a găzdui, într-o zi de mare însemnătate pentru creştinătate, un moment de o delicateţe dincolo de cuvinte, care a amplificat emoţia generată de suferinţa Mântuitorului din Joia Patimilor! Aceeaşi admiraţie o direcţionăm către toţi preoţii care acceptă în cadrul serviciului religios săvârşit în zile importante de peste an copii înzestraţi cu talent artistic, ale căror prestaţii se încadrează în tema sărbătorii marcate. Colindătorii tind către a deveni o prezenţă constantă în rândul enoriaşilor prezenţi la slujbele din luna decembrie. Iată că şi pricesnele interpretate de copii şi tineri care se nasc cu un dar cizelat prin studiu bucură auzul şi, mai ales, inimile mişcate de amploarea patimilor lui Iisus Hristos. În săptămâna dinaintea Paştelui, talentata noastră musceleancă Bianca Maria Andreea Popescu a avut programată o serie de trei recitaluri susţinute în bisericile cârmuite de oameni deschişi la a-i bucura pe credincioşi cu momente sensibile, în acord cu sobrietate slujbelor din Săptămâna Mare.

  • Bianca interpretează ca un om mare un gen muzical religios dificil şi profund    

Primul din seria de concerte grupate sub titulatura „Îngenunchează sub crucea Lui sfântă!” a fost găzduit, în Duminica Floriilor, de Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Valea Mare Pravăţ. Următorul popas al Biancăi Maria Popescu din cea mai importantă săptămână pentru Biserica Ortodoxă a fost, aseară, la biserica din Bilceşti. Membrii Parohiei „Sfântul Dumitru” au primit-o pe musafira lor cu bucuria şi mulţumirea că seara se încheie într-o atmosferă duioasă, creată prin vocea de înger a Biancăi şi versurile pricesnelor tulburătoare prin profunzimea sentimentelor cântate şi transmise ascultătorilor.

Este uimitor să fii martorul maturităţii cu care o fetiţă aflată în pragul adolescenţei cântă durerea unui om mare, trecut prin viaţă şi marcat de încercări personale, care îşi găseşte salvarea înălţând ochii scăldaţi în lacrimi către Cer! Bianca a descoperit de câţiva ani acest gen muzical dificil şi pentru un adult, căci nu este la îndemâna oricărui interpret să comunice ascultătorului intensitatea dramelor întâmplate înaintea Înălţării Mântuitorului.

În ciuda vârstei fragede, fiind încă un copil, Bianca a reuşit să convingă auditoriul, mişcat de tristeţea versurilor conţinute de pricesnele alese, dar, mai ales, de impresia de experienţă în abordarea acestui stil muzical religios, lăsată de interpreta în vârstă de 12 ani. Se simte că Bianca exersează mult, fiind dedicată complet studiului muzicii instrumentale şi vocale. Fetiţa cântă şi la vioară, şi la nai şi, după cum au constatat cei care au ascultat-o în diversele ocazii, aşa cum a fost cea de aseară, cântă minunat şi cu vocea. Şi nu orice gen, ci unul foarte greu, pe care a ajuns să-l îndrăgească.

  • Preotul de la Bilceşti, Ionel Ilie, a felicitat familia Popescu pentru educaţia oferită copilului lor

După recitalul de aproape o jumătate de oră, care a sporit starea de emoţie simţită pe durata Deniei din Joia Patimilor, părintele Ionel Ilie a transmis un mesaj de recunoştinţă pentru alegerea Biancăi şi pentru strădaniile părinţilor de a-i oferi copilului lor cea mai bună educaţie, dirijându-i paşii către muzica cultă.

„Maria a interpretat, în această seară, cântări bisericeşti sau teologice numite pricesne. Aceste pricesne sunt specifice Bisericii noastre, se cântă la toate slujbele, dar, mai ales, atunci când sunt praznice mari. Sunt închinate Mântuitorului Iisus Hristos, dar şi Maicii Sale. După cum a reieşit din interpretare, au un triplu caracter de laudă pentru Dumnezeu, de profundă căinţă, de iertarea păcatelor şi de slavă. Şi în această seară s-a împlinit proorocirea Vechiului Testament, unde se spune despre Mântuitorul Iisus Hristos că: „Din gura pruncilor şi a celor ce sug Ţi-ai pregătit, Doamne, lauda.” Aducem multe felicitări atât Mariei, cât şi părinţilor pentru faptul că şi-au dat silinţa s-o călăuzească pe această cale, pentru că atunci când primeşti un dar de la Dumnezeu, în primul şi în primul rând, trebuie să I-L aduci Lui. Maria putea să cânte rock, manele sau altele, dar a adus acest dar lui Dumnezeu. O felicităm din tot sufletul, binecuvântăm această lucrare şi s-o continuaţi, pentru că este minunată, şi să închinaţi toată viaţa lui Dumnezeu! A fost o seară minunată, Maria… nota 10!”, a transmis părintele Ionel Ilie.

Mama Biancăi, Ruxandra Popescu, a ales, ca vestimentaţie pentru fiica sa, un frumos costum popular, care a desăvârşit prezenţa interpretei în faţa enoriaşilor din Bilceşti.

În Vinerea Mare, pricesnele cântate de Bianca Maria Popescu vor răsuna în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Turculeşti – Călineşti.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!