Avându-i la Câmpulung pe cei trei colegi parlamentari, care pot pleda la nivel de Guvern cauzele Câmpulungului, primărița Elena Lasconi le-a cerut ajutorul în două chestiuni urgente: proiectele P.O.R., care au finanțarea asigurată prin GAL Câmpulung Muscel, și deșeurile de pe fosta platformă ARO care, de zece ani, câți se fac de la incendiul din 2 octombrie 2013, au rămas abandonate la Câmpulung de afaceristul ieșean cu firma în faliment. S-a lăsat tăcerea peste subiectul otrăvurilor de la ARO, singura „noutate” fiind admiterea la masa credală a Global Eco Center a unei creanțe de 2 milioane de lei a Agenției pentru Protecția Mediului Argeș. Suma reprezintă estimarea costurilor ridicării cantității de reziduuri din hala cu probleme legate de siguranța depozitării stocurilor periculoase. Cu o zi înaintea sosirii în municipiu a deputaților Cătălin Drulă și Ionuț Moșteanu și a senatorului Narcis Mircescu, Elena Lasconi i-a primit pe colegii săi de la PRO TV, care pregătesc un material pentru emisiunea „România, te iubesc” având ca subiect situația actuală a deșeurilor de la ARO.
- Elena Lasconi despre chestiunea deșeurilor de la ARO: „Este aberant ca tu, statul român, să nu faci absolut nimic”
Elena Lasconi le-a cerut sprijinul colegilor USR din Parlament în chestiunea degajării cantităților toxice rămase într-o hală trecută printr-un incendiu, în condiții improprii de depozitare. „Simt că mă lupt cu morile de vânt. Este vorba despre deşeurile periculoase de pe platforma ARO, unde am fost, ieri (n.r. miercuri, 5 aprilie 2023), cu o echipă de la „România, te iubesc”. Am fost contactată şi de G4Media. Vrem să rezolvăm această situaţie, pentru că este unică în ţară și durează de 14 ani. Este aberant ca tu, statul român, să nu faci absolut nimic, când ei ar putea să facă. Mă bazez foarte mult pe voi, ai văzut şi tu, oraşul este frumos, îţi doreşti să trăieşti aici. Avem aer curat, apa este cea mai bună din ţară, doar că trece prin nişte conducte îngrozitoare, pe care vrem să le schimbăm, şcolile sunt grozave la Câmpulung. Şi Spitalul, şi Policlinica vor fi ca niște unități private, pentru că investim bani europeni. Este adevărat că sunt lucruri pe care nu am cum să te duc să le vezi acum, pentru că nu se întâmplă aşa, dintr-odată, dar se vor întâmpla şi în viitorul apropiat. Până la sfârşitul anului viitor, Policlinica va fi gata. Cele mari vor dura, din punctul meu de vedere, şi cinci ani.”, a afirmat primărița Câmpulungului.
- Cătălin Drulă: „Administraţia pentru Fondul de Mediu este cea care trebuie să facă demersurile de neutralizare şi de aducere la normalitate”
A doua temă pentru rezolvarea căreia Elena Lasconi are nevoie de suportul parlamentarilor USR o reprezintă proiectele GAL cu finanțare europeană prin Programul Operațional Regional. „Noi avem proiecte europene de aproape 7 milioane de euro. La 31 decembrie 2023, trebuie să finalizăm toate P.O.R.-urile. Sper să nu ne încurce foarte tare. Din punctul meu de vedere, mi se pare că a fost o greşeală făcută de ADR Sud Muntenia adresa care cred că ţi-a şi parvenit. Să ne lumineze şi să ne lase să facem tot ce se poate face până pe data de 31 decembrie şi să facem după aceea din banii noştri, anul viitor, astfel încât, în februarie 2025, când se trage linie, să fim cu toate făcute 100%. Dar să nu pierdem mare parte din bani.”, este situația presantă în care se află administrația câmpulungeană, care a demarat niște achiziții pentru a realiza ceea ce și-a propus cu fondurile UE alocate prin GAL Câmpulung Muscel.
„Despre ambele subiecte vom discuta cu miniştrii de resort, pentru ca aceste proiecte mature să nu se piardă. Sunt proiecte pentru comunitate, cu finanţare câştigată, ca să poată fi derulate în continuare, iar comunităţile să beneficieze de ele. Din discuţiile pe care le-am avut cu tine, Administraţia pentru Fondul de Mediu, din subordinea Ministerului Mediului, este cea care trebuie să facă demersurile de neutralizare şi de aducere la normalitate.”, a precizat deputatul Cătălin Drulă.
„Da, dar Guvernul să ne dea banii, pentru că ei au o hârtie pe care ne-au arătat-o, cum că trebuie să recupereze 2 milioane de lei de la firma respectivă.”, a continuat Elena Lasconi. „Nu putem sta după litigii şi oamenii să fie în pericol.”, a conchis Cătălin Drulă.
În privința recuperării de la Global Eco Center a celor 2 milioane de lei, sumă pe care Agenția pentru Protecția Mediului este îndreptățită s-o primească, în baza unei decizii a Curții de Apel Pitești, din vara trecută, șansele sunt destul de reduse. M.B.