18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Cinci paturi rezultate din desfiinţarea Dermatologiei au fost alocate Oncologiei. De al şaselea beneficiază Neurologia

În noua structură a Spitalului Municipal Câmpulung, Oncologia care, până acum, era compartiment, figurează ca secţie. În cadrul său a fost înfiinţat Compartimentul de îngrijiri paliative, căruia i s-au alocat cinci dintre cele şase paturi preluate de la Dermatologie. Acesta este motivul principal al desfiinţării Compartimentului Dermatologie expus în plenul şedinţei ordinare a Consiliului Local de joi, 30 martie 2023, când au fost dezvoltate două puncte de vedere, pro şi contra eliminării din grilă a acestei structuri. Al şaselea pat al compartimentului proaspăt desfiinţat este prevăzut la Neurologie, o secţie căreia i se adresează mulţi pacienţi.

  • Dr.Anca Dumitrescu: „Nu poţi să-l duci pe pacient de la etajul III la sălile de operaţie sau sălile de tratament din Chirurgie, pentru că necesită circuite separate. Şi necesită dezinfecţia şi sterilizarea ulterioară a acestor săli”

Chiar dacă desfiinţarea Dermatologiei este o decizie „bătută în cuie”, beneficiind de avizul DSP, medicul Anca Dumitrescu a avut o pledoarie în favoarea compartimentului, insistând asupra motivelor care l-au împiedicat să funcţioneze.

„Secţia Dermatologie este acuzată că nu a avut indicatori în ultimii ani şi, din această cauză, nu este eficientă, nu aduce venituri la bugetul Spitalului. Aceşti indicatori la care se face referire sunt cei din pandemie. În 2021 şi 2022, spitalele au avut structuri modificate, conform Legii 95, şi au funcţionat altfel. Compartimentul Dermato a fost mutat, pentru că trebuiau asigurate nişte circuite. Au fost probleme mari cu internările cu alt diagnostic decât Covid. Dermatologia nu putea să interneze în 2021 şi în prima parte a lui 2022 decât Covid. Toate acestea s-au modificat în momentul în care Ministerul Sănătăţii a hotărât ca fiecare spital să aibă compartimente cu Covid. La început, au fost spitale suport Covid şi Spitalul Municipal, şi Spitalul de Pneumologie şi trebuiau să respecte aceste circuite, în care nu trebuia să se întâlnească Covid cu non-Covid.”, a făcut aceasta un mic istoric al mutării Dermatologiei din Secţia Infecţioase în pavilionul central. Personalul de la Dermatologie, asistente şi infirmiere, a fost detaşat la secţiile unde se primeau cazuri Covid.

„Că după aceea, în 2023, nu s-au mai făcut indicatori, este o altă problemă. Secţia de Dermatologie are potenţial infecţios. Plăgile şi leziunile cutanate pe care le tratează Dermatologia pot fi de gravitate vitală pentru pacient, dar pot fi şi contagioase. Atunci, nu poţi să-l duci pe pacient de la etajul III la sălile de operaţie sau sălile de tratament din Chirurgie, pentru că necesită circuite separate. Şi necesită dezinfecţia şi sterilizarea ulterioară a acestor săli. Iar pentru asta trebuia un program corect stabilit. Am întrebat şi eu dacă li s-a pus la dispoziţie o anumită sală, pentru că nu te poţi duce de colo-colo. Şi mi s-a spus că nici nu li s-a recomandat care sală. Li s-a spus: te duci la sălile de jos. Neavând nici măcar o sală de tratament – la etajul III nu au sală de tratament, au doar două saloane, unul cu două paturi şi altul cu patru paturi -, nu ai cum să tratezi. Sunt, într-adevăr, anumite leziuni şi afecţiuni cutanate care se pot trata la patul bolnavului, dar ca să faci internări şi ca să aduci la bugetul spitalului bani trebuie să ai condiţii ca să poţi trata cazuri şi să nu pui în pericol viaţa acelor pacienţi.”, a continuat doctoriţa Dumitrescu.

Potrivit acesteia, „s-a forţat” schimbarea structurii spitalului prin desfiinţarea Secţiei Dermatologie, ca să se prindă o prevedere a Legii 95 valabilă în pandemie, potrivit căreia modificarea structurii unui spital în pandemie se poate face la propunerea conducerii spitalului, cu aprobarea DSP, fără să mai fie consultat Consiliul Local. Modificarea Legii 95, la care se referea Anca Dumitrescu, expiră pe 30 iunie 2023. După acest moment, dacă nu „explodează” iar cazurile de Covid, se revine la structura veche, când înfiinţarea sau desfiinţarea unor secţii se face cu girul Consiliului Local.

  • Andrei Aron: „De trei ani, acest compartiment are avizul DSP şi în continuare n-a făcut nicio internare”

Dr.Andrei Aron, consilierul pe probleme de sănătate al primarului Elena Lasconi, a explicat ce a stat la baza măsurii care nu e proaspătă, fiind începută încă din 2021. „Această acţiune n-a fost pornită acum şi n-a fost nici forţată. Este pornită de anul trecut. Noi aveam trecut prin Consiliul de Administraţie să se desfiinţeze acest compartiment. La jumătatea anului 2022, managerul de atunci ne-a spus să nu mergem mai departe şi să oferim posibilitatea de a se încerca repornirea acestei activităţi. Am oferit timp până la sfârşitul anului 2022. Singura solicitare pe care am făcut-o a fost ca, la sfârşitul anului, să ni se prezinte un raport de activitate cu ceea ce s-a făcut în perioada respectivă. Nu s-a prezentat nici până în ziua de astăzi. Vă amintesc că Spitalul Municipal a fost deschis, în martie 2021, în sistem mixt. Toată lumea a funcţionat aproximativ normal. Aşa cum Dermatologia a găsit acest motiv, că e Covid şi nu se poate, puteau să-l găsească şi ceilalţi, dar n-au făcut-o şi au mers mai departe în ceea ce au de făcut.”, a precizat medicul Andrei Aron.

Mai mult, rezultatele Compartimentului Dermatologie ar putea compromite acreditarea pentru întreg spitalul, mai susţine acesta. „Nu s-a pus problema neapărat de nişte indicatori în cifre, ci s-a pus problema de adresabilitate. Despre câţi pacienţi a tratat acest compartiment în ultimii doi ani şi atât. Nu ne-am uitat doar pe nişte cifre. Ne-am uitat pe faptul că, în ianuarie 2023, s-au făcut trei internări. Dar, după aceste trei internări, nu s-au mai făcut deloc. Acest compartiment, aşa cum dumneavoastră consideraţi şi credeţi că puteţi să evaluaţi situaţia de acolo, că nu se poate circula, are avizul DSP. Nimeni nu poate contrazice avizul autorităţii supreme din punct de vedere al sănătăţii publice. De trei ani, acest compartiment are aviz şi, în continuare, n-a făcut nicio internare.”, a adăugat Andrei Aron.

  • „Timpul de aşteptare foarte mare la Oncologie contează foarte mult în comparaţie cu timpul de aşteptare de la alte specialităţi”

„Toţi muscelenii vor beneficia în continuare de servicii medicale pentru Dermatologie.”, a intervenit în dialog primăriţa Elena Lasconi. „Plus că acele paturi le-am adus în paliaţie pentru cei care au foarte mare nevoie şi anume la Oncologie, unde este aglomeraţie mare.”, a oferit aceasta o informaţie pe care n-o ştia nici dr.Dumitrescu.

Din şase paturi, care erau la Compartimentul de Dermatologie, cinci au fost transferate la Compartimentul Oncologie, pentru a deveni secţie. Ca secţie, are în structura sa un Compartiment de îngrijiri paliative. Al şaselea pat este destinat Neurologiei, altă secţie cu adresabilitatea şi timp de aşteptare foarte mare. „La fel ca la Oncologie, unde timpul de aşteptare este foarte mare. Timpul de aşteptare foarte mare la Oncologie contează foarte mult în comparaţie cu timpul de aşteptare de la alte specialităţi.”, a afirmat Andrei Aron.

  • Andrei Aron: „Nu se schimbă absolut nimic decât faptul că doamnele nu mai figurează că lucrează în spital. Cu spor de spital”

În noua structură a Spitalului Câmpulung, după cum punctam la început, figurează Secţia de Oncologie, cu Compartiment de paliaţie. „Acesta este motivul pentru care s-a făcut această mişcare. Acest compartiment (n.r. Dermatologia) n-a fost mutat de managementul actual. Inclusiv în 2013, când s-a pus problema mutării acestui compartiment în Boli Infecţioase, acolo unde doamnele îşi doresc să se mute înapoi, a existat exact aceeaşi situaţie ca acum. Doamnele n-au fost de acord, au considerat că nu sunt circuite corecte ş.a.m.d. Nu este o situaţie creată acum şi, mai ales, nu este forţată în momentul de faţă, mai ales că ea este începută din 2021. Prima dată când s-a pus problema acestei regândiri a compartimentului a fost acum un an. S-a oferit o şansă în plus, când era trecută de Consiliul de Administraţie şi era decisă desfiinţarea. Am mers înapoi şi am zis: să nu creadă cineva că nu ne dorim ca acest compartiment să funcţioneze, s-au oferit aproape şase luni şi nu s-a întâmplat nimic. Pe lângă asta, câmpulungenii nu vor fi afectaţi de această măsură. Cum activitatea acestui compartiment a funcţionat în ultimii doi ani fără nicio internare, în continuare poate să funcţioneze la fel. Ambulatoriul va avea orar mai mare pentru această specialitate, consulturile interdisciplinare vor fi făcute în aceeaşi măsură în care s-au făcut şi până acum. Medicii din spital, dacă au nevoie de consult de specialitate, vor primi. Şi vom lucra la partea de internări de zi, care o să necesite mici investiţii, dar le vom face şi vom oferi în continuare aceleaşi servicii. Nu se schimbă absolut nimic decât faptul că doamnele nu mai figurează că lucrează în spital. Cu spor de spital.”, a mai spus dr.Aron.

A intervenit online şi directorul Casei de Asigurări de Sănătate Argeş, Ionuţ Gheorghe, care le-a dezvăluit aleşilor o noutate a anului 2023 în materie de paliaţie: paturile de îngrijiri paliative vor fi finanţate în afara numărului din planul naţional, „ceea ce înseamnă că ce aţi propus dumneavoastră vor fi contractate ca paturi pe plus.”

  • 40 de medici, inclusiv şefa de la Oncologie, au semnat o petiţie împotriva desfiinţării Dermatologiei. Au fost dezinformaţi, susţine Andrei Aron   

La finalul dezbaterii care, cu siguranţă, nu este încheiată, Sergiu Cicu a adus în discuţie memoriul semnat de 40 de medici, inclusiv de şefa Compartimentului Oncologie, care nu sunt de acord cu decizia de desfiinţare a Dermatologiei.

„Medicii care au semnat au fost dezinformaţi că, prin desfiinţarea de compartiment, spitalul rămâne fără specialitatea Dermatologie, lucru care nu este adevărat. Există în continuare Dermatologie în ambulatoriu şi în nota de fundamentare pe care am trimis-o la DSP a fost trecut acest lucru: că medicii vor face în continuare, într-un anumit program în timpul zilei, consulturile interdisciplinare, ambulatoriul va fi ambulatoriu, iar în cazul în care este nevoie de o internare, se vor putea interna în secţiile de specialităţi înrudite. Vor fi preluaţi de medicii din secţiile respective, iar doctoriţele vor merge să-şi facă consultul şi să dea tratamentul pe partea lor de specialitate.”, a afirmat Andrei Aron, oarecum contrazis de doctoriţa Anca Dumitrescu, potrivit căreia un pacient de dermato poate fi internat în altă secţie numai dacă diagnosticul de dermato este al doilea.

„Nu se pot amesteca specialităţile, iar dacă cumva este o afecţiune infecţioasă, atunci este şi mai greu.”, a mai spus aceasta, rezervată în privinţa rezolvării cazurilor care au nevoie de o intervenţie chirurgicală.

Indiferent cât de mult va continua dezbaterea în Consiliul Local, în online, în presă, soarta Dermatologiei este hotărâtă. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!