11.7 C
Campulung Muscel
28/05/2023

Alexe, reclamat la DNA, Parchet şi Curtea de Conturi pentru achiziţia lucrării prin care s-a spart Pediatria abia reabilitată

Achiziţia în valoare de 90.000 de lei, prin care fostul director al Spitalului Câmpulung şi-a asigurat o lucrare la Pediatrie, la câteva luni distanţă de reabilitarea ei capitală, va face obiectul unei sesizări pe care Elena Lasconi o va trimite instituţiilor de anchetă. Nicolaie Alexe a încălcat un purcoi de reguli şi legi prin maniera de contractare a serviciilor, fără să întrebe Consiliul de Administraţie, formalitate obligatorie, dată fiind valoarea care depăşea pragul de 50.000 de lei.

Demersul de verificare a achiziţiei întreprinse de Nicolaie Alexe a început, la sfârşitul anului trecut, cu o solicitare către Curtea de Conturi ca să verifice condiţiile în care a avut loc achiziţia serviciilor de execuţie a lucrării neprevăzute de la Pediatrie. Dacă tot avea programată deplasarea la Câmpulung în această primăvară, Curtea de Conturi face verificarea în prezent.

Totodată, firma de audit cu care colaborează Primăria Câmpulung a fost solicitată să analizeze legalitatea achiziţiei despre care relatăm, iar concluziile au fost prezentate ieri, 20 martie 2023, primăriţei Elena Lasconi. Care a organizat o conferinţă de presă, ca toată lumea să afle în ce manieră năucitoare juca legea în picioare Alexe când dădea contracte.

În acelaşi timp, se face şi un audit al Serviciului de Audit al Spitalului Câmpulung care, potrivit primăriţei, nu există decât în hârtii. Iar una dintre aceste hârtii este statul de salarii.

  • „Înainte de a ne apuca de treabă, au fost întrebaţi medicii dacă este nevoie şi s-a comunicat că nu”

„Încă de la sfârşitul anului trecut, am avut tot felul de suspiciuni referitoare la o achiziţie despre care s-a vorbit şi în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal Câmpulung. Ce am învăţat eu, în cei doi ani de mandat, este că trebuie să fii acoperit de hârtii. Nu merge pe poveşti, degeaba auzi tot felul de discuţii, că acela face, că acela drege, dacă nu ai o dovadă, nu contează. Ce am făcut de la sfârşitul anului trecut până acum, ca să văd cum stau lucrurile? În primul rând, am făcut o hârtie oficială către Curtea de Conturi ca să verifice această achiziţie. Este vorba despre o achiziție de peste 90.000 lei, făcută pentru instalaţia de oxigen de la Spitalul Municipal. Cea care a fost introdusă la Secţia de Pediatrie, acolo unde am făcut frumos şi unde fostul manager a considerat că trebuie intervenit cu o altă instalaţie. Deşi, înainte de a ne apuca de treabă, au fost întrebaţi medicii dacă este nevoie de altceva şi s-a comunicat că nu.”, a relatat primăriţa Elena Lasconi.

Răspunsul celor de la Curtea de Conturi a fost că vor verifica aspectele sesizate în timpul controlului de la Primăria Câmpulung, atunci când este analizată şi activitatea instituţiilor din subordinea administraţiei publice locale. „Curtea de Conturi este aici şi va rămâne până pe data de 12 mai 2023. Printre hârtiile pe care le-a primit, printre petiţii ş.a.m.d., este şi hârtia pe care am transmis-o eu.”, a continuat şefa Executivului.

  • „Nu ştiu cum poate să justifice salariul doamna care lucrează la Audit, pentru că nu a întocmit nici măcar o hârtie tot anul trecut”

Potrivit acesteia, Serviciul de Audit de la Spitalul Municipal nu funcţionează. „Nu există! Nu ştiu cum poate să justifice salariul doamna care lucrează la Audit, pentru că nu a întocmit nici măcar o hârtie tot anul trecut. Aşa că am solicitat un audit al Serviciului de Audit de la Spitalul Municipal. După ce am făcut asta, am solicitat o misiune ad-hoc tot celor de la Audit, cu care lucrăm noi, pentru această achiziţie în mod special.”, a mai precizat Elena Lasconi.

Pe 20 martie 2023 a primit raportul de audit, iar problema principală punctată constă în nerespectarea prevederilor legale specifice privind realizarea achiziţiilor publice directe cu o valoare mai mare de 50.000 lei. În speţa reclamată, achiziţia este în valoare de 90.000 lei.

  • Neregulile comise de Alexe cu o singură achiziţie

Ce a constatat Serviciul de Audit? În primul rând, achiziţia pentru lucrările de „Reparaţie instalaţie fluide medicale Pediatrie, reţea oxigen şi aer comprimat” nu se regăsește în Planul Anual al Achiziţiilor Publice aferent anului 2022, aprobat la data de 28 martie 2022. Adică planul iniţial. „Aceasta a fost inclusă în P.A.P. prin hotărârea Comitetului Director în data de 21 decembrie 2022, adică la câteva luni după ce a fost făcută achiziţia. La trei luni după realizarea achiziţiei.”, a adăugat Elena Lasconi.

De asemenea, referatul de necesitate înregistrat sub numărul 22468 din 22 septembrie 2022, întocmit de Secţia de Pediatrie, prin care s-a justificat realizarea achiziţiei analizate, nu respectă cerinţele prevăzute de legislaţie. Respectiv, nu descrie corect necesităţile de lucrări pentru efectuarea achiziţiei şi, de asemenea, nu indică preţul total al necesităţilor, conform art.3 şi art.16, alin. (1) din HG nr.395/2016 actualizată.

Referatul de necesitate, întocmit de Secţia de Pediatrie, nu este aprobat de către conducerea Spitalului Municipal Câmpulung şi nu este avizat de către Compartimentul Financiar – Contabil pentru existenţa sursei de finanţare, conform art.3 şi art.9 din HG nr. 395/2016 actualizată.

„Mai mult decât atât, un lucru extrem de grav: nu a fost solicitat şi obţinut avizul Consiliului de Administraţie necesar pentru realizarea achiziţiilor directe a căror valoare este mai mare de 50.000 lei, conform art.187, alin (10), lit. D, din Legea 95/2006.”, este altă neregulă constatată.

„A fost prezentat documentul notă justificativă privind selectarea procedurii de achiziţie, ulterior atribuirea achiziţiei. Data achiziţiei din catalogul SEAP este 26 septembrie 2022, ora 08.11. Acesta este aprobat de ordonatorul de credite, adică de managerul spitalului, vizat de directorul financiar-contabil şi Compartimentul Juridic. Prevederea legală care reglementa întocmirea acestui document, conform art.43, alin (3), din HG 395/2016, a fost abrogată prin HG 419/2018, iar întocmirea acestuia conform vechilor prevederi trebuia făcută oricum înainte de atribuirea achiziţiei directe.”

Actele normative încălcate:
S-a încălcat Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu completările şi modificările ulterioare;
S-a încălcat Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, cu completările și modificările ulterioare;
S-a încălcat HG 395/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică din Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, cu completările şi modificările ulterioare.
“Consecinţa: angajarea unor cheltuieli din bugetul Spitalului Municipal Câmpulung fără a fi respectat în totalitate cadrul legal în domeniul achiziţiilor publice, fapt ce are un impact major asupra activităţii entităţii.”

  • Achiziţia lui Alexe, trimisă spre verificare instituţiilor de anchetă

„Având acest raport, am decis să sesizez Curtea de Conturi. O să trimit acest raport de audit şi la Curtea de Conturi, DNA şi Parchet pentru a cerceta felul în care s-a făcut această achiziţie. Nu sunt procuror, ei vor decide care sunt infracţiunile, poate fi vorba de abuz în serviciu, de acte false, de fals în documente, nu hotărăsc eu. Am foarte mare încredere în justiţie şi vreau să le comunic tuturor că eu nu tolerez aşa ceva. Sunt un coşmar pentru cei care îşi pun în cap că vor să lucreze la stat aici, în Câmpulung, ca să se căpătuiască, sau să facă tot felul de manevre, sau să răspundă unor interese de grup. Încă o dată, am mare încredere în justiţie şi sunt sigură că vom avea un răspuns în decursul acestui an.”, a încheiat primăriţa Elena Lasconi subiectul “Alexe”. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!