-4.5 C
Campulung Muscel
16/01/2025

George Topîrceanu, omagiat la Casa Memorială din Nămăești

Astăzi, 20 martie 2023, se împlinesc 137 de ani de la nașterea marelui poet George Topîrceanu. Pentru a marca această zi, la Casa Memorială „George Topîrceanu” din Nămăești, elevii din cadrul Școlii Gimnaziale Nr.1 Valea Mare-Pravăț, îndrumați de către profesorul de limba și literatura română Mihaela Moisescu, au susținut activitatea literară intitulată „George Topîrceanu la ceas aniversar”.

  • George Topîrceanu a fost considerat poetul baladelor vesele și triste

Data de 20 martie reprezintă un moment important în calendarul evenimentelor de la Casa Memorială „George Topîrceanu”. Este data când se celebrează ziua de naștere a poetului baladelor vesele și triste, fiind un prilej de a reuni elevi, profesori și adulți. Potrivit relatării Liviei Pitulan, muzeografa Casei Memoriale „George Topîrceanu”, poetul este considerat a fi un prieten de nădejde al nenumăratelor generații de copii, un boem înzestrat de divinitate cu harul versului, un călător prin excelență și un pictor în rime al frumuseților naturii. Poetul a scris foarte multe poezii despre natură, despre anotimpuri, despre copii, despre copilăria pe care cei mari o trăiesc și spun că nu mai sunt copii, dar și pentru persoanele de toate vârstele, poezia fiind a tuturor.

George Topîrceanu a început să scrie încă de la o vârstă fragedă, reușind să fie un artist desăvârșit. „A vrut și ne-a lăsat în dar întregul său univers. O lume minunată a frumuseților naturii, a culorilor naturii, a micilor vietăți și a succesiunii firești a anotimpurilor. Ne-a lăsat în dar o operă în care, cuvântul devenit vers, s-a îmbrăcat în haina de gală a rimei, în armonia ritmului, în desen și în culoare, pentru că aceasta este menirea scriitorilor, a poeților, să pătrundă adânc în inimile celor pe care îi încântă cu operele sale”, a menționat Livia Pitulan.

La un moment dat, Geroge Topîrceanu spunea că „omul are viața cea nedreaptă. El cântă, râde, suferă, iubește, adoarme apoi și nu se mai trezește, pe când poetul supraviețiuiește. Omul artist moare, dar arta sa, dacă este artă adevărată, rămâne nemuritoare!”. Poezia poetului s-a bucurat de succesul publicului foarte mult timp. A fost memorată de generații, el scriind simplu și pe înțelesul tuturor, devenind astfel un fenomen de poezie națională sau, după cum în caracteriza criticul literar Șerban Cioculescu, „un poet pentru toți”.

  • Elevii au recitat poezii din repertoriul lui Gorge Topîrceanu, ca omagiu adus marelui poet

Pentru a aduce un omagiu marelui poet George Topîrceanu, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Valea Mare-Pravăț, coordonați de către profesorul de limba și literatura română, Mihaela Moisescu, s-au așezat lângă bustul din curtea Casei Memoriale, unde au recitat balade compuse de către poet. Aceștia au interpretat, pe rând, câte o poezie, cu care au reușit să încânte publicul numeros format din elevi ai Școlii Gimnaziale Nămăești, îndrumați de către profesorul Robert Badea.

La final, Livia Pitulan, reprezentant al Casei Memoriale „George Topîrceanu” le-a oferit, ca premiu, tuturor celor care au recitat, câte o carte de poezii alese ce aparțin marelui poet român.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!