15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Scrisori din Câmpulung de Adrian Săvoiu: “Calendar 1964 – Jurnal la nouă ani”

La nouă ani, când eram elev la Şcoala „Oprea D. Iorgulescu” din Câmpulung, devenisem un mic observator al naturii. Într-un caiet-vocabular dictando, începusem să consemnez ce se întâmpla în fiecare zi, nişte observaţii naive despre fenomenele meteorologice. Dacă pe jumătatea din stânga paginii scriam constatarea din ziua respectivă, pe cea din dreapta alăturam şi un mic desen, care să ilustreze scurtele însemnări.
Cea dintâi redactare a jurnalului se află la sfârşitul unui caiet de notiţe şi este scrisă cu creionul, sub forma unor ciorne. Caietul-vocabular consemnează textul „definitiv”, scris cu tocul şi cu cerneală albastră. Nu ştiu din ce motiv, la transcriere, am renunţat la câteva zile notate în caietul de notiţe. Probabil că desenele pentru zilele respective m-au încurcat puţin, nefiind prea uşor de realizat. Pe prima filă a caietului-vocabular am pus şi un titlu: „Calendar 1964”.

Calendar 1964
Azi 11 martie. Afară este cald. Zăpada s-a topit. După masă cerul s-a înnourat.
Azi 13 martie. Cerul s-a menținut înnourat toată ziua.
Azi 14 martie. Au început să cadă fulgi de zăpadă. Soarele nu s-a arătat pe cer toată ziua. Este frig.
Azi 15 martie. Pământul s-a acoperit cu un strat de zăpadă. Soarele s-a arătat puțin pe cer.
Azi 16 martie. Spre seară a început să ningă din nou. Dar afară era moină și [zăpada] se topea.
Azi 17 martie. Cerul a fost senin aproape toată ziua. Zăpada s-a topit aproape de tot.
Azi 18 martie. Cerul a fost înnourat toată ziua.
Azi 19 martie. A[u] început să cadă fulgi de zăpadă. Dar se topesc imediat pentru că afară este cald.
Azi 20 martie. De dimineață a fost ceață. Dar pe urmă s-a încălzit și soarele s-a arătat pe cer toată ziua.
Azi 21 martie. De dimineață a fost ceață și cerul a fost înnourat.
Azi 22 martie. Cerul a fost înnourat toată ziua. A început să plouă.
Azi 23 martie. De dimineață a fost ceață. După masă cerul s-a înnourat.
Azi 24 martie. Cerul a fost înnourat aproape toată ziua. Am văzut primele berze.
Azi 25 martie. Cerul a fost înnourat toată ziua. Am văzut primele berze.
Azi 26 martie. Cerul a fost senin toată ziua. Este cald și bine. Harnicele furnici aleargă pe movilițele de pământ. S-a înălțat în văzduh primul fluture.
Azi 29 martie. Cerul a fost senin aproape toată ziua. Este cald. Păsărelele ciripesc vesele pe crenguțele copacilor.
Azi 30 martie. De dimineață cerul a fost senin. După-masă s-a înnourat.
Azi 1 aprilie. Cerul a fost înnourat toată ziua. A început să plouă mărunt.
Azi 2 aprilie. Cerul a fost senin toată ziua. Păsărelele ciripesc vesele.
Azi 4 aprilie. Cerul a fost înnourat toată ziua. A început să plouă. A tunat și a fulgerat prima oară anul acesta.

Câteva concluzii
Privind retrospectiv, partea ilustrativă din caietul-vocabular îmi pare astăzi mai interesantă decât însemnările propriu-zise. De pildă, pentru ziua de 11 martie desenez, cu galben și portocaliu, un soare vesel, alături câțiva nori, iar jos, cu negru, pământul proaspăt dezvelit de sub nea, cu mici pete albe de zăpadă. În dreptul zilei de 13 martie apar numai două elemente grafice: norii și pământul negru, cu urme de zăpadă. În schimb, pe 14 martie, sub norii cenușii, mai închiși la culoare în comparație cu cei din zilele precedente, desenez multe steluțe care ar reprezenta fulgii de zăpadă, iar pământul colorat cu negru pe 11 și 13 martie devine acum complet alb.
Primul element animat în aceste desene apare pe 24 martie: cinci berze pe care le plasez între norii albastru-cenușii de deasupra lor și pământul negru. În desenul zilei de 26 martie, furnicile sunt negre, iar fluturele de culoare roșie chiar se înalță în văzduh, așa cum scrisesem în însemnarea acelei zile, în timp ce, pe 29 martie, două păsări stau într-un copac, bucurându-se de soarele pe care l-am desenat cu galben.
Cu privirea înălțată către cer ori coborâtă spre pământ, observam în curtea casei noastre din Câmpulung un „univers miniatural”: furnicile, fluturii și păsările. În limbajul folosit regăsesc acum clișeele inevitabile ale compunerilor din clasa a III-a, scrise după modelul celor din manual: furnicile sunt „harnice” (de remarcat că, pentru accentuarea hărniciei, pun adjectivul înaintea substantivului) și păsărelele „ciripesc vesele”. De asemenea, tot din cartea de citire trebuie să vină și folosirea diminutivelor: „păsărelele”, „moviliţele”, „crenguţele”. Limbajul, fără greșeli de ortografie sau de exprimare, este de o dezarmantă simplitate, proprie totuşi vârstei.

Post-scriptum
După cum se poate constata din aceste însemnări, în 1964 la Câmpulung ningea la jumătatea lui martie. În 2023 nici vorbă de așa ceva. Au trecut de atunci 59 de ani. Cauza să fie încălzirea globală?

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!