0.2 C
Campulung Muscel
04/02/2023

Lângă mall-ul din Vişoi, firmele familiei Răuţoiu au deschis şantierul parcului de pe strada Alexandru cel Bun

Şantierul firmelor familiei Răuţoiu, care au câştigat şi contractul pentru execuţia a cinci parcuri din Grui şi Vişoi, s-a instalat în vecinătatea mall-ului în construcţie. Anul a debutat cu lucrarea de pe strada Alexandru cel Bun, care deschide „lotul” celor cinci spaţii verzi, prin care se urmăreşte atât regenerarea unor locuri de relaxare şi joacă, prin demolarea celor vechi şi reconstrucţia unora noi, cât şi valorificarea unor terenuri eliberate de garaje. În cazul generosului amplasament de pe strada Alexandru cel Bun, care măsoară 5.876 metri pătraţi, intenţia autorităţilor este de a înlocui un spaţiu de joacă învechit şi sărăcăcios cu un parc care include şi zonă destinată celor mici. Aşadar, nu vor fi doar alei şi parcări, aşa cum cârcotesc contestatarii primăriţei, întrucât studiul de fezabilitate realizat de firma Acant Arhi-Form Support SRL prevede chiar două zone de joacă, pentru copii mari şi copii mici. În esenţă, investiţia are în vedere amenajarea spaţiilor verzi, montarea de mobilier stradal, amenajarea parcărilor, realizarea sistemului de irigare pe spaţiile verzi, a reţelelor de iluminat public şi de supraveghere video.

„Aceste suprafeţe de teren necesită transformarea într-o zona civilizată în care să se regăsească parcări şi un parc de odihnă urban modern”

Cei care nu sunt din cartierul Vişoi III nu sunt familiarizaţi cu zona despre care relatăm, nefiind vizibilă de la strada principală. Terenul care se va transforma într-un parc se află în continuarea mall-ului, fiind mărginit de ultimele blocuri din Vişoi, de pe partea stângă, cum te îndrepţi către Gardă, D25 şi D25 bis.

„De-a lungul timpului, în această zonă s-au făcut doar modernizări minore, doar în ceea ce priveşte mobilierul stradal (bănci, coşuri de gunoi, stâlpi de iluminat), care, la momentul actual, este şi acesta degradat, unele elemente chiar lipsesc în totalitate. Vegetaţia este răzleaţă şi este într-o stare avansată de declin fiziologic, fiind plantată cu mulţi ani în urmă. În această zonă există denivelări, care pot pune în pericol siguranţa copiilor şi nu există niciun spaţiu de relaxare în care părinţii şi copiii să-şi petreacă timpul liber. Sunt marcate locuri de parcare, poziţionate în partea de Est a amplasamentului. Finisajele suportului sunt neuniforme, realizate din asfalt, respectiv beton. Sistemul de iluminat este realizat pe stâlpi din beton, dispus inestetic pentru potenţialul amplasamentului. În această zonă, spaţiile verzi existente, precum şi aleile pietonale, parcările şi spaţiile circulabile nu au fost amenajate de mulţi ani, acestea suferind o degradare în timp, vizibilă şi supărătoare. Aceste suprafeţe de teren necesită amenajarea, adaptarea şi transformarea într-o zona civilizată în care să se regăsească parcări şi un parc de odihnă urban modern, de care să beneficieze locuitorii oraşului şi turiştii care tranzitează zona.”, este ceea ce a găsit în teren autorul studiului de fezabilitate, Alexandru Cotoanţă.

Soluţia proiectantului: demolarea integrală şi refacerea de la zero a spaţiilor vizate  

În opinia proiectantului, varianta optimă era demolarea integrală şi refacerea de la zero a spaţiilor vizate. Iată ce lucrări a propus acesta în cadrul investiţiei de pe strada Alexandru cel Bun:

  • Amenajarea, sistematizarea terenului, cu posibilitatea de extindere a spaţiului existent, pentru a putea îngloba toate intervenţiile preconizate;
  • Reabilitarea suprafeţelor prin toaletarea vegetaţiei şi refacerea acesteia, prin plantări de material dendrologic dezvoltat şi înfiinţare de spaţii verzi complementare suprafeţelor de amenajat cu echipamente de joacă;
  • Împrejmuire prin turnare de socluri din beton armat şi montarea de panouri prefabricate metalice viu colorate şi dispunerea unor porţi de acces, în vederea asigurării unui program de utilizare a locului de joacă;
  • Asigurarea branşamentului la apă potabilă pentru realizarea unor cişmele;
  • Asigurarea branşamentului la energie electrică pentru realizarea iluminatului public şi ornamental;
  • Realizarea supravegherii video prin montare de camere video pentru supraveghere integrate;
  • Execuţia căilor de acces înspre locul de amenajat şi în interiorul acestuia prin realizarea de alei pietonale;
  • Dotarea cu mobilier urban: bănci, coşuri de gunoi, suporturi pentru biciclete etc.;
  • Dotarea cu locuri de joacă noi, moderne şi variate, constructive şi funcţionale;
  • Dotarea cu echipamente de fitness în aer liber, pentru zone publice, mese de şah etc.
  • Realizarea unor suprafeţe de contact moderne şi sigure privind protecţia la impact prin turnare de covor elastic din cauciuc;
  • Realizarea, acolo unde este posibil, a unor spaţii închise pentru acces cu animale de companie;
  • Realizarea de alei carosabile şi locuri de parcare;
  • Adoptarea şi implementarea unui regulament de organizare şi funcţionare al locurilor de joacă în Municipiul Câmpulung.

„Investiţia propusă aduce beneficii de ordin estetic, asupra mediului înconjurător şi asupra stării de sănătate a utilizatorilor spaţiilor sau ale persoanelor care tranzitează zona.”, este alt argument al autorului SF-ului.

Zone pentru copii mari şi mici, inclusiv pentru cei cu dizabilităţi, şi echipamente pentru animale    

Parcul din Vişoi conţine o zonă destinată copiilor mari şi una copiilor mici, cu echipamente de joacă – figurine, carusel, leagăne ş.a.m.d. – montate în funcţie de vârsta acestora. De pildă, vor fi doar în zona pentru copii mari, nu şi în cea a copiilor mici, echipamente de căţărare, echipament de joacă Hi-Tech, traseu de echilibru, trambulină, dar şi un complex de joacă pentru copiii cu dizabilităţi.

Spaţiul include cinci tipuri de echipamente pentru animale, dispenser pentru pungi, coş de gunoi şi cişmea inclusiv în zona rezervată deţinătorilor de câini de companie. Mobilierul urban propus de proiectant ia în considerare: bănci de agrement şi bănci SMART, cişmele, staţie de reparat biciclete şi suport pentru biciclete, foişor, pergola.

Amenajarea suprafeţei de contact şi împrejmuirea spaţiului de joacă presupun: un covor elastic de cauciuc (3-5 cm), piatră concasată 8-16 mm, un gard din creioane colorate, un gard metalic interpenetrant cu o înălţime de 2 metri, două mese de şah, o staţie solară, 16 stâlpi de iluminat de două tipuri, un sistem de monitorizare video, 995 metri pătraţi de gazon cu sistem de irigaţie, 161 de arbori şi arbuşti, 650 metri pătraţi de pavaj, 810 metri de bordură, 1.355 metri pătraţi de asfalt, 90 metri pătraţi de marcaje rutiere, două staţii de încărcare auto, o ghirlandă luminoasă şi 18 semne de circulaţie.

Parcul, estimat la 3 milioane de lei

Deocamdată, echipa de lucru instalată în teren are de executat intervenţiile de pregătire a amplasamentului pe care va fi amenajat parcul. Trebuie demolate aleile şi platformele din beton pentru degajarea terenului şi sistematizat locul, cu dirijarea apelor pluviale. Apoi trebuie îndepărtată vegetaţia lemnoasă îmbătrânită, inclusiv cioatele, şi toaletate exemplarele alese. Se trece apoi la: reconfigurarea aleilor, amenajarea spaţiilor verzi nou create, a parcărilor, realizarea sistemului de irigare pe spaţiile verzi, a reţelelor de iluminat public, a reţelei de supraveghere video şi montarea mobilierului stradal (bănci, coşuri de gunoi, pergola).

Din punct de vedere financiar, varianta de lucru tratată de studiul de fezabilitate relevă un cost estimat de 2.910.745,76 lei, din care construcţiile + montajul, 1.281.087,41 lei. Acestea sunt sumele proiectantului. Chiar dacă licitaţia le-a coborât, rămâne de văzut în ce sumă se va încadra constructorul, având experienţa precedentelor contracte câştigate de acesta care, la final, s-au lăsat cu costuri suplimentare substanţiale.

Durata de realizare a proiectului este de 12 luni, din care 11 luni execuţie efectivă. „Toate activităţile proiectului se vor derula într-o perioadă de maximum 11 luni de la aprobarea proiectului şi semnarea contractului de finanţare.”, impune studiul de fezabilitate.

Răuţoiu a câştigat contractul cu aproape 4 milioane de lei mai puţin faţă de valoarea cu care a fost scos la licitaţie   

Pe 15 iulie 2022, contractul a fost adjudecat de Asocierea formată din Group Concif SRL, din Bădeni-Stoeneşti, Conteh Barengott SRL, din Târgovişte, Comsid Tehnosteel SRL, din Simeria-Hunedoara, Tera Design Studio SRL, din Chiajna-Ilfov, Loftrek SRL, din Baia Mare, Oltenia Garden SRL, din Craiova, Ral Construct Development SRL, din Bucureşti, în calitate de asociaţi, Bubu Cons SRL, din Târgovişte, subcontractant. Concurenţa firmelor familiei Răuţoiu a fost o asociere de şapte SRL-uri condusă de Florimar Construct Total SRL, din Piteşti.

Contractul pentru cele cinci parcuri a fost câştigat cu 14.248.083 lei, la o diferenţă de 3.787.465,55 lei faţă de valoarea cu care a fost scos la licitaţie. Din păcate, Primăria a urmărit să obţină preţul cel mai mic pentru punerea în operă a unei lucrări estimate la 18.035.548,55 lei. Şi l-a obţinut. Parcurile licitate la „pachet” sunt cele patru din Grui şi singurul din Vişoi: „Prichindelul”, parcul central al cartierului, cel de peste drum, pe terenul unde se făcea Focul lui Sumedru, locul de joacă de vizavi de biserică, de pe strada General Dragalina, şi parcul din spatele „D”-urilor de pe strada Alexandru cel Bun, de pe malul râului.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!