6.5 C
Campulung Muscel
18/04/2024

Formaţia Salvamont Câmpulung Muscel a oferit tinerilor lecţii de siguranţă montană

Elevii Colegiului Național „Dinicu Golescu” au avut parte de momente unice din partea Formației Salvamont Câmpulung, în programul „Școala Altfel”. Echipa Salvamont a fost prezentă în amfiteatrul Colegiului și le-a prezentat elevilor o parte din echipamentul folosit pe traseul montan pentru a ajuta la salvarea victimelor blocate pe versanți. De asemenea, elevii au fost informați cu privire la măsurile de siguranță care trebuie respectate în cazul în care doresc să parcurgă un traseu montan.

  • Echipa Salvamont Câmpulung a organizat o activitate de prevenție a eventualelor riscuri, celor care se vor aventura pe munte

Formația Salvamont Câmpulung se ocupă cu prevenția. Fiecare participant trebuie să fie echipat corespunzător, să cunoască traseul pe care îl abordează, să cunoască zona, iar dacă nu, poate face oricând apel către salvamontiștii care stau la dispoziția turiștilor pentru a oferi orice informație de care aceștia au nevoie. Zonele în care activează Formația Salvamont Câmpulung cuprind Munții Făgăraș până în Masivul Leaota, cu precădere în Iezer și în partea Sudică a Pietrei Craiului. Turiștii care pleacă la drumeție trebuie să aibă echipament corespunzător și întotdeauna să fie informați cu privire atât la traseul pe care îl străbat, cât și la condițiile meteo. De aceea, Formația Salvamont Câmpulung a adus o mare parte din echipamentul necesar pentru a urca pe munte și a oferit elevilor Colegiului Național „Dinicu Golescu” toate informațiile necesare în cazul în care există doritori de a încerca o drumeție pe munte.

„Un accident pe munte nu ne deranjează pe noi, pentru că, practic, asta ne este meseria, dar, în primul rând, victima este cea care suferă cel mai mult. De aceea trebuie făcută prevenția, respectiv informarea cu privire la traseul pe care urmează să-l abordăm, zona unde este traseul, condițiile meteo. Iarna ziua este mult mai scurtă, se întunecă devreme, noaptea devine din ce în ce mai dificilă deplasarea și avem nevoie de lumini. Telecomunicația pe munte, de cele mai multe ori, este slabă, spre deloc. Mereu trebuie să cunoaștem traseul, să știm unde trebuie să ajungem, unde să ne întoarcem și timpul pe care îl petrecem, în condiții de siguranță.”, a transmis Cătălin Dumitrescu Salcă, membru al echipei Salvamont Câmpulung. De asemenea, acesta a stat la dispoziția elevilor care, curioși, au întrebat despre măsurile pe care trebuie să le respecte atunci când aleg să urce pe munte, despre echipamentul necesar și despre cum să ia legătura cu Salvamontul în cazul în care se produce un accident sau au loc situații nefavorabile.
De reținut este că la o plimbare pe munte trebuie să existe minim doi participanți. Aceștia trebuie să se ghideze după marcajele amplasate pe traseu, iar dacă, în decursul a 20 de minute, nu pot găsi următorul marcaj, aceștia sunt obligați să se întoarcă, deoarece „poteca bătută nu reprezintă o cale de ghidare. Întotdeauna marcajul este calea de ghidare pe traseul montan.”, a specificat Cătălin Salcă.

Totodată, elevii Colegiului Național „Dinicu Golescu” au putut examina echipamentul prezentat de către Salvamont și au putut testa o parte din acesta. Cea mai mare atracție a acestora a fost reprezentată de către targa pusă la dispoziție de salvamontiști, pe care elevii au putut-o testa, simulând o situație de salvare, alături de membrii echipei Salvamont Câmpulung. Aceștia au fost fascinați de cele prezentate și, cu siguranță, au acumulat suficiente informații pentru a începe o călătorie pe unul dintre munții pe care activează Formația Salvamont Câmpulung.
Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!