Între alocările financiare ale anului 2023 figurează 500.000 de lei cu titlul de „bugetare participativă”. Finanţarea iniţiativelor lansate de cetăţeni, constând în proiecte reduse ca amploare a lucrărilor sau dotărilor, reprezintă propunerea Partidului Oamenilor Liberi. POL are trei aleşi în Consiliul Local Câmpulung şi de la ei a plecat cerinţa adresată Executivului de a insera în bugetul acestui an o sumă destinată sprijinirii proiectelor lansate de câmpulungeni. Ideea se regăseşte în totalul cheltuielilor acestui an, cu prevederea financiară aferentă – deocamdată, 500.000 de lei -, şi, în funcţie de cum decurge programul în 2023, valoarea poate creşte. Cu condiţia să existe interes din partea beneficiarilor sistemului de „bugetare participativă” de a întocmi proiecte şi a le depune la Primărie.
- Cine are idei bune pentru cartierul lui are şansa să obţină banii de la bugetul local
În toamna anului 2022, la o conferinţă de presă a POL Câmpulung, Flavian Ciotei, membru al acestui partid, a susţinut public o iniţiativă avută în vedere pentru bugetul anului următor: bugetarea participativă. Acesta a explicat-o în amănunt pe grupul său online, „Câmpulung, implică-te!”, şi înainte, şi după întâlnirea cu jurnaliştii, pentru ca oamenii să-i înţeleagă esenţa şi să conceapă proiecte în domeniile gândite de POL.
Prin urmare, cetăţenii, mulţumiţi sau nemulţumiţi de proiectele Primăriei pentru Câmpulung, au şansa să propună ei investiţii. Şi nu numai să le propună, ci şi să le scrie „povestea” sub forma unor proiecte, care se vor înainta Primăriei după un calendar care rămâne să fie stabilit. Deocamdată, nu se ştiu decât suma şi domeniile în care trebuie să se încadreze temele proiectelor câmpulungenilor îndemnaţi să-şi pună mintea la contribuţie. Cei cărora li se pare că autorităţile locale nu sunt pe aceeaşi lungime de undă cu trebuinţele dintr-un cartier au posibilitatea să facă un proiect convingător, pentru a primii banii de la bugetul local, în vederea realizării lui.
- Domeniile finanţate: amenajare de spaţii verzi, mobilitate urbană, accesibilitate, siguranţa circulaţiei, oraş digital, sport, educaţie, cultură, turism
Suma „pusă la bătaie” în 2023 se cifrează la 500.000 de lei, un start bunicel, în funcţie de al cărui succes se va stabili nivelul bugetării participative în 2024. Elena Lasconi zice aşa despre această oportunitate de finanţare a ideilor cetăţenilor care vor lua forma unor proiecte: „Vă încurajez să depuneţi proiecte în următoarele domenii: amenajare de spaţii verzi, mobilitate urbană, accesibilitate, siguranţa circulaţiei, oraş digital, sport, educaţie, cultură, turism. Ar putea fi câştigătoare maximum patru, fiecare finanţate cu 125.000 de lei. Gândiţi-vă ce v-ar plăcea să se schimbe în acest oraş, veniţi cu ideile dumneavoastră, pentru că abia aştept să văd proiectele.”, a susţinut primăriţa la conferinţa de prezentare a proiectului de buget pe 2023.
- Mai departe, ideea trebuie explicată pe înţelesul oamenilor
Propunerea aleşilor POL figurează, aşadar, în buget, iar invitaţia primăriţei pentru cetăţeni de a accesa sistemul de bugetare participativă a fost lansată. Mai departe este treaba iniţiatorilor acestui tip de finanţare să-şi promoveze ideea într-o manieră cât mai pe înţelesul oamenilor, pentru ca suma prevăzută să fie şi consumată. Oamenilor trebuie să li se explice ce înseamnă fiecare domeniu din cele enumerate, pentru că nu multora le sunt accesibile expresii precum „mobilitate urbană” sau „oraş digital”. Nici măcar „accesibilitate” nu este accesibil cetăţeanului care n-are de unde să ştie ce să propună în acest domeniu recomandat.
Câmpulungenilor trebuie să li se dea exemple de proiecte, altminteri, iniţiativa este în van. Dacă va avea succes sau va avea soarta propunerii PNL de acum trei ani, depinde de cei de la POL, nefiind interesul Primăriei să se roage de cetăţeni să acceseze cei 500.000 de lei din buget.
Vă amintim că, în anul electoral 2020, PNL a propus pentru bugetul anului respectiv sistemul de bugetare participativă, iar primarul în funcţie la acel moment s-a conformat. Alocarea de atunci s-a limitat la 50.000 de lei, iar domeniile în care cei interesaţi puteau depune proiecte erau învăţământ şi mobilier stradal. S-a întocmit şi un regulament potrivit căruia proiectul, care nu trebuia să fie unul profesionist, era depus on-line, prin intermediul site-ului Primăriei. Autorilor nu li se cerea decât să-şi formuleze propunerile clar şi concis, folosindu-se şi de imagini, schiţe, etc., şi să se refere doar la dotări, modernizări, reparaţii ale bunurilor publice ale Câmpulungului.
Proiectele validate de o comisie a Primăriei erau supuse votului cetăţenilor, pe platforma on-line, la finalul procesului fiind alese cele mai votate, până la epuizarea bugetului alocat fiecărui domeniu în parte. Lansarea procedurii s-a produs pe 1 aprilie 2020, cu termen limită pentru depunere pe 30 aprilie, prelungit şi pe parcursul lunii mai.
Nimeni n-a accesat procedura de bugetare participativă, întrucât, cel mai probabil, nimeni n-a ştiut de ea. În afară de anunţurile de pe site-ul Primăriei, alt tip de mediatizare n-a existat. Liberalii, care ar fi trebuit să fie cei mai preocupaţi de reuşita programului, nu şi-au promovat deloc ideea. Iar Liviu Ţâroiu n-avea de ce s-o facă, interesul lui fiind să-i rămână banii în buget, chit că suma era una mică.
Magda BĂNCESCU