3.5 C
Campulung Muscel
04/02/2023

Muscelenii pot salva vieţi, venind mâine să doneze sânge la Primărie. DIGI 24 transmite în direct evenimentul

 • Jurnalistul Carla Tănasie a venit la Câmpulung pentru a stabili cu primăriţa Elena Lasconi detaliile organizării evenimentului

Evenimentul începutului de an îl constituie campania derulată de Televiziunea DIGI 24 „Avem acelaşi sânge”. Din Argeş, Câmpulung a fost ales pentru a fi gazda acţiunii de donare de sânge, programată mâine, 20 ianuarie 2023, în Sala Mare a Primăriei Câmpulung. Sunt invitaţi să participe toţi muscelenii, câmpulungenii şi argeşenii care vor să ajute la salvarea unor vieţi în suferinţă, care depind de un „medicament” esenţial obţinut doar prin donare. Evenimentul profund umanitar reprezintă iniţiativa postului tv DIGI 24, care va transmite în direct ceea ce se va întâmpla mâine la Câmpulung, în intervalul 08.00-15.00. Vor dona sânge şi jurnaliştii DIGI 24 Carla Tănasie şi Robert Kiss, care vor fi alături de comunitatea musceleană la o acţiune de anvergură, o premieră extraordinară pentru municipiul nostru care, preţ de şapte ore, va fi prezent în jurnalele de ştiri ale televiziunii iniţiatoare. Mâine îl veţi vedea la Primărie şi pe reputatul profesor universitar doctor Viorel Jinga, musceleanul nostru aflat la conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, instituţie parteneră a DIGI 24 într-un demers absolut admirabil.

 • Elena Lasconi a fost contactată încă din luna noiembrie pentru campania găzduită la Câmpulung

Partenerul local al DIGI 24 este Primăria Municipiului Câmpulung, primăriţa Elena Lasconi având mai multe discuţii cu jurnalistul Carla Tănasie care, săptămâna trecută, a fost prezentă la Câmpulung pentru a discuta detaliile organizării evenimentului. De altfel, după ce au contactat-o pe Elena Lasconi cei de la DIGI 24, s-a născut tot acest demers despre care relatăm. Jurnaliştii bucureşteni au luat legătura cu primăriţa noastră încă din luna noiembrie a anului trecut, dar nu s-a putut organiza pentru 1 Decembrie campania la Câmpulung, pentru a începe chiar cu prima capitală a Ţării Româneşti.

S-au mai implicat în mobilizarea cetăţenilor Consiliul Judeţean Argeş şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, preoţii ocupându-se şi ei de mediatizare, prin afişe postate pe uşile bisericilor şi îndemnuri lansate la slujbe enoriaşilor de a fi salvatori pentru semenii în nevoie. De asemenea, este parte a campaniei şi Centrul de Transfuzii Piteşti.

Vă amintim că centrul de donare va fi la Primăria Câmpulung, în Sala Mare, iar intervalul în care sunteţi aşteptaţi la Primărie este 08.00-15.00.

 • Prof.univ.dr. Viorel Jinga: „Vă aşteptăm în număr cât mai mare pentru a ne ajuta semenii care au nevoie de sânge!”

Printre cei care vă aşteaptă să vă alăturaţi unei misiuni de suflet înainte de toate, oferind sângele salvator bolnavilor aflaţi pe patul de suferinţă, va fi apreciatul chirurg urolog Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, instituţia parteneră a DIGI 24 în campania „Avem acelaşi sânge”. Acesta a anunţat că va fi prezent împreună cu o echipă de studenţi pentru a sprijini demersul în privinţa căruia avem convingerea că muscelenii nu-i vor rămâne indiferenţi.

Mai mult decât atât, medicul Ştefan Busnatu, prodecanul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, va coordona echipe de  studenţi, prezente în fiecare judeţ pentru realizarea screening-ului cardiologic, în ideea de a avea, la finalul campaniei derulate la nivel naţional, o hartă a riscului cardiovascular în rândul donatorilor de sânge.

Prof.univ.dr. Viorel Jinga aminteşte ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a putea dona sânge:

 • vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
 • greutate peste 50 Kg;
 • tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
 • să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
 • să nu fi fost la stomatologie în ultimele două luni;
 • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală (7 zile după menstră);
 • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării;
 • să nu avem boli cronice / să nu fim sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
 • să nu fi schimbat partenerul / partenera în ultimele 6 luni.

Persoanele peste 50 ani care nu au mai donat trebuie să prezinte o adeverinţă de la medicul de familie că nu se află în evidenţă cu boli cronice. Donatorii trebuie să nu sufere sau să nu fi suferit de următoarele boli: hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, ulcer gastroduodenal, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Cu siguranţă, cea mai mare satisfacţie a unui om care face acest gest nobil este că a salvat o viaţă. Dar este bine de ştiut că există şi o mică recompensă materială constând într-un card cu suma de 66,9 lei, o zi liberă de la serviciu, analize gratuite, consultaţie medicală.

„Vă aşteptăm în număr cât mai mare pentru a ne ajuta semenii care au nevoie de sânge!”, este îndemnul prof.univ.dr. Viorel Jinga pentru muscelenii săi. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!