1.7 C
Campulung Muscel
06/12/2024

Renovarea termică a Pavilionului Administrativ al Spitalului Câmpulung, completată cu o staţie de încărcare electrică

La începutul acestui an, trei proiecte de eficientizare energetică ale Primăriei Câmpulung, care aşteaptă finanţarea europeană prin PNRR, au suferit modificări în sensul completării lor cu staţii de încărcare a vehiculelor electrice. City-managerul Ioana Marcu spunea că solicitările de rectificare a documentaţiilor municipiului, sosite din partea Ministerului Dezvoltării, sunt un semnal pozitiv, care le dă autorităţilor noastre încrederea că vor trece în etapa semnării contractelor. Corectura a fost aplicată, săptămâna trecută, propunerilor de renovare energetică a Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel” şi a clădirii în care funcţionează Secţiile de Psihiatrie, ORL şi Oftalmologie ale Spitalului Municipal Câmpulung. Iar, în această săptămână, aceeaşi procedură a urmat-o proiectul Pavilionului Administrativ al instituţiei de sănătate publică.  

  • Cu staţia de încărcare a vehiculelor electrice, valoarea investiţiei la fosta Maternitate creşte la 2,5 milioane de lei   

A trecut prin aceeaşi modificare investiţia intitulată „Renovarea energetică a Pavilionului Administrativ al Spitalului Municipal Câmpulung”, a cărei documentaţie a fost depusă de Primărie, primăvara trecută, pentru finanţare din fondurile alocate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. După cum v-am informat în mai multe ocazii, PNRR acordă sprijin financiar pentru renovarea şi eficientizarea energetică a clădirilor publice, Primăria Câmpulung fiind înscrisă cu mai multe proiecte. Pentru unele – Spitalul Municipal Câmpulung, Colegiul Tehnic, Liceul Tehnologic Auto, Şcoala Gimnazială „Theodor Aman”, Grădiniţa cu program prelungit „Sfânta Marina” -, Elena Lasconi a şi semnat contractele de finanţare, celelalte fiind încă în etapa de analiză.

Marţi, 17 ianuarie 2023, investiţia de asigurare a confortului termic la Pavilionul Administrativ al Spitalului – fosta Maternitate – a revenit în Consiliul Local, convocat la o dezbatere extraordinară, pentru a răspunde unei solicitări a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi al Administraţiei. Cu o zi înainte, a ajuns la Primărie o cerere de clarificări a ministerului care, printre altele, a înaintat autorităţilor câmpulungene următoarea lămurire: „Valoarea totală a proiectului din cererea de finanţare diferă de cea din hotărârea de aprobare a depunerii proiectului, sens în care acestea trebuie corelate. Solicităm completarea anexei privind descrierea sumară a investiţiei cu soluţia conformă operaţiunii, precum şi cu indicatorii apelului de proiecte prevăzuţi în raportul de audit energetic.”

Mai precis, în cererea de finanţare fusese asigurată o staţie de încărcare în valoare de 123.067,50 lei, valoare care nu a fost cuprinsă în proiectul aprobat prin hotărârea Consiliului Local din 28 aprilie 2022. Primăria trebuia să răspundă acestei clarificări până pe 23 ianuarie 2023, altfel, proiectul Câmpulungului era respins.

Prin urmare, în urmă cu două zile, aleşii s-au pronunţat asupra noii valori de reabilitare termică a fostei Maternităţi, care arată astfel: valoarea maximă eligibilă este de 2.514.556,51, din care 123.067,50 lei reprezintă valoarea staţiei de încărcare electrică şi 2.391.489,01 lei, valoarea renovării energetice.

  • Investiţia cuprinde şi panouri solare pentru producerea apei calde menajere, panouri fotovoltaice şi LED-uri în locul becurilor clasice

Potrivit expertizei tehnice, clădirea are o suprafaţă desfăşurată totală de 1.104,11 metri pătraţi, este încadrată în gradul III de risc seismic şi nu are nevoie de lucrări de consolidare. „Ţinând seama de rezultatele expertizei energetice a clădirii s-au propus soluţii de modernizare energetică atât a anvelopei clădirii, cât şi a instalaţiilor aferente.”, se menţionează în documentaţia şedinţei de marţi, 17 ianuarie 2023.

Pachetul de măsuri recomandat cuprinde: izolarea termică a pereţilor exteriori cu minimum 15 cm vată bazaltică; schimbarea tâmplăriei cu tâmplărie performantă energetic cu ramă metalică; izolarea termică a podului cu vată minerală ignifugată de 25 cm grosime; izolarea termică a planşeului către sol cu 5 cm polistiren extrudat.

Se propun: înlocuirea corpurilor de iluminat interior, care, în prezent, au lămpi fluorescente şi incandescente, cu alte corpuri de iluminat, eficiente, cu LED; instalarea de senzori de prezenţă pentru iluminat; instalarea de panouri solare pentru producerea apei calde menajere, pe o suprafaţă de aproximativ 10 metri pătraţi; instalarea de sistem de monitorizare / control pentru sistemul de încălzire; instalarea de panouri fotovoltaice de putere 10 kW, cu o suprafaţă totală de 55 metri pătraţi; instalarea de sisteme de ventilare cu recuperare de căldură; spălarea instalaţiei de încălzire, montarea de robinete termostate şi de pre-reglaj (retur) pentru toate corpurile de încălzire, prevederea de vane de reglare automate (cu presiune diferenţială constantă) la baza coloanelor de încălzire; instalarea unei staţii de încărcare pentru vehicule electrice, inclusiv tubulatura încastrată pentru cablurile electrice, cu o putere instalată de minimum 22 kW, cu două puncte de încărcare per staţie. Se asigură astfel deservirea a două locuri de parcare cu puncte de încărcare pentru vehicule electrice.

„Suplimentar faţă de costurile estimate pentru intervenţiile care vizează creşterea performanţei energetice a clădirii şi instalarea de sisteme de furnizare a energiei din surse regenerabile (care au un impact semnificativ în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pe perioada de utilizare a clădirii), trebuie să se prevadă un necesar de finanţare a lucrărilor de punere în siguranţă a clădirii (după caz), de refacere a finisajelor interioare şi de reamenajare a spaţiilor interioare (inclusiv de recompartimentare şi de realizarea de plafoane false), de înlocuire a corpurilor de încălzire şi a sistemului de distribuţie pentru încălzirea spaţiilor, de instalare a unor sisteme de management energetic integrat pentru clădiri şi de modernizare a sistemelor tehnice ale clădirilor, în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente, de demontare şi montare a unităţilor exterioare ale sistemelor de răcire tip Split (inclusiv montarea unor suporturi cu lungime adecvată grosimii termosistemului care se aplică), de asigurare a accesului pentru persoane cu dizabilităţi, precum şi pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a clădirii etc. Se estimează un necesar de finanţare a acestor lucrări de intervenţie la circa 171,7 euro/m² arie utilă, acesta urmând a fi detaliat în cadrul documentaţiei de autorizare a lucrărilor de intervenţie.”, se mai specifică în documentaţia şedinţei din 17 ianuarie 2023. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!