3.5 C
Campulung Muscel
23/03/2023

Profesorul Tudor Vlad, despre cel mai mare colecţionar al Muscelului, Ionuţ Fintoiu: „Are ştiinţa costumului popular la nivel universitar. Ascultaţi de el, că merită!”

Dragostea pentru istoria şi tradiţiile locale, manifestată sub forma unor cercetări intense ale trecutului şi activităţi de perpetuare a moştenirii culturale, îi îndreptăţeşte pe mulţi dintre musceleni să aibă calitatea de membri ai Asociaţiei Folcloriştilor Argeşeni „Constantin Rădulescu Codin”. La întâlnirea de toamnă a asociaţiei cu o existenţă de 50 de ani s-au lansat propuneri de cooptare a unor colegi noi, recomandaţi de o pasiune care a luat forma unei adevărate cariere dedicate obiceiurilor din vechime. Datorită unor astfel de oameni, nu s-au pierdut costume populare, datini, lucrări valoroase, fie de artă, fie literare, istorice, religioase, edificii, meşteşuguri etc. La întâlnirea de toamnă a asociaţiei, profesorul Tudor Vlad, de la Rucăr, ale cărui preocupări fervente în domeniul etnografic şi cultural, în general, sunt cunoscute în afara Muscelului, a avut trei recomandări de membri, toţi foarte cunoscuţi şi apreciaţi pentru munca lor în slujba folclorului muscelean: colecţionarul Ionuţ Fintoiu, preotul Gheorghe Cîrstina şi Simina Dulamă Chiperi, fondatoarea unei asociaţii care duce tradiţiile muscelene dincolo de hotarele Muscelului, ale Argeşului şi ale ţării.

  • Ionuţ Fintoiu, Gheorghe Cîrstina şi Simina Dulamă Chiperi, nominalizaţi de profesorul Tudor Vlad pentru Asociaţia Folcloriştilor Argeşeni „Constantin Rădulescu Codin”  

În 2023, Asociaţia Folcloriştilor Argeşeni „Constantin Rădulescu Codin” va sărbători 50 de ani de la înfiinţare, aniversarea unei asemenea existenţe presupunând şi organizarea celor două întâlniri anuale, de primăvară şi de toamnă, într-un mod special. Specială a fost şi întâlnirea de la sfârşitul anului trecut, găzduită de Tabăra Oratia de la Dâmbovicioara, în cadrul căreia s-au lansat propuneri de membri noi, care să se alăture misiunii asociaţiei. Trei recomandări au venit din partea profesorului Tudor Vlad, care i-a nominalizat pe cei trei într-o ordine absolut întâmplătoare. Toţi îi sunt colaboratori, le cunoaşte activitatea, le simte dedicarea şi trăirile pentru frumosul şi valorile reale ale Muscelului.

„O să vorbesc despre nişte oameni dragi mie, pentru că eu am un cult al echipei. Pentru mine, echipa este totul. Sunt oameni cu care am făcut o echipă extraordinară şi îi aduc în faţa dumneavoastră, pentru că au nişte merite incontestabile şi sunt convins că merită să fie cunoscute, apreciate şi mediatizate. În primul rând, bunul şi dragul meu prieten Ionuţ Fintoiu, care este un atotştiutor al costumului popular excepţional. Are ştiinţa costumului popular la nivel universitar. Ascultaţi de el, că merită! Ştie lucruri extraordinare, mă uimeşte de fiecare dată şi mi se pare normal ca efortul lui de ani buni să fie cunoscut şi apreciat de dumneavoastră, cei îndreptăţiţi să ştie aceste lucruri.”, spunea Tudor Vlad despre un muscelean autentic care, în ciuda tinereţii, este într-o continuă căutare a valorosului din trecutul zonei noastre.

Ionuţ Fintoiu este cel mai mare colecţionar de port popular al Muscelului, cu 125 de costume, moştenite şi cumpărate, multe salvate de la distrugere sigură, în ciuda valorii lor pentru arta tradiţională musceleană. Toate interviurile pe care le acordă Ionuţ Fintoiu sunt o sărbătoare pentru urechile ascultătorilor uimiţi ca un om atât de tânăr să împărtăşească o bogăţie de amănunte cu experienţa unei persoane trecute prin viaţă. Nu exagerează cu nimic profesorul Tudor Vlad când se referă la nivelul de cunoştinţe al lui Ionuţ Fintoiu. Abundenţa de detalii despre vechimea costumelor, despre modele şi culori, despre momentele din an şi din viaţa purtătoarei, în care se îmbrăca un anumit fel de costum, cu accesoriile aferente, pare incompatibilă cu tinereţea naratorului. Tot cu maturitatea unui specialist posesor de carieră măsurată în decenii în arta etnografică vorbeşte Ionuţ despre obiceiurile şi tradiţiile Muscelului, pe care se vede că le-a aprofundat cu conştiinciozitate dintr-o pasiune care îi ghidează preocupările în acest domeniu.

Următorul nominalizat de către profesorul Vlad este „părintele Gheorghe Cîrstina, preot paroh, istoric, cercetător, pictor, restaurator, iubitor şi ştiutor de cultură, cu care am făcut o echipă extraordinară la un simpozion internaţional la Chişinău, cu secţiune de folclor. De-o viaţă întreagă, se ocupă de tot ce înseamnă sufletul Muscelului, şi al Dragoslavelor, şi al Rucărului. Cu har de la Dumnezeu are grijă ca nişte valori deosebite să nu se piardă.”, astfel l-a descris în rezumat pe preotul de la Dragoslavele care, recent, a oferit şi Câmpulungului momente minunate, fie ca redactor şef al revistei „Acidava”, fie în calitate de coordonator al corului de colindători de la Dragoslavele, care a încântat publicul unor evenimente culturale.

A treia propunere a fost Simina Dulamă Chiperi, care, de mulţi ani, face o treabă admirabilă la Rucăr în domeniul păstrării şi promovării folclorului muscelean. „Nu las la urmă pentru că ce-i mai bun trebuie lăsat la sfârşit, ci pentru că, pur şi simplu, aşa s-a întâmplat: Simina Dulamă Chiperi, prietena şi colaboratoarea mea de cercetare, preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei „RegalIA”, cu care am desfăşurat o activitate deosebită, pe care o apreciez maxim. Mi se pare normal să vorbesc despre oamenii cu care am făcut echipă şi cu care am făcut performanţă, deoarece trebuie să ne adunăm laolaltă cei de-o seamă. Spunea odată un părinte la Trinitas TV, care mi-a plăcut foarte mult, pentru că vorba merită să fie cunoscută: „Dacă faci cele de trebuinţă, Dumnezeu îţi va trimite oameni după duhul tău.” Îmi place să cred că exact asta s-a şi întâmplat. Recomand cu toată sinceritatea şi cu toată responsabilitatea ca aceşti prieteni şi colaboratori ai mei să devină membri cu drepturi depline în Asociaţia Folcloriştilor Argeşeni şi mă pun chezaş pentru dânşii.”, a încheiat profesorul Tudor Vlad. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!