La finele anului trecut, bărbatul acuzat că a omorât o musceleancă în Franţa a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. În legătură cu acest caz, doi detectivi criminalişti francezi au fost, pentru câteva zile, la Bucureşti la solicitarea avocatului tânărului condamnat, ca să adune probe care ar putea susţine versiunea acuzatului, că nu el a fost autorul crimei. Cei doi au fost inclusiv în redacţia „Libertatea”, care a relatat despre şederea lor în România.
Mihaela Miloiu, ucisă cu 26 de lovituri de cuţit
Mihaela Miloiu, originară din Capu Piscului, a fost dusă de nişte câmpulungeni în Elveţia, unde practica prostituţia. Crima s-a produs în noaptea de 29 spre 30 noiembrie 2016, în Elveţia, la câţiva kilometri de Lausanne. Fata ajunsese aici cu câteva săptămâni în urmă, forţată să se prostitueze de o reţea de traficanţi de carne vie cunoscută de autorităţile române, clanul Boceanu, din Câmpulung. Cadavrul Mihaelei, care avea puţin peste 18 ani, a fost descoperit pe 15 decembrie 2016, în Franţa, într-o pădure din departamentul Jura, la graniţa cu Elveţia. 26 de lovituri de cuţit au numărat anchetatorii, dinţi zdrobiţi, iar oasele feţei erau complet distruse, ceea ce a îngreunat realizarea unui portret robot, făcut, totuşi, cu ajutorul tehnologiei 3D.
În septembrie 2017, victima a fost identificată, după care a urmat o anchetă în trei ţări, la finalul căreia un francez de 30 de ani a fost pus sub acuzare. Fost jandarm, cu cazier curat, locuia într-o localitate din Jura şi lucra ca agent de securitate în ţara vecină, avea o iubită şi devenise tată de curând. Iniţial, bărbatul acuzat a negat totul, dar, confruntat cu probele descoperite de anchetatori (ADN recoltat de pe corpul victimei, cât şi de la locul unde a fost găsit cadavrul), şi-a schimbat declaraţia. A mărturisit că a avut un contact sexual contra cost cu victima, dar alţi doi bărbaţi au apărut, l-au ameninţat cu o armă, au ucis-o pe româncă şi apoi l-au atenţionat că „vor avea grijă” de el şi de familia sa dacă nu scapă de cadavru, ceea ce a şi făcut. O tăietură la mâna pe care Alexandre Verdure şi-a tratat-o la un spital nu departe de pădurea unde a ascuns cadavrul i-a condus pe anchetatori la fostul jandarm. El a explicat ulterior că s-a tăiat când a încercat să scoată cuţitul care rămăsese înfipt în victimă.
Detectivii au căutat dovezi ale violenţei aplicate de reţelele de proxenetism fetelor care încearcă să-şi câştige libertatea
Cei doi criminalişti care au venit la Bucureşti sunt Roger Marc Moreau şi fostul său elev de la universitate, cu care colaborează de mai bine de 20 de ani, Marc Eterno. Aceştia le-au spus redactorilor de la libertatea.ro că au venit pentru a aduna probe în cazul uciderii Mihaelei Miloiu. „Suntem specialişti în dosare penale, în mod special, în dosare referitoare la crime. Frecvent suntem catalogaţi ca detectivi.”, a spus Moreau, care se ocupă doar de cazurile legate de crime şi a avut câteva reuşite notabile, motiv pentru care este luat în serios când aduce probe. A lucrat ca detectiv şi a predat la universitate pentru formarea următoarelor generaţii de detectivi. Francezii au fost angajaţi de avocatul lui Alexandre Verdure, condamnat în primă instanţă la 20 de ani de închisoare pentru uciderea Mihaelei Miloiu.
„La început, nu am fost interesaţi să preluăm dosarul. La prima vedere, probele din dosar păreau destul de importante. Nu aveam obiceiul să preluăm un caz dacă nu credem în el.”, a recunoscut în faţa redactorilor libertatea.ro Roger Marc Moreau. Acesta a mai declarat că, „după primul proces, maestru Sylvain Cormier ne-a contactat din nou, spunându-ne că este posibil să fi trecut pe lângă o eroare judiciară.” Aşa cum a scris libertatea.ro, Sylvain Cormier este unul dintre cei doi avocaţi care îl apără pe fostul jandarm francez. Penalist reputat, este şi fondatorul „Innocence Project France”, o organizaţie care luptă împotriva erorilor judiciare.
Avocatul este intrigat de faptul că instanţa nu a luat nicio secundă în calcul versiunea prezentată de clientul său şi anume teza unei răzbunări din partea proxeneţilor români. El pregăteşte apărarea pentru actul doi al procesului, care va începe de 23 septembrie 2021 la Curtea de Apel din Lons-le-Saunier. De această dată, avocatul i-a convins pe detectivi să preia cazul.
Roger Marc Moreau şi Marc Eterno au studiat dosarul şi li s-a părut că ridică destule semne de întrebare. A urmat munca de teren. S-au dus la Lausanne şi au vorbit cu mai multe lucrătoare sexuale românce, în încercarea de a găsi pe cineva care să le poată oferi informaţii despre reţeaua de proxeneţi. Acolo, activitatea este cumva sectorizată, astfel că prostituatele din România au zona lor. Detectivii au fost însoţiţi pe teren de reprezentanţi ai Asociaţiei „Fleur de Pave”, care au o camionetă cu care se instalează în zonă în jurul orei 22.00, dau cafea, prezervative, gel, pentru a le ajuta pe fetele care se prostituează, a mai povestit detectivul Marc Eterno. Din păcate, n-au găsit informaţii semnificative, doar două fete, care o ştiau pe Mihaela Miloiu din vedere şi atât. Decesul s-a produs în 2016, iar persoanele de acum nu lucrau la acel moment. Unele dintre fete le-au dat de înţeles că nu pot vorbi.
Sub protecţia anonimatului, o tânără va depune mărturie în Franţa
În România, cei doi detectivi au încercat să obţină dovezi referitoare la violenţa cu care reţelele de proxenetism le pedepsesc pe fetele care încearcă să-şi câştige libertatea, asta ca un fenomen, nu un caz izolat. De la Bucureşti nu au plecat cu mâinile goale: au convins o asociaţie, „Reaching Out”, să-i ajute cu mărturii în procesul din Franţa. Asociaţia „Reaching Out”, înfiinţată în 1998, se ocupă cu victimele traficului de persoane. „Libertatea” a relatat de nenumărate ori eforturile depuse de Iana Matei, preşedinta asociaţiei, care au dus la salvarea a sute de femei prinse în mecanismul reţelelor de prostituţiei. Iana Matei a acceptat să meargă în Franţa, să depună mărturie din experienţa ei personală, a mai spus pentru „Libertatea” Roger Marc Moreau. O altă tânără va depune mărturie, dar sub protecţia anonimatului, îi este frică să o facă public. Ea le-a povestit francezilor cum a reuşit ea să se salveze, dar şi despre violenţa extremă cu care sunt pedepsite fetele care încearcă să fugă.
Detectivii francezi le-au mai comunicat redactorilor „Libertatea” că, pe măsură ce au înaintat cu ancheta în cazul morţii Mihaelei Miloiu, semnele de întrebare nu s-au împuţinat, dimpotrivă, s-au tot acumulat. „Sunt lucruri care nu corespund unui asasinat clasic. Smulgerea unghiilor, de exemplu, pare să semene mai mult cu metodele clanurilor de proxeneţi”, a spus Marc Eterno.
Opt inşi, judecaţi pentru proxenetism, trafic de persoane, spălare a banilor
Mihaela Miloiu a fost dusă să se prostitueze în Elveţia de Dafinel Boceanu, care a racolat-o prin metoda „lover boy” de când avea 15 ani, promiţându-i că o să se căsătorească cu ea. Până la majorat, a „produs” bani în ţară, a abandonat şi cursurile liceului, iar, după 18 ani, a ajuns pe străzile din Elveţia. Pe 4 octombrie 2016, părinţii au vorbit ultima oară cu ea, iar la finele lunii noiembrie a aceluiaşi an avea să fie ucisă.
Pentru constituirea unui grup infracţional organizat, Dafinel Boceanu este judecat alături de alţi şapte inculpaţi: Lucian Boceanu, Ion Boceanu, Cătălin Frîncu, Florin Gogoci, Fernando Boceanu, Vasile Alexandru şi Teofil Alexandru. Dosarul, pe rolul Tribunalului Argeş, are cinci persoane, care s-au constituit părţi vătămate şi trei, ca părţi civile. Rechizitoriul, emis pe 23 decembrie 2020, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul
Teritorial Piteşti, a fost admis de instanţă, care a dispus începerea judecăţii celor opt.
=Dafinel Boceanu, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat (recidivă postcondamnatorie); proxenetism; trafic de persoane (recidivă postcondamnatorie); spălare a banilor în formă continuată; complicitate la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor în formă continuată (recidivă postcondamnatorie).
=Lucian Boceanu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat (atât recidivă postcondamnatorie, cât şi recidivă postexecutorie); trafic de persoane (recidivă postcondamnatorie); spălare a banilor în formă continuată (recidivă postcondamnatorie).
=Ion Boceanu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat; a trei infracţiuni de trafic de persoane; complicitate la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
=Cătălin Frîntu, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de proxenetism.
=Florin Gogogi şi Fernando Boceanu, pentru trafic de persoane.
=Vasile Alexandru şi Teofil Alexandru, pentru proxenetism.
La termenul din 2 septembrie, Dafinel Boceanu a cerut amânarea cauzei pentru a-şi angaja apărător, iar pentru următorul termen, care va fi pe 30 septembrie, pentru Florin Gogoci va fi desemnat unul din oficiu. În schimb, Teofil Alexandru, Cătălin Frîntu şi Fernando Boceanu au precizat că nu doresc să-şi angajeze apărători. (foto: libertatea.ro) Adrian TĂNASE