20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

La câteva zile după ce Ţâroiu a pierdut alegerile, înainte să-i predea funcţia Elenei Lasconi, Liceul Industrial a fost “mutat” rapid din Câmpulung în Lereşti

„Mutare” halucinantă pe finalul mandatului lui Liviu Ţâroiu! Din proprietatea Câmpulungului, în octombrie 2020, la câteva zile după pierderea alegerilor locale de către Liviu Ţâroiu, înainte ca noul primar al municipiului să preia mandatul, Colegiul Tehnic Câmpulung sau fostul Liceu Industrial, cum îl ştie toată lumea, se „mută” pe teritoriul comunei Lereşti. Întreaga proprietate de la margine de oraş, inclusiv suprafaţa de sub imobile, aparţine, de la începutul lunii octombrie 2020, Lereştiului. De ce, cum a fost posibilă această situaţie, cine a hotărât-o… sunt necunoscutele unei tărăşenii care îi culpabilizează pe primarii perindaţi prin Primăria Câmpulung, care aveau obligaţia să apere proprietatea municipiului. Certitudinea este următoarea: în baza unui înscris sub semnătură privată din 8 octombrie 2020, s-a înfiinţat cartea funciară a comunei Lereşti pentru imobilul constând în 23.493 mp de teren. Tot Terenul fostului Liceu Industrial, care, de la înfiinţarea şcolii, printr-un act din 1959, a fost al Câmpulungului, conform documentelor pe care le deţinem. Teren pentru care, începând cu anul 2004, Municipiul Câmpulung avea înscris dreptul de proprietate, în baza unui act al Judecătoriei Câmpulung.

  • În 2001, Inspectoratul Şcolar a predat clădirile şi terenurile Municipiului Câmpulung, care a devenit proprietar cu acte

Pe harta digitală a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, o linie roşie care delimitează municipiul de comună plasează tot ce este dincolo de Şoseaua Braşovului sau Calea Braşovului, căci nici denumirea arterei nu este lămurită, pe teritoriul Lereştiului, din vecinătatea podului, până la Gardă. Ca efect al acestei delimitări, Colegiul Tehnic Câmpulung este amplasat în Lereşti.
Ceea ce ştie toată lumea şi anume că fostul Industrial este în municipiul Câmpulung nu este deloc aşa. De când nu mai este al municipiului sau de când este al Lereştiului… Conform datelor pe care le avem, din luna octombrie a anului 2020, când s-a înfiinţat cartea funciară a Lereştiului pentru imobilul constând în teren intravilan de 23.493 metri pătraţi.

Să ne întoarcem în timp, pentru a urmări cronologia acţiunilor legate de proprietatea generoasei incinte a şcolii, pentru care Câmpulungul ar fi trebuit să lupte ca să rămână a lui. În baza Ordonanţei de Urgenţă nr.30/14.04.2000 şi a Legii nr.213 din 17.11.1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, pe 6 martie 2001, Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş transfera Câmpulungului, pe bază de protocol, terenurile şi clădirile Liceului Industrial Construcţii de Maşini, titulatura şcolii la acel moment. Actul a fost încheiat între ISJ Argeş, condus de Viorel Matei, Consiliul Local Câmpulung, reprezentat de primarul George Bălan, şi liceul condus de directorul Paul Coza. În 2001, când Ministerul Educaţiei a făcut acest transfer, prin ISJ, proprietatea – teren şi clădiri – era pe teritoriul Câmpulungului.

Astfel, în anul 2001, municipalitatea câmpulungeană primea de la Inspectoratul Şcolar întregul complex al Industrialului: toate clădirile şi anexele, utilităţile, împrejmuirile, plus terenul din Şoseaua Braşovului, cu o suprafaţă de 24.000 mp.

  • În 2004, în baza unei încheieri a Judecătoriei Câmpulung, s-a înscris dreptul de proprietate al Municipiului Câmpulung

În 2002, s-a ivit oportunitatea unui proiect cu finanţare nerambursabilă, care le impunea autorităţilor să deţină acte de proprietate asupra imobilelor. Şi atunci a fost demarată procedura de cadastru. În primăvara anului 2004, Municipiul Câmpulung era recunoscut, prin act oficial emis de Judecătoria Câmpulung – Biroul de Carte Funciară, ca proprietar al terenului de 23.493 mp din strada Calea Braşovului, nr.1.

Mai precis, Judecătoria Câmpulung, prin Biroul de Carte Funciară, a pronunţat în Dosarul nr.1059/18.03.2004 Încheierea nr.1059. Prin acest act, judecătorul Sanda Diaconescu a dispus ca pentru suprafaţa de 23.493 mp de teren curţi-construcţii şi construcţii, din Câmpulung, strada Calea Braşovului, nr.1, imobil înscris în Cartea funciară nr.1 Specială a municipiului Câmpulung, cu numărul cadastral 2371, proprietatea Municipiului Câmpulung – Consiliul Local, Primăria Municipiului Câmpulung, să se înscrie dreptul de proprietate, prin efectul Legii nr.213/1998, în favoarea Municipiului Câmpulung – Consiliul Local, Primăria Municipiului Câmpulung, şi a dreptului de administrare în favoarea Grupului Şcolar Tehnologic ARO.

Procedura a avut la bază Protocolul de predare-primire din 6 martie 2001, încheiat între Inspectoratul Şcolar, autorităţile locale şi şcoală. Prin urmare, pe 18 martie 2004, Judecătoria Câmpulung admitea cererea introdusă de Municipiul Câmpulung şi Grupul Şcolar Tehnologic ARO Câmpulung privind înscrierea dreptului de proprietate şi de administrare asupra imobilelor fostului Industrial.

Înainte de depunerea jurământului de primar de către Elena Lasconi, până să plece Ţâroiu din funcţie, a apărut un înscris sub semnătură privată, care a modificat graniţele între Câmpulung şi Lereşti
În tot acest timp, proprietar al terenului şi construcţiilor din curtea Colegiului Tehnic a fost Municipiul Câmpulung. Până în toamna anului 2020, mai precis, coincidenţă sau nu, până în momentul pierderii alegerilor locale de către Liviu Ţâroiu.

La aproximativ o săptămână de la eşecul electoral al PSD la Câmpulung, a apărut un înscris sub semnătură privată din 8 octombrie 2020 al unui SRL, SC Topo Hans Impex SRL, care s-a ocupat de cadastrarea gratuită a Lereştiului. Înscris care stă la baza cărţii funciare a Lereştiului pentru terenul de 23.493 mp al Colegiului Tehnic. Cartea funciară a Lereştiului pentru imobilul respectiv s-a înfiinţat ca urmare a modificării limitelor dintre unităţile administrativ-teritoriale Lereşti şi Câmpulung.

Modificarea limitelor teritoriale s-a făcut în dauna Câmpulungului, care a pierdut cele aproximativ 2,4 hectare de teren şi nu numai. A pierdut taxele şi impozitele pentru imobilul transferat Lereştiului, dar şi din impozitele pe salariile angajaţilor şcolii, care intră în bugetul Primăriei Lereşti.

Curioasă mişcarea – întâmplătoare cumva? – produsă exact între schimbarea primarilor de la Câmpulung! Pe 27 septembrie 2020, Liviu Ţâroiu a pierdut alegerile, dar a rămas în funcţie până pe 19 octombrie 2020, ziua în care Elena Lasconi a depus jurământul de primar şi a preluat mandatul. Iar înscrisul sub semnătură privată a apărut pe 8 octombrie 2020, parcă pentru a ştirbi proprietatea Câmpulungului de terenul fostului Industrial într-o perioadă confuză din punct de vedere administrativ.

  • Primarul liberal Călin Andrei a semnat, în 2010, actul O.C.P.I. care stabilea graniţele între Câmpulung şi Lereşti

Încercând să ne documentăm ce a stat la baza acestei modificări de graniţe, am ajuns la un document întocmit de O.C.P.I., în decembrie 2010, întocmit conform Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996, în temeiul unui Ordin al Prefectului din august 2010. Prin acest act, primarul Călin Andrei şi secretarul Nicolae Ghinea, împreună cu omologii lor de la Lereşti, Gheorghe Tonghioiu, primar, şi Ileana Soceanu, secretar, au recunoscut hotarul dintre Câmpulung şi Lereşti: „Limita începe la punctul de 3 hotare Câmpulung-Lereşti-Bughea de Sus, se continuă pe direcţia NE pe marginea pădurii Dealului Măgura, se frânge spre E, pe marginea incintei SC ARO SA, traversează strada Traian, se frânge spre S, apoi spre E, se continuă pe direcţia N, pe marginea proprietăţilor particulare, se frânge spre S, pe lângă calea ferată Câmpulung-Argeşel, traversează calea ferată şi Râul Târgului şi se continuă spre S până la podul peste râu, se frânge spre E şi se continuă pe Calea Braşovului până la punctul de 3 hotare Câmpulung-Lereşti-Valea Mare Pravăţ”.
Uşurinţa soră cu dezinteresul a celor care au semnat documentul O.C.P.I. din 2010 a avut urmări.

  • Elena Lasconi: „Mi se pare incredibil ca, în loc să te lupţi să păstrezi teritoriul tău, să fii de acord să cedezi comunelor din jur!”

„De doi ani nu fac altceva decât „curăţenie”… cel puţin, ştiu de ultimii 20 de ani. Nu ştiu ce greşeli au făcut cei de dinainte. Nu fac altceva decât „curăţenie” după ei. Fac „curăţenie” în domeniul public care a fost ocupat abuziv de cine a vrut! Numai cine nu a vrut nu a pus stăpânire pe terenurile Câmpulungului! Avem case construite ilegal pe terenul Primăriei, avem case construite ilegal în parcuri… Mi se pare incredibil ca, în loc să te lupţi să păstrezi teritoriul tău, să fii de acord să cedezi comunelor din jur! Pe strada Ion Creangă nu putem să punem limitatoare de viteză, cum ne-au cerut oamenii, pentru că partea stângă este la Valea Mare şi partea dreaptă este la Câmpulung. De asemenea, vom avea mari probleme cu Industrialul. Am depus proiecte cu fonduri europene pentru Industrial şi o să trebuiască să cerem la Lereşti certificat de urbanism!”, spunea primăriţa Elena Lasconi despre încă o “moştenire” grea pe care trebuie s-o lămurească.

Vineri, Elena Lasconi a avut o discuţie, ca între colegi, cu primarul Marian Toader şi i-a spus că trebuie neapărat să dezvolte subiectul, pe care îl vrea rezolvat. De altfel, este hotărâtă să-i contacteze pe toţi primarii cu care s-au fixat, cu ani în urmă, limite de proprietate în dauna Câmpulungului, pentru a reîntregi proprietatea cedată. Dacă şi în ce măsură va fi posibil acest demers, rămâne de văzut.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!