11.6 C
Campulung Muscel
24/05/2024

După apel, pedeapsa lui Ion Năftănăilă, condamnat penal de trei ori, s-a redus de la cinci ani la patru ani de închisoare

16 termene, începând din luna mai a anului 2022 şi până în luna aprilie a anului 2024. Atât a durat apelul formulat în procesul prin care au fost judecaţi pentru infracţiuni de corupţie fostul primar de la Albeştii de Muscel, Ion Năftănăilă, fostul contabil al instituţiei, Ion Bodea, şi omul de afaceri Eftimie Ionescu. Verdictul Tribunalului Argeş, atacat de cei trei la Curtea de Apel Piteşti, s-a produs în primăvara anului 2022, cea mai grea sancţiune primind-o fostul edil, aflat deja în spatele gratiilor pentru fraudă cu fonduri APIA şi şofat sub influenţa alcoolului. Avea de ispăşit patru ani, pedeapsă majorată la cinci ani, după cea de-a treia condamnare pentru fapte penale.      

După apel, Ion Năftănăilă şi Eftimie Ionescu au scăpat de acuzaţia de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, rămânând în vigoare sancţiunile aplicate pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu. În acest fel, pedeapsa lui Năftănăilă s-a redus de la cinci la patru ani închisoare, termen care se încheie în decembrie 2025.    

Curtea de Apel a menţinut dispoziţia Tribunalului privitoare la recuperarea prejudiciului cauzat Primăriei Albeştii de Muscel, în toamna anului 2012, de aproximativ 463.000 de lei, cu dobânda aferentă celor 12 ani trecuţi, datorată până la achitarea integrală a sumei.

  • Eftimie Ionescu a scăpat de infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapta fiind prescrisă  

Pe 4 aprilie 2024, Curtea de Apel Piteşti a pronunţat verdictul la finalul a doi ani de judecată. Instanţa superioară a admis apelurile declarate de inculpaţii Ion Năftănăilă şi Eftimie Ionescu, a desfiinţat în parte sentinţa penală şi, la rejudecare, a dispus astfel. În cazul lui Eftimie Ionescu, a înlăturat condamnarea pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, cu toate consecinţele. Procesul penal pornit împotriva lui Eftimie Ionescu pentru comiterea infracţiunii precizate a încetat, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale pentru această faptă. Termenul de prescripţie, de 5 ani, era împlinit la data trimiterii acestora în judecată, în 2018.

În urmă cu doi ani, Tribunalul Argeş l-a condamnat pe afaceristul Eftimie Ionescu la 2 ani şi 8 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată (12 acte materiale). Omul de afaceri a fost condamnat şi la un an de închisoare pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Instanţa a contopit pedepsele principale şi a dispus ca Eftimie Ionescu să execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 8 luni închisoare, sporită cu 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv cu 4 luni închisoare, în total urmând să execute pedeapsa rezultantă principală de 3 ani închisoare.

Instanţa a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, termen care începe să curgă de la data rămânerii definitive a acestei hotărâri.

  • Şi Năftănăilă a scăpat de acuzaţia de fals în înscrisuri, reducându-i-se cu un an pedeapsa închisorii   

Curtea de Apel Piteşti a dispus, pe 4 aprilie 2024, acelaşi lucru şi în cazul lui Ion Năftănăilă, care a scăpat, prin efectul prescrierii faptei, de acuzaţia de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Instanţa Curţii de Apel a constatat că pedeapsa principală pe care o are de executat fostul primar de la Albeştii de Muscel este de 4 ani închisoare.

La Tribunal, Năftănăilă fusese condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată (16 acte materiale). A doua pedeapsă aplicată pe 18 martie 2022 lui Ion Năftănăilă era de un an închisoare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi în stare de recidivă postcondamnatorie.

Instanţa a constatat că infracţiunea pentru care a fost tras la răspundere Năftănăilă în această cauză era concurentă celor pentru care a fost condamnat în 2014, pentru deturnarea destinaţiei fondurilor APIA. Într-un final, instanţa a contopit pedeapsa principală de 3 ani şi 6 luni închisoare şi cea complementară a interzicerii exercitării drepturilor pe o durată de 5 ani, aplicată la capătul procesului de la Tribunal, cu pedepsele principale şi complementare dispuse în 2014. Prin urmare, Ion Năftănăilă avea de executat pedeapsa cea mai grea, de 3 ani şi 6 luni închisoare, sporită cu 6 luni închisoare, rezultând în final 4 ani închisoare şi 5 ani interzicerea exercitării drepturilor. Acestei sancţiuni i s-a adăugat un an, pedeapsă aplicată tot în dosarul de corupţie finalizat pe fond, „inculpatul Năftănăilă Ion urmând să execute pedeapsa rezultantă principală de 5 ani închisoare, în regim de detenţie”.

  • Apelul Parchetului şi al fostului contabil, respinse   

Celelalte dispoziţii ale sentinţei Tribunalului Argeş s-au păstrat. Curtea de Apel a respins, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti şi inculpatul Ion Bodea împotriva sentinţei penale nr. 138/18.03.2022, pronunţată de Tribunalul Argeş în dosarul nr. 6726/109/2018.

Fostul contabil al Primăriei Albeştii de Muscel, Ion Bodea, a fost condamnat, în urmă cu doi ani, la 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată (4 acte materiale). Instanţa a suspendat sub supraveghere executarea pedepsei de 3 ani închisoare, pe durata unui termen de încercare de 5 ani.

  • Când a fost condamnat penal pentru a treia oară, Năftănăilă era deja în spatele gratiilor

Împrospătăm informaţia privitoare la sancţionarea lui Ion Năftănăilă, pe care cea de-a treia condamnare penală, aplicată pe 18 martie 2022, pentru abuz în serviciu şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, l-a găsit în spatele gratiilor. Fostul primar îşi ispăşea pedeapsa de patru ani pentru frauda cu fonduri APIA şi şofat sub influenţa alcoolului.

Prima condamnare a politicianului, produsă în 2014, la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru deturnarea destinaţiei banilor europeni, s-a transformat în detenţie, după ce Năftănăilă a comis un accident în stare de ebrietate. Cea de-a doua infracţiune s-a întâmplat în timpul termenului de încercare de 6 ani, în care edilul ar fi trebuit să nu comită nicio faptă penală. Pe 2 decembrie 2021, Curtea de Apel Piteşti a revocat suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani de închisoare, aplicată printr-o sentinţă penală din 16 martie 2014 a Curţii de Apel Piteşti, definitivă printr-o decizie din 28 noiembrie 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Astfel, instanţa a dispus executarea pedepsei de un an, pentru băutură la volan, alături de pedeapsa de 3 ani de închisoare.

Până la hotărârea din procesul de corupţie, finalizat pe 18 martie 2022, Ionel Năftănăilă avea de executat 4 ani de închisoare. Totalul anilor de puşcărie a urcat la 5, după ce instanţa Tribunalului Argeş a contopit pedepsele „colecţionate” de Năftănăilă şi a decis executarea celei mai grele.

  • Judecarea fondului procesului generat de „infracţiuni de corupţie” a durat doi ani şi jumătate  

În octombrie 2018, DNA l-a trimis în judecată pe Ion Năftănăilă pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu, în formă continuată (16 acte materiale), şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 fapte). În cauză, în afara fostului primar, au fost inculpaţi Ion Bodea, contabilul şef al Primăriei Albeştii de Muscel, şi Eftimie Ionescu, administrator al unei societăţi comerciale.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Ion Năftănăilă că, în perioada 2006-2012, şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor legale, cu ocazia atribuirii, încheierii şi executării unui contract de execuţie de lucrări şi a plăţilor efectuate către societatea administrată de inculpatul Ionescu Eftimie, în contextul realizării unui proiect privind alimentarea cu apă a comunei Albeştii de Muscel. Primarul a beneficiat şi de ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, plăţile respective fiind făcute fără niciun fel de documente justificative sau pe baza unor situaţii de lucrări, borderouri, centralizatoare cu menţiuni necorespunzătoare adevărului, pentru lucrări care, în fapt, nu au fost realizate. Primăriei i-a fost cauzat un prejudiciu de 650.902 lei.

Cauza a fost înregistrată la Tribunalul Argeş pe 23 noiembrie 2018, iar judecata a început pe 17 septembrie 2019. Finalul procesului s-a produs pe 18 martie 2022, când Tribunalul Argeş a hotărât pedepsele celor trei. Bodea şi Ionescu au scăpat de puşcărie, dar urmau să scoată bani din buzunar pentru acoperirea prejudiciului. Năftănăilă rămânea unde se găsea deja, şederea fiindu-i prelungită cu un an. Condamnarea s-a făcut fără acordul de recunoaştere a faptelor de către inculpaţi, ceea ce le-a îngreunat situaţia.

  • Tribunalul a impus recuperarea prejudiciului cauzat Primăriei Albeştii de Muscel

În primăvara anului 2022, Tribunalul a admis în parte acţiunea civilă formulată de U.A.T. Comuna Albeştii de Muscel şi a obligat, în solidar, pe inculpaţii Ion Năftănăilă şi Eftimie Ionescu la plata către partea civilă a sumei de 462.737,90 lei, din care, în limita sumei de 127.751,34 lei, în solidar şi cu inculpatul Ion Bodea, cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune materiale. Plus plata dobânzii legale aferente, datorată – atât în ceea ce priveşte suma de 462.737,90 lei, cât şi în ce priveşte suma de 127.751,34 lei – de la data de 23 noiembrie 2012 (data efectuării ultimei plăţi către SC Eftimex Grup SRL) şi până la achitarea integrală a debitului principal.

Prin hotărârea din 18 martie 2022, a fost menţinută măsura sechestrului asigurator aplicată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş asupra bunurilor imobile aparţinând lui Ionescu şi Năftănăilă, restrânsă până la concurenţa sumei de 462.737,90 lei şi a dobânzii legale aferente datorată din 23 noiembrie 2012 şi până la achitarea integrală a debitului principal. Totodată, instanţa a instituit sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile, inclusiv sume de bani, prezente şi viitoare, aparţinând inculpatului Ion Bodea, până la concurenţa sumei de 127.751,34 lei şi a dobânzii legale aferente, datorată, de asemenea, din noiembrie 2012, până la achitarea integrală a debitului principal.

Fiecare inculpat a fost obligat la plata sumei de 20.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care 18.333 de lei reprezintă cheltuieli judiciare efectuate în cursul urmăririi penale. Cei trei mai au de plătit, fiecare, 1.500 de lei, cheltuieli judiciare efectuate de partea civilă UAT Comuna Albeştii de Muscel.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!