Biserica Flămânda va intra într-un proces de consolidare şi restaurare, având în vedere starea actuală a construcţiei şi necesitatea unor lucrări care să asigure atât stabilitatea, cât şi îmbunătăţirea unor elemente funcţionale. Iniţiativa a început în urmă cu doi ani, timp în care au fost realizate mai multe studii şi evaluări tehnice, iar, în prezent, se aşteaptă aprobarea unei finanţări europene. Decizia finală aparţine unei comisii care analizează proiectele şi stabileşte priorităţile de finanţare.
- În cazul unui cutremur, biserica riscă să se prăbuşească
La recomandarea Înaltpreasfinţitului Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, s-a stabilit colaborarea cu arhitectul Bogdan Teodorescu şi societatea în care acesta activează, având ca obiectiv realizarea unui proiect tehnic solid pentru restaurarea bisericii. Documentaţia necesară a fost întocmită pe parcursul a doi ani şi a inclus etape detaliate de analiză a structurii bisericii şi a terenului pe care este construită. Pentru a evalua starea construcţiei, mai multe firme au efectuat prelevări din zidăria bisericii şi au realizat testarea solului. De asemenea, au fost utilizate drone pentru a identifica probleme structurale şi pentru a analiza starea tablei de pe acoperiş. Investigaţiile au arătat că biserica a fost construită pe un sol de var şi argilă, ceea ce îi reduce stabilitatea în faţa unui cutremur. Existenţa unui volum mare de piatră pe acest teren vulnerabil creşte riscul ca o parte a construcţiei să se desprindă şi să se prăbuşească spre partea de nord, în direcţia Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”.
Acoperişul bisericii este realizat din tablă de cupru, însă cele două fuste laterale, montate între anii 1940 şi 1970 din tablă galvanizată, prezintă un grad de uzură de aproximativ 40%. De-a lungul timpului, acestea au fost întreţinute prin îndepărtarea ruginii şi aplicarea unor tratamente speciale. Anul trecut, lucrările de întreţinere au inclus aplicarea unui material de protecţie de origine suedeză, cu o garanţie de cinci ani. Tot în cursul anului trecut a fost reamenajată faţada clopotniţei, iar acoperişul acesteia a fost refăcut.
După finalizarea studiilor şi întocmirea proiectului, s-a stabilit că valoarea estimată a lucrărilor depăşeşte suma de 800.000 lei. Pentru obţinerea autorizaţiei de construire, s-a achitat suma de 10.000 lei către Primăria Câmpulung, iar documentaţia a fost transmisă către o firmă din Ploieşti, care urmează să facă demersurile pentru atragerea finanţării europene.
- Pe lângă consolidare, Biserica Flămânda va fi adusă la standarde moderne
Planul de reabilitare include înlocuirea celor două fuste cu tablă de cupru, astfel încât întregul acoperiş să fie uniform şi mai rezistent în timp. Parcarea urmează să fie refăcută cu dale de piatră, iar o toaletă modernă va fi construită, cu spaţii separate pentru bărbaţi şi femei. Sistemul de iluminat va fi schimbat astfel încât să pună în valoare întreaga arhitectură a bisericii, nu doar părţile laterale, aşa cum se întâmplă în prezent. Iluminarea va fi realizată într-un mod similar cu cea a Bisericii „Sfântul Nicolae Popa-Savu”. Încălzirea centrală existentă va fi înlocuită cu un sistem bazat pe pompe de căldură, ceea ce va îmbunătăţi eficienţa energetică şi va asigura o temperatură constantă în interiorul lăcaşului de cult. În plus, picturile murale vor fi restaurate.
Mai multe biserici din Câmpulung, printre care se numără Biserica Fundeni, Biserica „Sfânta Marina”, Biserica Nicuţ, alături de Biserica Flămânda, au depus cereri pentru obţinerea unei finanţări din fonduri europene. Decizia privind alocarea acestor fonduri va fi luată de o comisie externă, care analizează proiectele depuse şi stabileşte ordinea în care acestea vor primi finanţare sau nu.
Dacă proiectul va fi aprobat, biserica va contribui cu 2% din valoarea totală, conform reglementărilor în vigoare, iar restul sumei va fi acoperit din fonduri europene. Deocamdată, nu există un termen pentru o eventuală aprobare, însă în cazul în care finanţarea va fi obţinută, lucrările vor putea începe, asigurând atât consolidarea bisericii, cât şi modernizarea unor elemente necesare pentru buna desfăşurare a activităţilor din lăcaşul de cult.
Robert Adrian ŞTEFAN