25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Complexul „Big&Small” găzduiește expoziția de pictură „Bucurii de sărbători”

Casa de Cultură „Tudor Mușatescu” în colaborare cu Cenaclul de Arte Plastice „I.D Negulici” organizează, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, expoziția de pictură „Bucurii de sărbători”. Aceasta este deschisă publicului până la data de 15 ianuarie 2023 și se poate viziona în Holul Complexului „Big&Small”.

  • Vernisajul expoziției de pictură 

În data de 28 decembrie 2022, în Holul Complexului „Big&Small” s-a desfășurat vernisajul expoziției de pictură „Bucurii de sărbători”, la care au fost prezenți pictorii expozanți, dar și un public numeros, alcătuit din oameni pasionați de artă. Tablourile expuse au fost realizate de membrii Cenaclului de Arte Plastice „I.D Negulici”: Nelu Constantin, Alexandru Marinescu, Grigore Popescu, Ion Hultoană, Nicolae Pătru, Gheorghe Zamfir, Marius Crețu, Maria Popescu, Carmen Koszoruș, Mariana Filipescu, Ecaterina Mihai, Zizica Mihai, Rodica Neleț, Maria Răduț, Livia Oprescu, Gabriela Ghinea, Cristina Ungureanu, Adina Lixandru și Ana Maria Mihalcea.

Din nefericire, chiar în luna decembrie a anului 2022, maestrul Nelu Constantin, pictor, scriitor și președinte al Cenaclului de Arte Plastice „I.D Negulici” a trecut la cele veșnice. În cadrul acestei expoziții este ancorat un tablou, pictat chiar de către maestru, care ilustrează ulița satului Băjești, locul unde s-a născut și a copilărit. „În familia noastră, de curând, a fost un eveniment destul de trist. Nelu Constantin, președintele Cenaclului de Arte Plastice „I.D Negulici” a trecut în neființă. Noi suntem alături de dumnealui cu inima și sufletul. Este o pierdere grea pentru noi, a fost stâlpul nostru, s-a zbătut ca Cenaclul să aibă un spațiu în care să expună. Noi, din fericire, avem la Galeria Arta și în Holul Complexului „Big&Small”, prin binevoința familiei Pristavu și a domnului Gheorghe Bulugea, unde noi expunem. Pentru domnul Nelu Constantin mulțumim onoratei familii, care ne-a oferit un tablou cu acea uliță a satului Băjești, locul de naștere și de copilărie al domnului Nelu Constantin”, a transmis Carmen Pascu Koszoruș, președinte al Cenaclului de Arte Plastice „I.D Negulici”.

De această dată, prezentarea tablourilor a fost ușor diferită față de formula clasică, prin care fiecare pictor își prezenta opera de artă. Carmen Pascu Koszoruș a creat, special pentru vernisajul acestei expoziții, o frumoasă poveste prin care a ales să descrie conținutul fiecărui tablou pictat. „Vernisajul de astăzi este unul foarte animat și foarte bogat. Am vrut să fie un alt fel de vernisaj, cu o poveste în alt fel spusă. Vreau să prezint tablourile într-o poveste, într-un alt context”, a menționat Carmen Pascu Koszoruș. Așadar, povestea tablourilor, transpusă de către Carmen Pascu, a reușit să stârnească intriga celor prezenți și chiar a pictorilor expozanți: „Iarnă dragă, dă năvală, pe cărarea din pădure, peste dealuri se așterne și coboară pe ulițe. Copiii sunt copii, cu multe sănii, de pe coastă vin sărind, peste șanțuri se răstoarnă, rând pe rând. Iar acolo, o fetiță, sub căpițe stă pitită, iarna grea să nu-i mai ningă brobojoara ei drăguță”. Povestea, deși nu a fost destul de amplă, a cuprins în esența ei cele mai frumoase picturi ale expoziției.

  • Momente frumoase alături de copiii colindători

Panoul pe care erau expuse multitudinea de icoane a avut, de asemenea, o poveste separată, transpusă tot de către Carmen Pascu: „Icoanele din Biserici au o taină să compună, grupuri, grupuri se porniră să colinde pe la case, ușile să le deschidă. Bunicuțe stau în tindă să asculte a lor colindă”. Copiii îndrumați de învățătoarea Cristina Ungureanu au înaintat, cu sorcovele pregătite și foarte încrezători, către pictori, pe care i-au colindat cu cântece tradiționale românești. Aceștia au luat parte și la un moment liric, oferit de către Larisa Mihaela, recunoscută la Școala Populară de Artă, care a interpretat câteva cântece la nai, potrivite pentru a crea o deosebită atmosferă a sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou, iar micuții au format o minunată horă în jurul decorațiunilor de iarnă.

  • Pictorii au fost răsplătiți cu diplome de onoare

Directorul Casei de Cultură „Tudor Mușatescu”, Liviu Iana, nu a putut fi prezent la acest vernisaj, însă a realizat diplome de onoare pentru a fi înmânate pictorilor expozanți, de către reprezentantul Cenaclului de Arte Plastice „I.D Negulici”, Carmen Pascu Koszoruș. Diplomele au fost acordate, post-mortem, regretatului maestru Nelu Constantin și celorlalți expozanți. Mariana Filipescu, vicepreședinte al Cenaclului de Arte Plastice „I.D Negulici”, a transmis câteva cuvinte despre expoziția prezentă și despre tema atent aleasă: „Bine v-am regăsit dragi iubitori de artă. Bine ați venit la expoziția noastră care spune multe despre sufletele noastre. Luna decembrie este despre îngăduință, despre iertarea păcatelor unii alotra, despre iertarea greșelilor; este despre îmbrățișări, nu numai fizice, ci și sufletești. Este despre bine, despre încheierea bilanțului. Iată că Cenaclul nostru, într-adevăr s-a fructificat în decursul anului 2022, prin multe expoziții realizate. Politica cenaclului este penelul și pânza. Noi mergem în continuare și pictăm și ne așternem sufletele pe pânzele noastre. Expoziția este foarte frumoasă, luminoasă și bogată, așa cum trebuie să fie în anotimpul iarna, anotimpul finalului de an”.

De asemenea, maestrul iconar Grigore Popescu Muscel a ținut un mic discurs, prin care a remarcat faptul că a fost unul dintre puținele momente în care a fost prezent un grup atât de mare de oameni care au dorit să admire lucrările realizate, potrivit acestuia, „prima dată cu sufletul, mintea și după aceea cu materialele respective”. Maestrul a continuat: „Este surprinzător, să ne bucurăm de lucrul acesta, că v-ați apropiat de Cenaclul care se ocupă cu pictura și alături de aceștia sunt cei cu epigrame, cu poezie. Asta face, la un moment dat, să socotim că există și o viață artistică în Muscel și fiecare lucru care se face temeinic are o putere de convingere și aduce către sufletul celorlalți bucurie”. În ceea ce privește anotimpul iarna expus în tablouri, Grigore Popescu a dorit să evidențieze faptul că este o iarnă de actualitate, fără prea multă zăpadă: „Iată că foarte mulți pictori, constatăm acum că au intuit foarte bine iarna, pentru că în lucrările artiștilor există sau nu există zăpadă. Ei sunt, într-adevăr, prin lucrările lor, foarte aproape de evenimentul de iarna aceasta. Dacă am fi avut o iarnă ca în partea cealaltă a oceanului, bineînțeles că toți  ar fi fost cu lucrările albe, pentru că nu ar mai fi putut vedea nimic din natură, ci numai ceață și zăpadă. Este o ambiție în sufeltul fiecăruia să pornească de la câteva obiecte reale, pe care le are din copilărie și le aduce până la vârsta când dorește să expună aici. Artistul trăiește ceea ce gândește, prin ceea ce simte, prin ceea ce el vrea să expună. Aici, fiecare are personalitatea sa. Lucrul cel mai important este să nu se oprească aici și să inventeze, să creeze, să simtă emoția, să simtă trăirea, fiecare prin specificul său și întotdeauna să caute depășirea. În artă nu există limite, iar de atunci, arta poate fi numită ca o artă care există în trăirile fiecăruia”, a subliniat Grigore Popescu Muscel.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!