0.2 C
Campulung Muscel
04/02/2023

O greşeală de acum 15 ani a fost reparată. Elena Lasconi şi Gheorghe Văsâi au semnat contractul prin care Edilul redevine 100% a Municipiului Câmpulung

29 noiembrie 2022 este o dată istorică pentru administraţia publică din Câmpulung, care a reuşit să repare o greşeală a trecutului, produsă în toamna anului 2007. După 15 ani de la vânzarea unei treimi din Edilul, a fost parafat actul prin care societatea redevine 100% a Municipiului Câmpulung. Ieri, primăriţa Elena Lasconi şi omul de afaceri Gheorghe Văsâi au semnat contractul prin care municipalitatea a preluat pachetul de 31% din acţiunile operatorului local de apă şi canalizare. De ce este atât de importantă această tranzacţie neprevăzută în programul de investiţii a acestui an, pentru care a fost nevoie să se identifice în buget cele 3,15 milioane de lei necesare achitării preţului acţiunilor? Pentru că eliminarea acţionariatului privat permite depunerea unor proiecte cu finanţare europeană, pentru a accesa fondurile necesare modernizării infrastructurii de utilităţi a municipiului.

  • „Suntem campioni pe ţară într-un top al ruşinii, pentru că avem foarte multe avarii”

Ieri a fost o zi complicată pentru primăriţa Elena Lasconi, după cum mărturisea aceasta la şedinţa Consiliului Local, derulată aseară. Împreună cu patronul firmei Financiar Urban, şefa Executivului s-a prezentat la notariat pentru semnarea documentelor care echivalează cu redobândirea proprietăţii integrale asupra societăţii care aspiră la modernizare.

„A fost o zi foarte grea, n-a fost o zi aşa cum, probabil, mulţi îşi imaginează: să semnezi repede un contract şi gata! Practic, din acest moment, Municipiul Câmpulung a redevenit acţionar 100% la Edilul.”, i-a anunţat Elena Lasconi pe consilierii locali, care şi-au asumat prin vot şi preţul, şi tranzacţia care a pus bugetul Câmpulungului la o cheltuială neprevăzută în 2022, care trebuia întreprinsă.

Pe 16 decembrie 2022 expiră contractul de concesiune al Edilului pentru administrarea reţelelor de apă şi canalizare şi, până atunci, trebuia clarificată situaţia acţionariatului, prin răscumpărarea treimii înstrăinate în urmă cu 15 ani. Începând de astăzi (n.r. 29 noiembrie 2022), capitalul social al Edilul CGA SA este sută la sută al UAT Câmpulung. De anul viitor, vom depune proiecte pe fonduri europene pentru extinderea reţelelor de apă şi de canalizare, dar şi pentru schimbarea conductelor vechi şi ruginite. Nu va fi uşor, dar va fi sănătos. Trebuie să schimbăm ce este în pământ şi abia apoi să asfaltăm străzi. E de durată, însă aşa se construieşte profesionist: cu o fundaţie solidă. Altfel, se numește cârpeală.”, a explicat Elena Lasconi de ce durează până când câmpulungenii vor vedea nişte investiţii de amploare, făcute cu simţ de răspundere.

Bugetul local nu poate susţine lucrări de o asemenea anvergură, prin urmare, se apelează la finanţări nerambursabile. În cazul Edilului, planurile nu erau posibile până când nu se răscumpăra partea deţinută de Financiar Urban la societatea Consiliului Local. Ţin foarte mult la acest lucru şi, probabil, va fi un proiect foarte greu şi de o valoare foarte mare, pentru a schimba conductele ruginite din Câmpulung. Nu ştiu dacă ştiţi cu toţii, dar suntem campioni pe ţară într-un top al ruşinii, aş putea spune, pentru că avem foarte multe avarii. Dacă alte societăţi au câte două avarii pe lună, la noi, numărul lor depăşeşte 100. Din acest motiv, se duc o grămadă de bani şi resurse pentru a repara conductele, atunci când acestea pocnesc, renunţând astfel la a face extinderi de reţele. Este un lucru mare ce s-a întâmplat astăzi şi mă bucur.”, declara primăriţa Elena Lasconi.

Până pe 16 decembrie 2022, Consiliul Local trebuie să adopte o hotărâre prin care să se stabilească modul în care se va organiza şi va funcţiona serviciul public de apă şi canalizare. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!