11.3 C
Campulung Muscel
19/09/2024

Invitat la întrunirea Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, Primarului Ţâroiu i-a fost prezentată activitatea de măsurare a calităţii aerului

Primarul Liviu Ţâroiu a onorat invitaţia transmisă de Consiliul Director al Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, de a fi prezent la întâlnirea de joi, 1 februarie 2018, desfăşurată în sala de Consiliu a Primăriei Câmpulung. Discuţia propusă a avut două teme punctuale pe agenda dialogului: bugetul local pentru anul în curs şi stadiul Grupului de Acţiune Locală „Câmpulung Muscel”. A treia formalitate a dezbaterii a constituit-o prezentarea activităţii de monitorizare a calităţii aerului, cu ajutorul staţiei de măsurare a nivelului de poluare, derulată din luna octombrie şi până în prezent, prezentare care i-a aparţinut preşedintelui A.S.C.M., Ioan Neacşu. 

Bugetul local pe 2018: investiţia anului va fi reabilitarea Pieţei Primăriei 

Primarul Liviu Ţâroiu a expus principalele direcţii de acţiune, pe care se axează, în acest an, programul de investiţii susţinut din bugetul local, cu accent pe proiectele de reabilitare a centrului municipiului. În primul rând, investiţiile de reabilitare a Pieţei Primăriei şi de amenajare urbanistică pe străzile Negru Vodă şi Republicii, între Bulevardul „Pardon” şi intersecţia străzilor Negru Vodă şi General Iosif Teodorescu, care figurează în bugetul acestui an cu sumele necesare execuţiei lucrărilor. Plus proiectul de reabilitare a străzilor Negru Vodă şi Republicii, de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea, până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu, pentru care Primăria şi-a propus să întocmească în acest an DALI – documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii.  

Grupul de Acţiune Locală „Câmpulung Muscel”: se aşteaptă Ghidurile Solicitantului 

Primarul Liviu Ţâroiu a precizat că, în afară de constituirea GAL şi aprobarea Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL de către Ministerul Dezvoltării Regionale, alte noutăţi nu sunt, întrucât n-au apărut Ghidurile Solicitantului, necesare aplicării pentru proiectele finanţate în cadrul acestui program: 3,5 milioane de euro pentru administraţia publică locală şi 3,5 milioane de euro pentru ONG-uri şi agenţi economici.                         

Rezultatele înregistrate de staţia de măsurare a calităţii aerului

Al treilea punct l-a constituit prezentarea activităţii de monitorizare a calităţii aerului, realizată cu ajutorul staţiei achiziţionate de Primăria Câmpulung, predate spre administrare A.S.C.M.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Ioan Neacşu, staţia se compune din trei module fabricate în Australia, reprezentând vârful în materie de calitate şi profesionalism, omologate, astfel încât, oriunde în lume ar măsura acest aparat, rezultatele sale sunt recunoscute, în domeniul justiţiei şi nu numai. Primul modul, amplasat în partea de sus, măsoară monoxidul de carbon, cel de la jumătate măsoară dioxid de sulf şi cel de jos, monoxidul şi dioxidul de azot. Acestea sunt principalele gaze cu titlu de poluanţi în Uniunea Europeană, a căror monitorizare este impusă. Ele sunt conectate la o sondă, care este ţinută afară, chiar dacă aparatura este depozitată în interior. Ea preia probe, pe care le dirijează către fiecare aparat pentru care este setat să le măsoare, care face o analiză. Aparatura este setată să preleveze probe din sfert în sfert de oră şi, pe baza informaţiilor, se întocmeşte o statistică. 

Activitatea de monitorizare a debutat înainte de Focul lui Sumedru, pe 24 octombrie 2017. Uniunea Europeană stabileşte un maxim de 10 miligrame pe metrul cub de monoxid de carbon. Pe 24 octombrie, la ora 12.15, până a doua zi, la prânz, la ora 11.45, a reieşit o medie de 4,65 miligrame pe metrul cub. De Focul de Sumedru, din cauza unei probleme tehnice, monitorizarea s-a oprit. Prin comparaţie cu perioadele de analiză care au urmat, media este una foarte mare. S-au prelevat probe şi la o zi după Focul lui Sumedru, pe 26 octombrie 2017, când valorile au crescut vertiginos. Pe 26 octombrie, începând cu ora 18.45, media a fost de 6,2 miligrame pe metrul cub, ceea ce este foarte mult. 

După acest moment, staţia, care a trecut prin câteva operaţiuni de updatare, a fost deplasată în diferite puncte ale municipiului. În prima zonă în care a fost lăsată, din 21 decembrie 2017, până pe 16 ianuarie 2018, media a fost de 0,79 miligrame pe metrul cub, la monoxidul de carbon, adică de 400% mai jos faţă de ce a fost înainte sau de 600% faţă de ce s-a întâmplat de Focul lui Sumedru. 

Concluzia: până se răspândească vestea că staţia a ajuns la Câmpulung, au reieşit alte valori. Altfel spus, după acest moment, este posibil ca o parte dintre agenţii economici să-şi fi revizuit practicile care alterau mediul, ştiind că există o activitate de monitorizare a calităţii aerului. 

În foarte scurt timp, informaţiile înregistrate de staţia de monitorizare a calităţii aerului vor fi afişate pe ecranul LED din centrul municipiului.

În acest fel, prinde contur scopul dotării Câmpulungului cu o staţie de măsurare a calităţii aerului şi anume: o responsabilitate şi mai ridicată a agenţilor economici care ard deşeuri în procesul de fabricaţie şi din partea tuturor celor care au activităţi economice în zonă, precum şi recâştigarea cărţii de vizită a Câmpulungului de altădată: un aer curat şi sănătos. Calitatea aerului a condus la recunoaşterea Câmpulungului ca staţiune climaterică prin Decretul Regal nr.411 din 10 februarie 1925.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!