1.3 C
Campulung Muscel
07/12/2023

Chinezul care deţine Piaţa Vişoi rămâne fără o parte din terenul din spate. În această primăvară, Elena Lasconi l-a găsit într-o stare jalnică

De când a văzut în ce stare se află terenul din spatele fostei Pieţe Agroalimentare Vişoi, în această primăvară, pe când inspecta lucrările de amenajare a parcării pe locul garajelor demolate, primăriţa Elena Lasconi a anunţat că-l va lăsa pe concesionar fără suprafaţa neîngrijită. Oamenii de zonă i-au reclamat şefei Executivului mizeria permanentă în spatele bazarului, care atrăgea şobolani, cu disconfortul de rigoare. Un spaţiu generos, care a fost inclus în contractul de concesiune încheiat cu chinezul care a cerut şi obţinut fosta piaţă, n-a fost valorificat în niciun fel de beneficiar. Primăriţa l-a găsit invadat de mărăcinişuri şi gunoi şi a decis: i-l luăm! Era evident că cetăţeanului nu-i era de folos, prin urmare, administraţia publică locală va fructifica o parte din el în folosul proprietarilor de apartamente, care au nevoie de mai multe parcări.

  • Primăria îi ia o parte din teren ca să amenajeze o parcare pentru cetăţenii din blocul 6 de pe strada Erou Costel Constantinescu

Subiectul va fi discutat marţi, 29 noiembrie 2022, când este programată şedinţa ordinară a lunii care se încheie. Pe ordinea de zi figurează propunerea Executivului de a fi modificat, prin acordul părţilor, contractul de concesiune încheiat pe 21 martie 2018 între Municipiul Câmpulung şi firma Xu Sheng Comimpex SRL. Modificarea constă în diminuarea cu 605 metri pătraţi a suprafeţei din contract şi, pe cale de consecinţă, în diminuarea redevenţei aferente terenului.

În primăvara anului 2018, când partenerul chinez al Primăriei Câmpulung obţinea imobilele fostei Pieţe Vişoi, contractul s-a încheiat pentru o construcţie de 1.948,02 metri pătraţi şi un teren de 2.634 metri pătraţi. În urmă cu aproape cinci ani, când firma a adjudecat la licitaţie bunul, i s-a fixat o redevenţă lunară de 23.000 lei. Actualizată cu indicele de inflaţie, conform contractului, suma pe care chinezul o achită lunar Primăriei a ajuns la 26.822 lei. Din această valoare, 15.209 lei este preţul aferent construcţiei şi 11.613 lei, cel datorată pentru teren. Reducându-se suprafaţa de 2.634 metri pătraţi la 2.029 metri pătraţi, scade şi redevenţa la 24.155 lei/lună.

Vă amintim că, în mandatul trecut, Consiliul Local a hotărât, pe 28 februarie 2017, să concesioneze Piaţa Vişoi, un an mai târziu, pe 21 martie 2018, fiind încheiat contractul cu Xu Sheng Comimpex SRL. În cei aproape cinci ani trecuţi de atunci, au fost spulberate temerile foştilor aleşi în privinţa puterii financiare a chinezului, existând, la acea vreme, îndoieli că-şi va permite redevenţa. Suma datorată Primăriei a achitat-o, însă nu a respectat obligaţiile impuse de a îngriji spaţiul exterior clădirii, nici în faţă, nici în spate.

Motivul pentru care chinezul pierde 605 metri pătraţi din totalul suprafeţei de care dispune este explicat astfel de autorităţi: „Având în vedere nenumăratele solicitări privind atribuirea de locuri de parcare pentru locuitorii blocului 6 de pe strada Erou Costel Constantinescu, din vecinătatea Pieţei Vişoi, precum şi imposibilitatea amenajării unei parcări în altă zonă învecinată, deoarece Municipiul Câmpulung nu deţine alte terenuri în zonă, se impune dezmembrarea acestui teren în vederea amenajării pe o parte din el a unei parcări publice.”

Administraţia locală i-a solicitat concesionarului, în această toamnă, prin două adrese oficiale, acordul privind micşorarea suprafeţei câştigate la licitaţie. Odată obţinut acest acord, pe 19 octombrie 2022 s-a emis certificatul de urbanism în scopul împărţirii terenului în două loturi, de 2.029 metri pătraţi, respectiv 605 metri pătraţi.

  • Primăvara trecută, Primăria intenţiona să-i ia tot terenul, din cauză că nu-l îngrijea. Jalnic arată şi spaţiul din faţa pieţei

Contractul de concesiune a fost încheiat cu o durată de 15 ani. În contract era prevăzută următoarea condiţie: „Concesionarul este obligat să realizeze următoarele investiţii”, fiind enumerate spaţiile a căror amenajare trebuia realizată într-un interval de şase luni de la încheierea contractului: spaţiile cu destinaţie specială, conform reglementărilor legale în vigoare; zona de acces, alei, parcaje, zona verde cu rol decorativ şi de protecţie; spaţiile aferente circulaţiei pietonale şi carosabile necesar parcărilor; parcările aferente pieţei; spaţiile publice pietonale de acces la intrările în centrul comercial; montarea de mobilier urban.

„La finalizarea execuţiei investiţiilor, concesionarul va notifica concedentul în vederea încheierii unui proces verbal de recepţie, în care se va specifica valoarea finală a investiţiei, justificată pe bază de documente. Toate investiţiile se vor realiza în termen de şase luni. În caz de nefinalizare, se reziliază contractul unilateral, fără nicio altă procedură prealabilă şi se calculează daune interese stabilite conform prevederilor legale în vigoare.”, prevede contractul care, din acest punct de vedere, a fost încălcat.

Tot ce este în jurul bazarului arată rău, degradat şi neîngrijit. Iar terenul din spate, a cărui stare a stârnit permanent nemulţumirea vecinilor, a fost găsit de primăriţa Elena Lasconi într-un hal care justifica modificarea contractului în sensul de a-l lăsa pe concesionar fără suprafaţa de care nu se ocupa.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!