3.3 C
Campulung Muscel
20/04/2024

Deşeurile periculoase de la ARO pot provoca o catastrofă ecologică!

Situaţia deşeurilor depozitate pe platforma fostei uzine ARO a rămas aceeaşi: otrăvurile sunt de neclintit, autorităţile sunt neputincioase sau se fac că plouă, aruncând pisica moartă în ograda altcuiva, iar firma ieşeană vinovată pentru situaţia creată nu a făcut niciun demers pentru evacuarea substanţelor periculoase. Mai mult decât atât, societatea lui Vasile Tofan a solicitat falimentul şi vrea să scape acum de orice răspundere privind acest subiect. Primarul Elena Lasconi a declarat război deşeurilor de la ARO încă din campania electorală şi s-a avântat acum într-o bătălie pe două fronturi pentru a scăpa oraşul de această bombă ecologică.

Autorităţile statului nu şi-au făcut treaba!

Omul de afaceri Vasile Tofan consideră că este mai presus de lege şi nu a respectat nici cele mai mici cerinţe ale autorităţilor. Firma patronată de el, Global Eco Center, a fost amendată de nenumărate ori pentru faptul că nu a respectat graficul de evacuare a deşeurilor impus de instituţiile abilitate, au fost efectuate numeroase controale care s-au lăsat doar cu promisiuni deşarte de rezolvare a problemei, s-a ajuns la judecată, existând mai multe procese, dar Tofan e greu de răpus! Nu ştim ce interese sunt la mijloc, dar ştim că autorităţile nu şi-au făcut datoria, tolerând ani la rând existenţa celor 1.600 de tone de deşeuri periculoase pe fosta platformă ARO, care pot genera oricând un dezastru ecologic! Primarul Câmpulungului a iniţiat recent o campanie de strângere de semnături pe una dintre cele mai cunoscute platforme de petiţii online îndemnând oameni de pretutindeni să o sprijine în demersul său de a-i scăpa pe câmpulungeni de otrăvurile lui Tofan.
„CÂMPULUNGENII AU DREPTUL SĂ TRĂIASCĂ ÎN SIGURANȚĂ! AUTORITĂȚILE STATULUI AU OBLIGAȚIA SĂ LE ASIGURE ACEST DREPT! PÂNĂ ACUM NU ȘI-AU FĂCUT TREABA. SEMNEAZĂ PETIȚIA DE ORIUNDE AI FI ȘI HAI SĂ ÎI DETERMINĂM SĂ-ȘI FACĂ DATORIA! https://www.petitieonline.com/bomb_cu_ceas_la_campulung” – este mesajul Elenei Lasconi pe pagina sa de Facebook.
Pe Vasile Tofan nu îl interesează sănătatea câmpulungenilor şi nu bagă în seamă somaţiile autorităţilor, atâta timp cât nu îl poate forţa nimeni să evacueze otrăvurile pe care le deţine ilegal în Câmpulung. Moldoveanul ştie foarte bine că există portiţe ca să fenteze legea şi să joace pe degete autorităţile.

„BOMBĂ CU CEAS LA CÂMPULUNG!”

Mai mult decât atât, săptămâna trecută, primăriţa s-a adresat din nou tuturor autorităţilor care ar putea să rezolve problema deşeurilor de la ARO, sperând ca, de această dată, instituţiile abilitate să-şi facă datoria până la capăt, şi a anunţat că nu va abandona lupta până când deşeurile periculoase nu vor dispărea de la Câmpulung. În plus, Elena Lasconi cere ajutorul organizaţiilor ecologice deoarece resturile ar putea ajunge în pânza freatică a oraşului.
„Gata! Răbdarea mea ca autoritățile să-și facă treaba a luat sfârșit. Încă mă bazez pe spijinul Prefectului Argeș, dar nu știu cât de mult poate să facă pentru a ne scăpa de cele 1.600 de tone de deșeuri periculoase de pe fosta platformă ARO. Trebuie schimbată legislația și e mare nevoie de intervenția Guvernului.
De un an fac demersuri peste demersuri către toate autoritățile. Am vorbit cu FIECARE generator de deșeuri. Unii ar vrea să le ridice, dar nu au bază legală. Colac peste pupăză, firma Global Eco Center (cea care e a adus deșeurile la Câmpulung) se află acum în procedură de faliment și vrea să „se spele pe mâini”, să scape de responsabilitatea de a neutraliza deșeurile.
Am făcut adresă către lichidator pentru a bloca falimentul înainte ca societatea responsabilă să ne scape de deșeuri. Ieri (n.r.13 ianuarie 2022) am sesizat în scris: DNA (pentru a verifica de ce autoritățile locale, județene și naționale nu au gestionat situația deșeurilor cu prioritate, de ce Agențiile județene de protecția mediului din țară nu au cerut în tot acest timp generatorilor certificatele de neutralizare a deșeurilor periculoase pe care le-au produs, etc.), Prefectură, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Ministerul Mediului, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Guvernul României, Parlamentul României (Comisiile de Mediu din Senat și Camera Deputaților).
Fac apel la Green Peace și la toate organizațiile de protecția mediului, oamenilor de bună credință, care vor să se implice pentru a evita producerea unei CATASTROFE ECOLOGICE! Starea de degradare a recipientelor în care zac cianuri și alte deșeuri este atât de avansată încât oricând poate avea loc o tragedie. Multe dintre butoaiele cu deşeuri s-au prăbușit din cauză că paleții de lemn au putrezit. O simplă scânteie poate duce la o catastrofă ecologică, nu mai vorbesc de faptul ca se pot infiltra și în pânza freatică, iar zeci de mii de oameni pot fi afectați fără ca măcar să știe acest lucru. Nu am să tac, nu am să mă opresc până când nu voi avea certitudinea că fiecare câmpulungean va fi în siguranță, iar aceste deșeuri periculoase vor dispărea din orașul pe care îl iubesc!”, promite Elena Lasconi. Narcis MANOLE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!