37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

SF-ul făcut în timpul lui Ţâroiu, plătit cu 60.000 de lei, pentru reparaţia uneia dintre cele două conducte, n-a fost bun de nimic

În mandatul de primar al lui Liviu Ţâroiu, la sfârşitul anului 2017, unei firme de proiectare i se plăteau 60.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate bun de nimic. SF-ul avea ca obiect reabilitarea unuia dintre cele două fire ale magistralei de apă a Câmpulungului. Primăria nu avea bani ca să susţină această investiţie, pentru realizarea căreia administraţia Ţâroiu s-a urnit cam greu, la aproape trei ani de la avaria serioasă din martie 2015. Avarie produsă cu repetiţie, căci conducta a cedat la câteva zile de la reparaţie. Intenţia fostei conduceri a Primăriei a fost să acceseze o finanţare prin P.N.D.L., lucru care i-a şi reuşit. În urmă cu patru ani, Ministerul Dezvoltării Regionale a acceptat să finanţeze lucrarea de la Câmpulung, însă numai pentru una dintre cele două conducte. De ce nu s-a făcut lucrarea de atunci şi până acum? Din cauza acelui proiect de la finele anului 2017, în privinţa căruia, se pare, Liviu Ţâroiu a fost avertizat că oferă o soluţie greşită, însă cu toate acestea fostul primar a decis să-l plătească şi să meargă înainte. Soluţie greşită + sumă insuficientă finanţării investiţiei = contract reziliat de constructorul care a câştigat licitaţia, după ce s-a convins că n-are cu cine discuta la Câmpulung.

  • În mandatul trecut, s-au plătit 60.000 de lei pe un SF bun de aruncat la gunoi   

Tentativa ratată de a executa o reparaţie parţială a magistralei de apă a municipiului a avut drept consecinţă cele două avarii din 2022. Şi vor mai fi şi altele, să nu avem vreo îndoială, până când autorităţile vor obţine mult dorita finanţare europeană, pe care intenţionează s-o acceseze prin Programul Operaţional Regional.

După cum punctam în deschiderea articolului, în martie 2015, a cedat, cu repetiţie, conducta de aducţiune a apei, lăsând, în prima fază, oraşul şi comunele învecinate fără apă timp de trei zile. Prima dată, avaria s-a produs pe 5 martie şi abia pe 8 Martie, de Ziua Femeii, s-a reluat furnizarea apei potabile. Însă bucuria fost scurtă, căci, pe 12 martie, magistrala a cedat din nou. Pentru a doua oară într-o săptămână!

La mai bine de doi ani şi jumătate de la aceste incidente de-o gravitate care n-au justificat statul cu mâinile în sân ale unei administraţii lăsate cu o moştenire frumuşică în materie de excedent bugetar, Liviu Ţâroiu a comandat un studiu de fezabilitate pentru aducţiune, fiind pe val P.N.D.L. 2. Cheltuiala cu acest studiu, întreprinsă la final de 2017, s-a cifrat la 60.000 de lei, bani cu care s-a plătit o documentaţie care n-a folosit la nimic. Doar ca să ne îmbătăm cu apă rece că obţinem bani de la Ministerul Dezvoltării şi reparăm unul dintre cele două fire ale aducţiunii de apă.

  • Constructorul care a câştigat licitaţia în primăvară a reziliat contractul în toamnă  

SF-ul cu pricina a stat la baza demersului făcut de administraţia Ţâroiu la Ministerul Dezvoltării Regionale, gestionarul fondurilor PNDL, demers al cărui istoric arată astfel:

-Pe 26 iulie 2018, municipalitatea a încheiat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale, care urma să susţină lucrarea de reabilitare a uneia dintre cele două conducte ale magistralei de apă cu 4.312.010 lei, din totalul de 4.587.133 lei, reieşit din documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii. Contribuţia municipalităţii se ridica la 275.123 lei. Din cei 4.587.133 lei, operaţiunile de construcţii-montaj au fost estimate la 3.902.949 lei.

-Pe 12 martie 2019, s-a încheiat contractul de proiectare şi execuţie cu asocierea formată din CALA Centrul de Tehnologii fără Săpătură SA, Revicond Canaltech SRL, Brexxon DDS SA şi Grazy Price Medical Import-Export SRL, la preţul de 3.409.457,10 lei.

-Pe 29 august 2019, Consiliul Local a aprobat devizul general refăcut după încheierea contractului cu constructorul: valoarea totală a proiectului – 3.975.892,46 lei, valoarea construcţiilor şi a montajului – 3.352.099,10 lei. Durata de execuţie a fost stabilită la 9 luni, pentru reabilitarea a 3.940 metri de conductă. Primăria asigura o contribuţie de 246.124,25 lei, pentru cheltuielile care nu erau finanţate de la bugetul de stat prin P.N.D.L.

În toamna anului 2019, firma din Mureş care a câştigat licitaţia a decis să renunţe la colaborarea cu partenerul neserios. Care a fost motivul pentru care contractul a fost reziliat: pe 4 octombrie 2019, firma CALA a transmis o adresă către Primărie, prin care preciza că trebuia să fie făcută o plată de 55.965 lei, pentru a nu se ajunge la un litigiu. Plata trebuia făcută în termen de 15 zile, până pe 19 octombrie. Plata s-a făcut pe 30 octombrie, însă firma a rămas fermă pe poziţii şi a notificat Primăria că, în viziunea sa, contractul este reziliat.

  • Ministerul, dispus să ajute cu bani în plus pentru „finalizarea obiectului de investiţii”. Care la Câmpulung nici n-a început  

Să fi vrut, totuşi, executantul să scape de un contract imposibil de pus în practică conform soluţiei oferite de proiect? Şi la suma oferită de minister? În timpul trecut de atunci, au fost vehiculate ambele variante: soluţie proastă, finanţare insuficientă.

Un lucru foarte important legat de reabilitarea care n-a fost să fie: cele două conducte străbat proprietăţi private, fiind nevoie de acceptul oamenilor pentru instalarea şantierului pe pământurile lor. Aşadar, o problemă mai mare decât suma reieşită din SF era însăşi implementarea proiectului.

Contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării este încă în vigoare şi în anul 2023, însă trebuie să fim realişti că oportunitatea este ca şi pierdută. Pe 13 iulie 2022, Consiliul Local a aprobat noile valori ale investiţiei adaptate creşterilor de preţuri la materialele de construcţii, energie şi combustibili. Astfel, valoarea investiţiei creşte la 5.425.000,44 lei, din care construcţii + montaj, 4.584.356 lei.

Este vorba despre o diferenţă de 1.449.108 lei faţă de valoarea de la licitaţie, pe care ministerul şi-o asuma. Dacă la Câmpulung s-ar fi lucrat ceva! Cei de la minister îi informau pe ai noştri că, dacă le este necesară „suplimentarea sumelor alocate de la bugetul de stat în vederea finalizării obiectivelor de investiţii”, să le transmită documentaţia necesară. În cazul Câmpulungului, suplimentarea era necesară pe hârtie, căci, în realitate, în afara unui contract reziliat de constructor, nu s-a întâmplat nimic în cazul aducţiunii de apă. Tot pe 13 iulie 2022 s-a stabilit şi noua contribuţie a Câmpulungului, 207.829,48 lei.

  • Până la Lasconi tot ce s-a făcut pentru aducţiune a fost un SF imposibil de realizat practic. SF în vigoare timp de cinci ani!  

Dacă ar fi existat măcar un contract de execuţie în vigoare, din vară, de când s-au aprobat noile valori, ar fi fost timp să se încheie lucrarea până anul viitor, când ajunge la termen contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale. Lucrarea era estimată să dureze nouă luni. Însă nu durata rămasă este principalul impediment, până la urmă, nici banii, dacă ministerul mai pune ceva, ci însăşi maniera de realizare a investiţiei.

Pe Elena Lasconi o intrigă comportamentul celor care se fac că au uitat nepăsarea din mandatele trecute faţă de această investiţie mai necesară decât spoiala nereuşită a centrului. Tot ce s-a făcut până la ea a fost un studiu de fezabilitate, despre care cei care se pricep la aşa ceva susţin că nu se poate face în teren. Noi am întrebat-o pe primăriţă de ce n-a refăcut documentaţia dacă specialiştii au indicat că este irealistă. Pentru că legea te împiedică să faci alt SF pentru aceeaşi investiţie timp de cinci ani! Dacă plăteşti altă documentaţie în intervalul de timp în care este în vigoare precedenta, ca primar rişti să-ţi impute Curtea de Conturi o dublă finanţare.

Din câte se pare, înainte de a părăsi Primăria Câmpulung, a corectat vechiul SF, cum l-o fi corectat, Sorin Bălăşcan, pe partea de sume, nu de soluţie tehnică. Până la sfârşitul acestui an, Primăria era obligată să aplice ce prevedea acest SF, despre care cei din domeniu, repetăm, au concluzionat că nu se putea executa după soluţia stabilită de autorul lui.

Cu un studiu de fezabilitate bun de pus în coşul de gunoi şi o finanţare guvernamentală ratată, Primăria se va pregăti anul viitor cu altă documentaţie, pentru alt program de finanţare, pentru a se face o lucrare ca lumea. Timp în care cine ştie câte experienţe precum cea de la sfârşitul săptămânii vom mai avea!

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!