20.1 C
Campulung Muscel
23/04/2025

Prefectul PNL, căruia pare că nu-i displace mocirla, absent la avarie. În 2015, prefectul Mihai Oprescu a venit să vadă cât de gravă este situaţia

În imagine, fostul prefect Mihai Oprescu, sosit în zonă la cea de-a doua avarie din martie 2015 

Diferenţa între cum s-a comportat prefectul Mihai Oprescu la avariile produse la aducţiunea de apă din 2015 şi atitudinea total dezinteresată a actualului şef al Prefecturii, Radu Perianu, faţă de o situaţie de criză în teritoriu, este ca de la cer la pământ. În urmă cu şapte ani şi jumătate, Mihai Oprescu nu s-a limitat la declaraţii virulente lansate din birou, ci a venit la Câmpulung, la locul incidentului, pentru a se convinge de gravitatea stricăciunii şi a efectelor sale. Într-o săptămână, cei 40.000 de locuitori ai Câmpulungului şi comunelor învecinate au fost lăsaţi fără apă de două ori, timp de câteva zile. Chit că nu putea face minuni suflând asupra ţevii ca să se repare dintr-odată, măcar Mihai Oprescu n-a stat ca o „glugă de coceni”, fără să-i pese de criza cu repetiţie de la Câmpulung. Înfofolit cu o pufoaică sănătoasă, căci era iarnă în regulă la acel început de martie memorabil, şi încălţat cu cizme de cauciuc, prefectul în funcţie la acel moment s-a deplasat la locul avariei, unde a discutat cu directoarea Melania Voinescu şi responsabilii echipei de intervenţie de la Edilul, ca să fie documentat despre ce se întâmplă. Aşa au stat lucrurile în 2015. În 2022, l-a văzut sau măcar l-a auzit cineva pe Perianu? Şi mai bine că nu l-a auzit, căci mai ştii ce-l apuca?! Să ne blocheze şi reparaţia „neautorizată” a conductei de apă efectuată cu încălcarea cine ştie cărei legi!

  • Fostul prefect nu numai că a certat autorităţile, dar s-a deplasat la Câmpulung

Ca să vedeţi diferenţa de atitudine a doi prefecţi la două incidente asemănătoare, vom prezenta maniera în care a acţionat Mihai Oprescu, pe care funcţia îl obliga să se intereseze de situaţia gravă de la Câmpulung, generată de două avarii la reţeaua magistrală, care a lăsat lumea în două rânduri fără apă.

„Este nejustificat ca administraţia locală să nu aibă un plan de rezervă.”, le muştruluia prefectul Mihai Oprescu pe autorităţile de la Câmpulung. După prima avarie, din 5 martie, a cărei remediere a durat până pe 8 martie, şeful Prefecturii a ordonat constituirea unei comisii mixte de control, care să prezinte exact împrejurarea din cauza căreia peste 40.000 de oameni din Câmpulung şi cinci comune limitrofe au rămas fără apă aproape trei zile.

Prefectul de atunci s-a manifestat extrem de nemulţumit de activitatea administraţiei locale din Câmpulung, care nu a luat din timp măsurile de prevenire a unui asemenea eveniment, mai ales că, în anul 2002, la Câmpulung a mai avut loc un incident de acest gen. „Conductele sunt vechi, de prin anii 1985, 1987. În 2002 a mai fost un eveniment similar, iar mie mi se pare nelalocul lui să stai 13 ani şi să nu faci nimic, ştiind că oricând se poate întâmpla o avarie. Este nejustificat ca administraţia locală să nu aibă un plan de rezervă. Responsabilitatea este a administraţiei locale. Nu găsesc nicio justificare pentru care zeci de mii de gospodării, şcoli, magazine şi unităţi spitaliceşti să nu beneficieze atât de mult timp de un bun comun, unul aş spune vital; cauza avariei este cea asumată atât de furnizor, cât şi de specialiştii din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Argeş Vedea – este vorba despre o durată de funcţionare depăşită a infrastructurii utilizate şi, mai ales, imposibilitatea şi incapacitatea de a pune în funcţiune o a doua conductă care să furnizeze în regim de avarie, aşa cum ar fi fost normal.”, spunea la acel moment prefectul Mihai Oprescu.

Prefectul de Argeş a considerat că este nejustificat ca, timp de 13 ani de la ultima avarie de proporţiile celei de la începutul lunii martie 2015, să nu se ia nicio măsură, să nu se facă nicio investiţie. „Aceasta este o situaţie provizorie. Vechimea conductelor va face ca într-un anumit interval de timp să se mai producă un astfel de eveniment. Nu ştiu care este intervalul, dar cineva trebuie să răspundă pentru lucrurile acestea. Dacă nici alimentarea cu apă a populaţiei nu este o problemă de siguranţă, de siguranţă cetăţenească, administrativă, naţională şi de responsabilitatea autorităţilor locale, atunci nu ştiu ce ar mai putea să fie o astfel de problemă. Am dispus, astfel, în cursul zilei de astăzi (n.r. marţi, 10 martie), constituirea unei echipe mixte de control care să-mi arate exact situaţia din teren şi am emis un ordin în acest sens.”, a completat Mihai Oprescu.

La două zile de la aceste declaraţii, se producea a doua avarie. Prefectul Oprescu venea în zonă ca să vadă cât de grav este noul episod. Este adevărat că n-a făcut minuni nici comisia de control, dar chiar să n-ai nicio reacţie?

Ce-a făcut Radu Perianu? Nimic. Probabil, s-a bucurat că plouă cu ocări la adresa primăriţei beştelite pentru ce n-au făcut alţii înaintea ei. De ce prefectul PNL n-a dat şi el o fugă până la Câmpulung, pentru o poză pe marginea gropii, mai cu seamă că nu exista riscul să dea ochii cu Elena Lasconi? Ne gândim că n-a găsit o pereche de cizme de cauciuc, căci mocirla nu pare să-i displacă. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!