37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Scrisori din Câmpulung de Adrian Săvoiu – Câmpulungul pe hărţile umanistului Sebastian Münster

Cartograf, cosmograf şi savant erudit, profesor din 1527 la Universitatea din Basel, cunoscător de latină, greacă şi ebraică, figură tipică a renascentismului, Sebastian Münster (1488-1552) a publicat cea dintâi descriere a lumii în monumentala operă Cosmographia universalis, tipărită la Basel în 1544, care a avut în anii următori zeci de ediţii în limbile germană, latină, franceză, italiană şi cehă. Cosmografia lui Münster a fost una dintre lucrările europene cele mai citite şi consultate din întreg secolul al XVI-lea şi, din această perspectivă, i se poate atribui locul al doilea, după Biblie. În elaborarea acestei opere de referinţă în epocă, prin care s-a revoluţionat cercetarea geografică, Münster a folosit peste 120 de colaboratori şi, cu certitudine, unul dintre ei a fost umanistul Johannes Honterus. Ajuns la Basel în 1530, Honterus se va fi întâlnit, de bună seamă, în repetate rânduri cu Münster, căci apariţia în 1532 a primei hărţi a Transilvaniei i-a adus enciclopedistului german informaţii extrem de valoroase cu privire la această parte a estului Europei.

Câmpulungul pe harta în culori a Transilvaniei

Sebastian Münster a realizat mai multe variante cartografice ale Transilvaniei, incluse în ediţiile succesive ale Cosmografiei sale. Xilogravura colorată Transilvania (Transsylvania XXI. Nova Tabula), apărută la Basel în anul 1545, este una dintre cele dintâi reprezentări detaliate ale acestui teritoriu concepute de un străin. Inspirată din prima hartă a Transilvaniei realizată de Johannes Honterus, harta lui Münster păstrează în mare măsură configuraţia hărţii umanistului braşovean, menţinând împărţirea în „ţări” (ţinuturi) a Transilvaniei: Burzeland (Ţara Bârsei), Althland (Ţara Veche), Land vor dem Wald (Ţara de dinaintea pădurii), Winlad [sic] şi Zekeln Schur. Străbătută de la nord la sud de două râuri principale, Alt Fl.[uvius] (Oltul) şi Moris Fl.[uvius] (Mureşul), harta prezintă cele mai importante aşezări ale Transilvaniei, precum şi formele muntoase pronunţate din zona de sud-est.

Această xilogravură în culori a Transilvaniei cuprinde în dreapta, jos, o parte a Munteniei, unde apare distinct oraşul Câmpulung, cu denumirea în limba germană: Langenau. Reprezentat simbolic sub forma unei cetăţi cu patru turnuri de culoare roşie, numele oraşului este gravat în imediata apropiere a Carpaţilor (Alpes), la sud de Turz (Bran), Rosenau (Râşnov) şi Cronenstat (Braşov). În partea de sud-est a Câmpulungului, în extremitatea dreaptă a hărţii, întâlnim toponimul Tervisz (Târgovişte). Câmpulungul (Langenau) şi teritoriul înconjurător apar pe un fond galben; la nord şi la vest, cu nuanţe de gri, sunt înfăţişate înălţimile montane, iar cu nuanţe de verde, foarte accentuat în direcţia Turz (Bran), sunt marcate pădurile bogate ale locului.

Câmpulung, o „ cetate cu patru turnuri”

O altă hartă a Transilvaniei realizată de Sebastian Münster intitulată Die Siebenbürg / so man funft auch Transsylvaniam neñt (35,5 x 27,5 cm) face parte dintr-un atlas care conţine 26 de hărţi gravate în aramă, un supliment la ediţia din anul 1588 a Cosmografiei. Această hartă este inspirată de reprezentarea din 1532 a lui Honterus, păstrând împărţirea în „ţări” (ţinuturi) a Transilvaniei, cu aceleaşi denumiri ca în precedenta: Burzeland (Ţara Bârsei), Althland (Ţara Veche), Land vor dem Wald (Ţara de dinaintea pădurii), Winlad şi Zekeln Schur.

În partea dreaptă, jos, cu denumirea germană Langenau apare Câmpulungul, simbolizat tot printr-o cetate cu patru turnuri. La nord şi la vest de Câmpulung este gravat, între numeroşi copaci stilizaţi, toponimul Alpes (Munţii Carpaţi) şi tot la nord sunt trecute localităţile Turz (Bran), Rosenau (Râşnov), Cronenstat (Braşov), Fogaristy (Făgăraş). În sud-estul Câmpulungului prin Tervis este marcată poziţia oraşului Târgovişte.

Câmpulungul în primul atlas european

Cea mai complexă reprezentare a Transilvaniei în viziunea lui Sebastian Münster o întâlnim însă în xilogravura intitulată Die Siebenbürg/so man funft auch Transsylvaniam nennt (38 x 33 cm) apărută la Basel în 1588. Harta face parte dintr-un atlas ce conţine 26 de hărţi gravate în lemn (xilogravuri), un supliment la atlasul Cosmographia, ediţia în limba germană. Organizată de asemenea pe „ţări”, după modelul lui Honterus, harta lui Münster este o variantă îmbunătăţită în comparaţie cu cele prezentate anterior, întrucât numărul toponimelor creşte semnificativ.

În partea dreaptă, jos, într-un spaţiu relativ liber, contrastând cu restul, în perimetrul delimitat de toponimul Walachia Pars este gravată denumirea germană a Câmpulungului: Langenau. Uşor diferit de reprezentările anterioare ale lui Münster, oraşul este plasat la extremitatea sudică a Carpaţilor (Alpes), chiar între munţi. Localitatea este aşezată pe cursul unui râu care izvorăşte din preajmă şi se îndreaptă spre sud-est. Alte toponime importante din apropiere sunt: la nord, Rudbom (Rucăr), Turzfeld (Bran), Rosenau (Râşnov) şi Cronstatt (Braşov); la vest, Rebnitz (Râmnicu Vâlcea), Rotthurn (Turnu Roşu), Hermanstatt (Sibiu); la sud-est, Teltz (Târgovişte).

Menţionarea Câmpulungului, în mod repetat, pe primele hărţi ale Transilvaniei realizate de Sebastian Münster în secolul al XVI-lea nu este, ca şi în cazul lui Johannes Honterus, una întâmplătoare. Marele cartograf german ştia de existenţa acestui oraş, de vreme ce preciza încă în cea dintâi ediţie a Cosmografiei sale din 1544: „Între Târgovişte şi Braşov este târgul Câmpulung, locuit de creştini, şi acolo este locul de desfacere a mărfurilor pe care le transportă de la Târgovişte în Transilvania”.
Concisă şi cuprinzătoare, afirmaţia umanistului Sebastian Münster poate fi o concluzie: la mijlocul veacului al XVI-lea, Câmpulungul este un centru comercial de seamă şi are un profil de sine stătător, ceea ce îi conferă dreptul de a figura pe unele dintre primele hărţi europene.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!