6.7 C
Campulung Muscel
23/01/2025

După acţiunea de donare de sânge, „leuţii” atrag din nou atenţia asupra suferinţelor persoanelor nevăzătoare

Tinerii din Clubul LEO Leolution Câmpulung continuă să marcheze, prin acţiuni simbolice, dar şi pentru gesturi concrete, de mare ajutor celor aflaţi în nevoie, zilele punctate în calendarul internaţional ca semnale de alarmă ale prea multor afecţiuni de natură medicală care încearcă omenirea. Fie că au apelat la campanii de informare pe diferite teme medicale de actualitate, campanii desfăşurate pe stradă, printre oameni, fie că au organizat discuţii şi întâlniri legate de sănătatea noastră fizică şi mintală, „leuţii” dedică o parte însemnată a agendei lor de activităţi unui subiect care ne interesează pe toţi. Dacă n-ai sănătate, n-ai nimic. Iar dacă o ai este esenţial să o păstrezi căutând şi alegând echilibrul în felul în care ne comportăm cu alţii şi cu noi înşine. Următoarea acţiune pe care şi-au propus s-o bifeze cu folos, atrăgând alături de ei participanţi care nu fac parte din clubul LEO, aduce în prim plan necazurile persoanelor nevăzătoare, care trăiesc fără un simţ în lipsa căruia viaţa pare de neconceput: vederea, care face totul mai frumos, atât de frumos, pentru omul sănătos.

  • „Leuţii” vă invită la o întâlnire pe nevăzute cu o semnificaţie umanitară  

„Ziua Bastonului Alb” este dedicată în calendarul internaţional semenilor lipsiţi de simţul vederii, pe care dizabilitatea îi obligă să trăiască într-o normalitate diferită de a oamenilor sănătoşi. Tinerii din Clubul LEO Leolution Câmpulung derulează anual acţiuni prin care vor să atragă atenţia asupra problemelor celor încercaţi de soartă, unele cu potenţial de a fi ameliorate prin implicarea comunităţii locale, în special, a autorităţilor, în a ale uşura accesul la instituţii şi servicii.

„Leuţii” pun la cale şi în acest an „Blind Date”, întâlnirea pe nevăzute având în acest caz alte conotaţii. Ce vor să transmită liceenii din LEO este un mesaj de compasiune şi solidaritate cu oamenii aflaţi în necaz, pe care o societate civilizată nu-i include în categoria cetăţenilor marginalizaţi. România mai are mult de învăţat până va ajunge la acel nivel, tocmai de aceea campanii precum cea a leuţilor insistă pe ajutorare, pe înţelegere şi rezolvare a dificultăţilor care le îngreunează existenţa.

Ce-şi propun să facă „leuţii” prin manifestul lor simbolic? „Ne vom întâlni la un restaurant – atât membri LEO, cât şi oameni din afara clubului – şi vom socializa / o să stăm de vorbă, ba chiar mânca, legaţi la ochi cu o bandană, astfel încât să simţim măcar pentru câteva ore cum este să fii în pielea unui om privat de cel mai utilizat simţ al nostru: văzul.”, îşi descriu aceştia acţiunea.

Invitaţia pentru întâlnirea de vineri, 14 octombrie, ora 14.30, este pentru Restaurantul Janet, unde consumaţia este achitată de fiecare participant.

Anul trecut, la fel, pe 15 octombrie, când se sărbătoreşte „Ziua Bastonului Alb”, componenţii clubului LEO au desfăşurat o activitate prin intermediul căreia au experimentat folosirea celorlalte simţuri pentru a compensa lipsa celui mai utilizat dintre ele: văzul. Introducerea „Bastonului Alb” în America de Nord este atribuită Clubului Internaţional Lions. În 1930, un membru al clubului privea un nevăzător, având un baston negru, care încerca să traverseze o intersecţie foarte aglomerată. Realizând că bastonul negru nu este prea bine văzut de şoferi, Clubul Lions a decis să vopsească bastonul în alb pentru a fi cât mai vizibil pentru conducătorii auto.”, este istoricul zilei marcate şi la Câmpulung vineri, la ora 14.30.

  • Gestul tinerilor de la LEO de a dona sânge, un exemplu de urmat de cei cu sănătatea bună

Tot din categoria gesturilor umanitare cu repetiţie anuală este donarea de sânge de către „leuţii” care marchează astfel „Ziua mondială a inimii”. Pe 29 septembrie, tinerii din LEO cu vârsta peste 18 ani au donat sânge „pentru a salva sau măcar a îmbunătăţi o altă viaţă.” „O singură donare de sânge poate salva trei vieţi! Dar este folositor şi pentru donator: sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, iar riscul de a face accident vascular, infarct miocardic, cancer se reduce cu până la 30%. Viaţa e în sângele tău, dă mai departe!”, au menţionat tinerii de la LEO, care şi-au direcţionat mulţumirile către doamnele de la Centrul de Transfuzie Sanguină Câmpulung pentru faptul că au făcut să pară totul simplu şi uşor, după cum au mărturisit. Urmaţi-le exemplul, căci gestul nu este unul de paradă, ci este făcut din toată inima pentru salvarea unui om bolnav! „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!