Muncitorii lui Răuţoiu trebuiau să fie ajutaţi de un subcontractant să pună piatra cubică. Ieri, doar patru inşi se ocupau de pavajul străzii
În mai multe rânduri, patronul George Răuţoiu s-a angajat faţă de primăriţa Elena Lasconi că finalizează lucrarea de amenajare a Bulevardului „Pardon” până la Zilele Municipiului, organizate, de regulă, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, protectorul spiritual al Câmpulungului. Cel mai proaspăt angajament faţă de partenera de contract indică o dată şi mai recentă, cu aproape o lună mai devreme. Deşi pare că mai are atâtea de făcut. Şi pe Republicii, care trebuie acoperită cu piatră cubică. Şi pe Negru Vodă, unde nu s-au încheiat nici pavajul trotuarului, nici montarea pietrei cubice pe carosabil. Şi pe aleea bulevardului, unde nu s-a întâmplat absolut nimic în sensul reconstrucţiei după demolare. Dacă ne raportăm la ritmul de lucru de până acum, pare o glumă finalizarea investiţiei în mai puţin de două luni. La fel de sceptic ca noi ni s-a părut şi trimisul firmei la conferinţa de presă a Elenei Lasconi, care, pus să confirme termenul şefului, a ezitat să dea un răspuns. Noutăţile pe care le are primăriţa sună cam aşa: la începutul săptămânii, executantul – deşi corect este „executanţii”, deoarece contractul a fost câştigat de trei firme asociate – îşi suplimentează forţele cu lucrătorii unei firme specializate în montajul pietrei cubice. Suplimentarea, din ce am constatat noi, ieri, pe teren, a însemnat patru inşi care lucrau la pavajul carosabilului. Şi mai rău de atât pentru un constructor care şi-a propus să încheie într-o lună şi jumătate: toată muncitorimea de pe şantier nu depăşea, ieri, 15 persoane.
Nu este nevoie de supraveghere arheologică pentru Bulevardul „Pardon”
Întrebată dacă are încredere pe mai departe în promisiunile constructorului, Elena Lasconi ne-a oferit un răspuns menit să protejeze relaţia cu acesta. „Eu pornesc de la buna credinţă a omului, a interlocutorului, a partenerului, de data aceasta. Eu cred că un parteneriat ar trebui să fie fairplay din ambele părţi. Este un parteneriat între Primărie şi constructor. Şi constructorul s-a angajat – dar nu vreau să fac eu această promisiune – că va încheia lucrarea pe bulevard până de Zilele Câmpulungului. Acum îmi spune că finalul se va întâmpla chiar mai repede. Dacă toate lucrurile merg bine, se va încheia şi bulevardul.”, a afirmat şefa Executivului.
Proiectul a ajuns în etapa turnării de beton pe strada Republicii, deasupra căruia va fi montată piatra cubică. „El (n.r. constructorul) a luat pe cineva specializat în montajul pietrei cubice, pentru că este mult mai bine aşa. Înţeleg că firma subcontractată de constructor va veni începând de luni. Şi vor continua cu piatra cubică pe Negru Vodă, după care se va trece pe Republicii.”, a adăugat primăriţa.
O veste liniştitoare pentru autorităţi este că nu va fi nevoie de un diagnostic arheologic pentru Bulevardul „Pardon”, aşa cum se impune la realizarea investiţiei într-o parcare la Piaţa „La ruşi”. „Nu trebuie supraveghere arheologică, pentru că este foarte mult în adâncime, există şi conducta de canalizare, nu e necesar. Însă vom avea supraveghere arheologică „La ruşi”.”, a mai spus Elena Lasconi. Alte operaţiuni care trebuie bifate: îngroparea cablului electric şi turnarea betonului pe pastila pietonală.
Lipsa detaliilor de fineţe o nemulţumeşte pe primăriţă
În mai multe ocazii publice, Elena Lasconi spunea că imaginea bulevardului, aşa cum se conturează prin acest proiect de amenajare, nu este ceea ce şi-ar fi dorit ea să fie. „Iniţial, era un proiect de asfaltare a carosabilului. Trotuarele erau cu un pavaj din prefabricate. Acum, avem granit pe trotuare şi piatră cubică pe carosabil. Puteam să punem nişte inserţii de alamă, puteam să facem alt fel de mobilier urban. Acesta o să încercăm să-l facem, sper, pe sponsorizări. Stâlpii de iluminat să fie altfel, astfel să cadă lumina. Sunt detalii de fineţe. Câmpulungenii au început să vadă că ne dorim să facem lucruri de calitate. Câmpulung trebuie să aibă nobleţe. Tocmai din acest motiv trebuie să facem toate lucrările ca la carte. De aceea am ţinut să facem şi canalizaţia. Am introdus cameră de luat vederi pe conducta de canalizare să vedem dacă este în regulă sau dacă va trebui s-o schimbăm. Ca să nu mai intervenim acolo. M-am săturat să văd petice peste petice. M-am săturat să văd că se ia apa, pentru că sunt o grămadă de avarii. Anul trecut, s-au fost aproape 600 de avarii. Totul este praf!”, a susţinut Elena Lasconi.
Magda BĂNCESCU