27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Denisa Măcărescu, elevă a Liceului Teoretic „Dan Barbilian”, a prezentat o creație proprie excepțională

Autoarea romanului: „Om cu om, carte cu carte, filă cu filă, putem face o lume mai bună și eu cred în acest lucru”

Odată cu sărbătorirea Centenarului Liceului Teoretic „Dan Barbilian”, pe 5 octombrie 2022, o elevă a liceului din clasa a X-a B, Denisa Măcărescu, a prezentat publicului o creație proprie, pe care aceasta a scris-o sub forma unui roman numit „Ascendent”, alături de o machetă concepută împreună cu ceilalți colegi ai ei, pentru a ilustra firul narativ din poveste ce a fost asimilat cu un traseu montan, care să reprezinte  povestea de viață a băiatului. Aceasta a fost susținută de către profesoara de limba română, Florentina Dragomir, cea care a inițiat această creație, printr-un simplu proiect cu tema călătoriei, care pe parcurs a devenit un roman ce conține aproximativ 200 de pagini scrise și nu doar un simplu proiect ce avea să numere doar 20 de pagini. Denisa a fost aplaudată și apreciată de către toți cei prezenți.

  • Denisa Măcărescu a prezentat ultima sa creație, romanul „Ascendent”

Denisa Măcărescu este elevă în clasa a X-a B în cadrul Liceului „Dan Barbilian” și a prezentat, cu ocazia aniversării Centenarului, ultima sa creație, romanul „Ascendent”, o scriere prin care se justifică abilitățile scriitoricești ale acesteia. Denisa, odată ajunsă pe scenă, a ținut un discurs, prin care a prezentat cartea al cărei autor este însăși ea.

„Încep prin a spune că, dacă nu mă aflam astăzi la acest liceu și dacă nu o aveam ca profesoară pe doamna Florentina Dragomir, cel mai probabil, nu ajungeam aici și nu aveam ocazia să prezint cartea în această zi specială, de 5 octombrie, o zi cu o rezonanță foarte mare pentru educație, dar și pentru liceul nostru, pentru că este Centenarul lui. În urmă cu şase luni, doamna noastră profesoară ne-a propus un proiect pe tema călătoriei, iar eu, împreună cu echipa mea, am abordat subiectul într-un mod mai abstract, făcând o carte cu călătoria către descoperirea sinelui. Inițial, scrierea nu trebuia să aibă mai mult de 20 de pagini, doar că au ieșit 200 și, astfel, a luat naștere Ascendent.”, a afirmat Denisa Măcărescu.

  • Oamenii clădesc alți oameni”

Potrivit autoarei, cartea urmărește parcursul unui băiat prin viață. Întrucât proiectul era pe tema călătoriei, cei implicaţi în proiect au realizat o analogie între etapele vieții și etapele unui traseu montan, vârful muntelui fiind același cu finalul călătoriei și descoperirea sinelui. În cadrul proiectului, liceenii au realizat şi o machetă care, în opinia lor, reprezintă punctele călătoriei.

„Spre exemplu, o pădure întunecată, care reprezintă perioada băiatului rămas orfan, perioadă care este grea, pentru că și-a pierdut părinții în aceeași zi. Diind dat la casa de copii, a avut de a face cu persoane ursuze. Dar soarele iese din nori și găsește un popas: căsuța de la finalul pădurii, momentul în care a fost adoptat de către o fosă profesoară de limba română. Fosta profesoară nu a fost aleasă întâmplător. Eu am încercat prin acest lucru să le mulțumesc tuturor profesorilor din viața mea, care m-au clădit încă de când eram mică, de la doamna educatoare, la fel cum sunt, de altfel, toate celelalte personaje create în baza altor persoane din viața mea. Mai departe urmează prăpastia, un moment greu, în care fosta profesoară de limba română moare și, practic, băiatul trebuie să-și ducă existența pe stradă. Trecând peste această etapă, ajunge în cea mai complexă etapă a vieții lui și anume cea care a fost asociată cu un lac, care pe cât este de frumos, pe atât este periculos și de adânc, moment în care se îndrăgostește de fata șefului poliției cu care avusese discrepanțe. În final, vârful muntelui Ascendent este suprapus cu finalul romanului și cu descoperirea sinelui; băiatul învață cine este, care este scopul lui în viață, care este scopul vieții în general. Mesajul poate fi rezumat la o singură frază și anume: Ești ce iubești, ceea ce conduce să iubești ceea ce ești, pentru că, până la urmă, oamenii clădesc alți oameni. Noi suntem clădiți de alți oameni cărora trebuie să le mulțumim, pe care îi iubim și ceea ce conduce să iubim, practic, cine suntem noi”., a încheiat Denisa Măcărescu. 

  • Denisa: „Prin câteva file aș vrea să schimb măcar o parte din gândirea oamenilor”

La final, Denisa a explicat motivul pentru care creația acesteia nu a apărut, încă, sub forma unei cărți. „Pe parcursul verii am trimis manuscrisul la editura Bestseller. Îmi pare foarte rău că nu a ieșit încă. Era foarte frumos să o avem deja ieșită din tipografie, dar dintr-o problemă tehnică nu am reușit să o am astăzi cu mine. Eu sper ca, în scurt timp, să apară, într-o lună maxim, și dacă sunt doritori m-aș bucura enorm. Aș vrea să citiți cu același drag cu care am scris-o și eu, pentru că eu nu pot să schimb lumea, dar prin câteva file aș vrea să schimb măcar o parte din gândirea oamenilor, pentru că om cu om, carte cu carte, filă cu filă, putem face o lume mai bună și eu cred în acest lucru! Mulțumesc !”.”, a declarat Denisa Măcărescu.

Primăriţa Elena Lasconi, prezentă la festivitate, a fost plăcut impresionată de creația Denisei, pe care a ascultat-o cu mare atenție până la final și i-a transmis că abia așteaptă să o poată citi, când va fi publicată.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!