- Actualul viceprimar ar fi vrut doi consilieri de la USR şi POL în locul său, în Consiliul de Administraţie la două şcoli, dar puterea s-a înţeles să-l promoveze pe fostul viceprimar
Formalitatea anuală a „împrospătării” componenţei Consiliilor de Administraţie ale şcolilor, în care sunt desemnaţi şi consilierii locali câmpulungeni, l-a lăsat pe fostul viceprimar, de profesie cadru didactic, în afara structurii de conducere a unităţilor de învăţământ. Executivul a propus menţinerea formulei de anul trecut, cu actualizările intervenite între timp, ca urmare a înlocuirii unor aleşi, formulă în care Nicolae Zaharia nu se regăsea, din cauza funcţiei de viceprimar, care îl împiedica să facă parte dintr-un C.A. Omiterea acestuia dintre noile propuneri pare că nu este tot un efect al ruperii parteneriatului politic al USR cu PNL, de vreme ce ex-viceprimarul a intrat, şi cu votul USR-iştilor, în Consiliile de Administraţie părăsite de Constantin Ţurţurlea. Planurile erau, însă, altele. Ţurţurlea, venit la şedinţa ordinară cu demisiile pregătite, statutul de viceprimar fiind incompatibil cu acela de membru în C.A. la şcoli, a propus alţi colegi în locul său, unul de la USR, altul de la POL. Însă ambii au picat la votul din Consiliul Local, puterea înţelegându-se tacit să-l aleagă pe Zaharia.
- Propunerile Executivului, care menţineau vechea formulă, îl excludeau pe Zaharia
Ceea ce trebuia să fie o pură formalitate s-a lăsat cu nominalizări suplimentare celor stabilite de Executiv şi cu vot secret, fiind vorba de cernerea numărului necesar de membri necesari pentru Consiliile de Administraţie la care s-a înregistrat un excedent în materie de propuneri. Astfel, aflăm de reguli şi condiţii care înfrâng logica. De pildă, cică, pe unii i-a recomandat la desemnarea într-un Consiliu de Administraţie calitatea de fost absolvent al şcolii! Ifose mai mari ca acestea n-am întâlnit în niciun alt mandat! Atunci, hai să le impunem şi candidaţilor la Consiliul Local condiţia de absolvent al şcolilor foarte bune din oraş, eventual, cu media de la 9,50 în sus, ca să nu ne mai fie oripilat auzul cu gogomănii de genul celei slobozite la şedinţa trecută.
În schimb, dacă această regulă e musai să fie respectată, în schimb, era opţională menţinerea regulii potrivit căreia consilierul care intră în locul altuia care îşi dă demisia îi ia locul şi în Consiliile de Administraţie şi comisiile din care făcea parte demisionarul. Acest raţionament, în opinia lui Ionel State, ar fi trebuit să funcţioneze şi la înlocuirea lui Constantin Ţurţulea în consiliile şi comisiile pe care le-a părăsit de către fostul viceprimar Nicolae Zaharia.
Dar haideţi să vedem mai înainte ce propuneri a înaintat Executivul, pentru a fi consimţite (sau nu) de către Legislativul municipal:
1.Şcoala de Muzică: Marin Stanciu (PSD);
2.Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel”: Dumitru Dănuţ Şain (POL), Alexandru Nicolae Hagi (USR);
3.Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”: Ionel State (PNL), Adrian Vlădău (USR), Andreea Ionescu (USR);
4.Colegiul Tehnic: Sergiu Valeriu Cicu (PSD), Adrian Vlădău (USR), Gheorghe Gabriel Neacşu (PSD);
5.Şcoala Gimnazială „Sfântul Iacob”: Alexandru Nicolae Hagi (USR);
6.Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”: Constantin Ţurţulea (USR), Anca Florentina Dumitrescu (PNL);
7.Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu”: Constantin Ivan (PSD), Dorin Mirea (POL);
8.Liceul Teoretic „Dan Barbilian”: Ionel State (PNL), Anca Florentina Dumitrescu (PNL);
9.Liceul Tehnologic Auto: Mirabela Mihaela Manea (PSD), Silviu Ciobănică (USR);
10.Liceul cu Program Sportiv: Silviu Ciobănică (USR), Alexandru Nicolae Hagi (USR);
11.Seminarul Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul”: Marius Daniel Belu (USR);
12.Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”: Sergiu Valeriu Cicu (PSD), Dorin Mirea (POL);
13.Şcoala Gimnazială „Theodor Aman”: Marius Daniel Belu (USR);
14.Şcoala Sanitară Post Liceală „Prof.Nanu I. Muscel”: Anca Florentina Dumitrescu (PNL);
15.Grădiniţa cu program prelungit „Sfântul Nicolae”: Iulian Sachelarie Zanvetor (USR);
16.Grădiniţa cu program prelungit „Sfânta Marina”: Constantin Ţurţulea (USR);
17.Clubul Copiilor Câmpulung: Ionel State (PNL).
- Discuţii ca la grădiniţă! Desemnările în C.A. după calitatea de absolvent
Primii care s-au sesizat că vor schimbări au fost consilierii PSD, prin liderul lor de grup, Constantin Ivan. „La întocmirea acestui tabel puteam să fim, ca data trecută, consultaţi să vedem dacă ne menţinem sau nu poziţiile pe care le-am avut. Anul trecut, ştiu că a fost o discuţie prealabilă.”, a reclamat acesta că s-a sărit peste etapa consultării. Şi s-a sărit, să zicem, din comoditate, menţinându-se pentru anul de învăţământ 2022-2023 aceleaşi persoane din intervalul 2021-2022. Deşi cel puţin o schimbare urma să aibă loc, întrucât noul viceprimar Constantin Ţurţulea nu mai putea rămâne pe lista prezentată de Executiv.
Constantin Ivan a lansat-o şi pe a doua: un membru din partea PSD la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, în persoana Mirabelei Manea. „Eu nu voi renunţa la locul din Consiliul de Administraţie de la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”.”, a replicat Andreea Ionescu, de la USR. „Eu am făcut această intervenţie ca să fie echilibrate echipele, mai ales acolo unde sunt trei reprezentanţi la două sau trei licee.”, şi-a justificat propunerea Constantin Ivan. „Domnul Ivan, nu ştiu dacă vă amintiţi, dar la discuţia despre desemnarea colegilor în C.A., s-a mers mai degrabă pe considerentul apartenenţei la şcoala respectivă. Eu, în calitate de fost elev al Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, doamna Manea a spus că a fost elevă a Liceului „Dan Barbilian”.”, a povestit consilierul USR motivaţia cu iz copilăresc care ar fi stat la baza împărţirii Consiliilor de Administraţie între aleşi.
„Eu nu sunt în C.A. la „Dan Barbilian”. Puteam să cer acest lucru, dar nu l-am cerut.”, a afirmat Mirabela Manea care, şi să fi cerut, slabe şanse să fi obţinut. „Dacă aceasta este o condiţie, să fi fost elev, avem şi noi în echipă care au terminat „Dinicu Golescu”. Suntem şi eu, şi domnul Cicu.”, a precizat Ivan. Şi nu erau singurii, căci Consiliul grupează mai mulţi foşti absolvenţi.
- Puterea s-a înţeles să-l aleagă pe Zaharia în locul consilierilor de la POL şi USR
În afara celei de-a patra nominalizări la „Dinicu Golescu” ce impunea redactarea unui buletin de vot, altă schimbare era generată, după cum am precizat, de demisia lui Constantin Ţurţulea din Consiliile de Administraţie de la două instituţii. Actualul viceprimar a venit şi cu demisiile, dar şi cu propunerile de înlocuitori: Iulia Bâlea, de la POL, la Grădiniţa cu program prelungit „Sfânta Marina”, şi Silviu Ciobănică, de la USR, la Şcoala „Oprea Iorgulescu”.
Potrivit liberalului Ionel State, în cazul înlocuirii viceprimarului cu altul, ar fi trebuit să funcţioneze aceeaşi regulă aplicată inclusiv în acest mandat în cazul schimbării consilierilor locali. Situaţie în care cel nou intrat ia locul demisionarului şi în Consiliile de Administraţie. „Nu trebuie să fie neapărat o regulă.”, a replicat Ţurţulea. Corect. Aşa cum nu trebuie să fie o regulă nici desemnarea în C.A. după şcoala absolvită.
Intervenţia lui State privea includerea lui Nicolae Zaharia care, deşi profesor, nu făcea parte din niciun C.A. Existând mai multe „candidaturi” pentru cele trei şcoli, s-a votat la secret, pe buletine. Dintre cei 18 aleşi prezenţi la şedinţă, Cristi Creţu şi Dan Şain au anunţat că nu participă la vot, având legături profesionale, respectiv personale cu domeniul învăţământului. La fel, neputându-şi exprima opţiunea pe buletin, n-au participat la vot nici cei doi aleşi din online, Anca Dumitrescu şi Sergiu Cicu.
Pentru Consiliul de Administraţie de la „Dinicu Golescu”, rezultatul votului a arătat astfel: Ion State – 11 voturi, Adrian Vlădău – 11 voturi, Andreea Ionescu – 9 voturi şi Mirabela Manea – 5 voturi. Prin urmare, propunerea PSD-iştilor n-a avut succes. În schimb, a avut cea a liberalilor. La C.A. al Grădiniţei „Sfânta Marina”, Nicolae Zaharia a obţinut 10 voturi, în faţa Iuliei Bâlea, votată de 4 colegi. Iar la Şcoala „Oprea Iorgulescu”, Zaharia a fost opţiunea a 12 colegi, în timp ce în favoarea lui Ciobănică au votat doar 2. Aşadar, aleşii puterii s-au înţeles să-l promoveze pe fostul viceprimar în cele două Consilii de Administraţie din care s-a retras Ţurţulea.
- Zaharia i-a luat locul lui Ţurţulea şi în comisiile şcolare, cu excepţia celei de la „Dan Barbilian”
Au fost şi situaţii în care n-a mai fost nevoie de vot secret, neexistând decât o singură nominalizare. C.A. al Liceului Tehnologic Auto trebuia completat cu al treilea consilier, iar acesta a fost Marin Stanciu, de la PSD. Nicolae Zaharia i-a luat locul lui Constantin Ţurţulea şi în cadrul Comisiilor pentru prevenirea şi combaterea violenţei de la Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” şi Grădiniţa cu program prelungit „Sfânta Marina”. Tot el figurează în locul actualului vice la Comisia pentru evaluarea şi asigurarea calităţii la Liceul cu Program Sportiv. Statutul de angajat al Liceului Teoretic „Dan Barbilian” l-a împiedicat să-l înlocuiască pe actualul viceprimar şi în comisia acestei instituţii. Însă a fost consolată cu această însărcinare PSD-ista Mirabela Manea, respinsă la „Dinicu Golescu”.
Magda BĂNCESCU