20.7 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Primăria, dată în judecată pentru anularea hotărârii privitoare la sistemul de camere video

Aşa cum am anticipat, municipalitatea a fost dată în judecată de cetăţeanul care cere anularea hotărârii Consiliului Local privitoare la extinderea sistemului de supraveghere video cu 380 de camere instalate în 215 puncte din oraş. Puncte considerate critice din punct de vedere al infracţionalităţii, traficului auto şi salubrităţii. Investiţia este mai mult decât necesară într-un oraş în care distrugerile şi mizeria sunt la ordinea zilei. La fel sunt şi şicanele la adresa primarului în funcţie, reclamat şi acţionat în instanţă de dragul blocării proiectelor. La şedinţa Consiliului Local din 31 august 2022, aleşii au respins plângerea prealabilă a insului care pretinde anularea sau revocarea normei referitoare la reţeaua de camere video pe care administraţia doreşte s-o implementeze dacă reuşeşte să acceseze o finanţare nerambursabilă. Pasul următor: petentul a deschis un proces la Tribunalul Argeş, în ideea de a elimina această investiţie de pe agenda de lucru a administraţiei locale.

  • Juriştii Primăriei nu pot să apere Câmpulungul în procese complicate

Pe 6 septembrie 2022, la Secţia Civilă – Contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Argeş a fost înregistrată cererea unui reclamant extrem de insistent în acest mandat, care urmăreşte anularea a două hotărâri ale Consiliului Local. Insul a dat în judecată şi Consiliul Local Câmpulung, şi UAT Municipiul Câmpulung. Prima hotărâre şi cea mai importantă pe care individul o vrea anulată este HCL nr.149 din 30 iunie 2022, prin care aleşii au aprobat studiul de fezabilitate, devizul general şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Sistem de supraveghere video şi dispecerat în municipiul Câmpulung”. A doua hotărâre atacată este cea cu numărul 184, adoptată pe 31 august 2022, prin care plângerea prealabilă înaintată Consiliului Local, căruia i-a solicitat să-şi revoce actul din iunie, a fost respinsă.

Existând această cauză proaspăt înregistrată la instanţa argeşeană, Executivul propune din nou Consiliului Local să fie de acord cu angajarea unui apărător profesionist, care să apere, până la urmă, investiţia Câmpulungului, pe care aleşii au consimţit-o prin votul lor. Aşadar, la şedinţa extraordinară de vineri, 23 septembrie 2022, unul dintre proiectele de hotărâri propune achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau reprezentare a municipiului Câmpulung, a Primăriei Municipiului Câmpulung şi a Consiliului Local în speţa prezentată.

Motivaţia pentru care se apelează la profesionişti în locul juriştilor Primăriei o cunoaşteţi deja: un proces prea greu pentru pregătirea consilierilor juridici ai statului, şi puţini, şi lipsiţi de experienţa unor litigii complicate. Executivul îi apără justificând că oamenii de Drept ai Primăriei sunt insuficienţi raportat la volumul de muncă. Aşa o fi, dar la fel de adevărat este că sunt depăşiţi profesional de dificultatea cazurilor cu care se confruntă administraţia publică locală.

„La momentul actual, municipiul Câmpulung are calitatea de pârât / reclamant în foarte multe dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată, o mare parte a acestora având un grad de repetabilitate mare şi o complexitate medie. Însă există şi cauze cu o complexitate foarte ridicată, ce necesită asistenţă juridică specializată.

Prin prisma specificului activităţii juridice, a termenelor specifice şi foarte riguroase, precum şi a complexităţii unor speţe, atribuirea în exclusivitate a reprezentării juridice către personalul propriu implică riscuri mari în ceea ce priveşte consecinţele financiare, comerciale sau de altă natură în cazul pierderii unor procese importante în care municipiul Câmpulung este constituit ca parte.”, menţionează materialul care argumentează propunerea lansată de Executiv Consiliului Local de a se apela din nou la avocaţi de carieră.

Din cele 6 posturi ale Serviciului Juridic, dintre care unul de şef, sunt ocupate doar 3, este motivaţia pe care bate moneda Executivul. „O astfel de cauză, ce comportă un grad mare de complexitate şi care necesită un tratament juridic deosebit, a cărei pierdere ar avea consecinţe negative uriaşe pentru siguranţa municipiului Câmpulung”, este cea declanşată de insul cu timp de reclamaţii şi procese a cărui mişcare, repetăm, era uşor de anticipat.

În procesul cu camerele video, concentrarea ar trebui să fie nu pe reprezentare, ci pe apărare – apărare bazată pe toate documentele posibile care justifică nevoia unei supravegheri video impecabile -, pentru ca municipiul să iasă câştigător din acest litigiu care urmăreşte să compromită o investiţie atât de necesară în Câmpulung. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!