20.2 C
Campulung Muscel
03/10/2022

Proiectil din Al Doilea Război Mondial, găsit în subsolul unei grădinițe din Câmpulung

Descoperire şocantă, astăzi de dimineaţă, în apropierea Grădinii Publice „Merci” din Câmpulung! În subsolul Grădiniței Sfânta Marina a fost găsit un proiectil din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă, potrivit specialiștilor, acesta, fiind fără focos, nu a prezentat un pericol. Proiectilul a fost ridicat de către pirotehnişti din cadrul ISU Argeş în vederea distrugerii.

Incidentul a fost semnalat la 112 şi, în scurt timp, a sosit la faţa locului un echipaj de poliţie, care a izolat zona până la sosirea specialiştilor de la ISU Argeş. „S‐au evacuat 28 de copii și 5 adulți la o distanță de siguranță, iar din primele informații, nu ar fi un pericol. La fața locului sunt pompierii cu o autospecială de intervenție, iar în vederea cercetării, identificării și ridicării se deplasează echipajul pitotehnic al ISU Argeș. A fost vorba de un proiectil exploziv de calibrul 86 de mm, cu proveniența din Al Doilea Război Mondial, fără focos și netrecut prin gura de foc. Acesta a fost preluat fără probleme de către echipajul pirotehnic.”, informează ISU Argeș.

La grădinița cu pricina a ajuns și primărița municipiului Câmpulung. „Nu intrați în panică pentru că situația e sub control! Un proiectil a fost găsit în subsolul Grădiniței Sf. Marina din Câmpulung. În timp ce angajații făceau curățenie, după ce au îndepărtat linoleumul, au descoperit un proiectil. Imediat au fost evacuați copiii. La fața locului au ajuns: Politia Municipală și Locală, ISU, iar acum a ajuns serviciul pirotehnic Pitești. La prima vedere, nu e niciun pericol, pentru că lipsește focosul, însă respectăm procedura care se impune în acest caz. Cred că în maximum o jumătate de oră putem relua activitatea.”, este mesajul postat pe Facebook de Elena Lasconi.

Proiectilul a fost ridicat de pirotehnişti după care fost transportat în condiţii speciale şi depozitat în siguranţă în depozitul de muniţie al ISU Argeş, până la momentul în care va fi distrus. Specialiştii reamintesc că este interzis: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice ale muniţiilor; tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie. Alex Barbu

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!