12.8 C
Campulung Muscel
20/05/2024

Puţini aleşi locali la deschiderea anului şcolar

Clinchetul primului clopoţel, emoţia unui nou început sau bucuria revederii colegilor s-au simţit, astăzi, în toate unităţile de învăţământ din Câmpulung. Au fost momente unice pentru cei mici, care au păşit în premieră pragul claselor, iar cadrele didactice au făcut cunoştinţă cu ei. La evenimentele de deschidere, care au început de la primele ore ale dimineţii, şi-au făcut simţită prezenţa şi feţe politice, ce-i drept, mult mai puţine ca altădată, care le-au transmis elevilor şi profesorilor mult succes în noul an şcolar 2022-2023.

Festivitatea de la „Dinicu Golescu” a debutat cu bilanţul anului trecut

Ca şi în anii precedenţi, la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, festivitatea de deschidere a anului de învăţământ a început cu un bilanţ al rezultatelor anului trecut. Directorul Magdalena Dorcioman şi adjunctul său, Aurel Stoica, au făcut o radiografie a activităţii desfăşurate în 2021-2022, mai ales la cele la care se alcătuiesc ierarhii sau clasament, concursuri şi olimpiade, Bacalaureat şi Evaluarea Naţională.

Au răspuns invitaţiei conducerii Colegiului „Dinicu Golescu”, deputatul PSD Remus Mihalcea, subprefectul Ciprian Neculăescu, consilierii locali Adrian Vlădău şi Gabriel Neacşu, locotenent Mihai Stanciu, de la Detaşamentul 7 de Jandarmi Câmpulung, şi agent şef Robert Sima, din partea Poliţiei Câmpulung. Administraţia locală a mai fost reprezentată de Andrei Grecu, consilierul primarului Elena Lasconi, care a transmis elevilor mesajul acesteia: „Un student tupeist de la Oxford îşi întreabă profesorul, stând cu mâinile la spate: în mâinile mele am o pasăre, e vie sau moartă? Întrebarea pare a fi o capcană, pentru că, dacă profesorul ar fi răspuns că e vie, studentul ar fi strivit-o în palme. Dacă ar fi răspuns că e moartă, i-ar fi dat drumul. Profesorul i-a răspuns: fiule, viaţa e în mâinile tale. Dragilor, viaţa e în mâinile voastre! Doar de voi depinde să vă deschideţi aripile şi să zburaţi cât mai sus, chiar dacă toţi cei din jur v-ar spune că nu puteţi. Puteţi mai mult decât vă imaginaţi, pentru că viaţa e în mâinile voastre. Fiţi recunoscători părinţilor şi profesorilor voştri, pentru că ei vă încurajează să vă ridicaţi! Să nu aveţi frică, îndoială. Aveţi credinţă şi o să faceţi minuni, pentru că voi sunteţi minunea! Mult succes! Voi sunteţi bucuria şi mândria noastră!”

Drapelul şi distincţiile primite de Colegiul „Carol I”, prezente în centrul careului

La Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, festivitatea a debutat cu intonarea Imnului Naţional de către Măriuca Enache, Teodora Căţoiu, la nai de Aylin Udroiu şi o parte a Corului „Orfeu”.

Alături de directorul George Radu şi adjunctul Sebastian Cealîcu, au fost primarul Elena Lasconi, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, comisarul şef Marian Iordache, şeful Poliţiei Câmpulung, locotenent colonel Liviu Radu, comandantul Detaşamentului 7 Jandarmi Câmpulung, Dragoş Nicolae, şeful Poliţiei Locale, locotenent colonel Mircea Mardare, comandantul Detaşamentului de Pompieri Câmpulung şi consilierul local Adrian Vlădău.

Evenimentul a debutat cu primirea şi prezentarea Drapelului şcolii şi celor mai importante distincţii primite de către Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”. La 6 martie 1869, directorul Şcolii Normale „Carol I” a cerut Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice permisiunea de a confecţiona un Drapel al şcolii, drapel cu care elevii vor ieşi la diferite parade şi solemnităţi. Este realizat din mătase, în culorile naţionale, purtând pe o parte numele şcolii, data fondării, 30 noiembrie 1867, Stema Regală, iar pe cealaltă parte, chipul Sfântului Andrei, patronul spiritual al şcolii.

În luna ianuarie 2018, la Palatul Cotroceni, în semn de apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, pentru promovarea învăţământului românesc, preşedintele României a acordat Colegiului „Carol I” Ordinul „Merit pentru Învăţământ în Grad de Comandor”. Tot în anul 2018, în luna mai, la Palatul Peleş, pentru onorarea întregului corp profesoral, dar şi pentru absolvenţii care au adus apoi „lumină” nenumăratelor generaţii de elevi, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a conferit şcolii „Crucea Regală a României”. Aceste distincţii au rămas în curtea interioară şi după festivitate pentru a putea fi văzute de către toţi participanţii la această ceremonie.

După discursurile oficialităţilor invitate, au mai fost invitaţi la microfon elevi şi foşti elevi ai Colegiului „Carol I”. Ion Teodor Manu, fost elev al colegiului, promoţia 2022, preşedintele LEO Leolution Câmpulung în mandatul 2020-2021, student în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, director de proiecte în cadrul board-ului Districtului LEO 134 România. Mario Busuioc, elev din clasa a XII-a C, cu spirit de iniţiativă, participant în cadrul multor acţiuni de voluntariat, foarte apropiat şi apreciat de către colegii săi, şi nu numai, preşedintele Consiliului Elevilor. Teodora Chichirez, din clasa a XII-a B, cea care a reprezentat şi anul acesta Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” la Olimpiada de Pedagogie, disciplina Managementul Clasei de Elevi, unde a obţinut locul întâi pe ţară la etapa naţională. Tot în anul şcolar trecut a participat şi Olimpiada de Lectură ca Abilitate de Viaţă, ramură a Olimpiadei de Română, unde s-a calificat, de asemenea, la etapa naţională, Teodora Chichirez, din clasa a XII-a B. Felicia Gănescu, din clasa a X-a B, cu rezultate foarte bune la învăţătură, care, de asemenea, a reprezentat şcoala la Olimpiada Naţională a Animatorilor, la Olimpiada Judeţeană de Limba Engleză, e eleva care a reînviat Clubul de Teatru, a pus în practică mai multe proiecte educaţionale, alături de colegii săi, care dovedeşte foarte bune calităţi de organizator, lucru în echipă, spirit de iniţiativă şi coordonare, Felicia Gănescu.

Festivitatea s-a încheiat cu două surprize, două dedicaţii muzicale atât pentru invitaţi, cât şi pentru elevi, profesori, părinţi, interpretate de Teodora Căţoiu şi Măriuca Enache.

Primarul Elena Lasconi a onorat cu prezenţa şi elevii şi profesorii de la Colegiul Tehnic, unde a transmis mesajul de început de an şcolar alături de directoarea Adriana Nedelcu, şi ai Liceul Teoretic „Dan Barbilian”, unde le-a transmis mult succes şi încurajări să-şi împlinească visurile, împreună cu directoarea Cătălina Ştefănescu. La „Dan Barbilian”s-a respectat tradiţia oficierii unei slujbe de binecuvântare a noului an şcolar oficiată de preotul Ştefan Ştefănescu, invitat al şcolii, şi colegul său, Ionuţ Macovei. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!