22/03/2025

După garajele de pe Alexandru cel Bun, se demolează centrala termică şi copertina din spatele blocurilor D23 şi D24 din Vişoi

Data de 1 septembrie 2021 este una de reţinut în istoria urbanismului local, fiind ziua în care s-au contabilizat rezultatele unui proiect de care s-au ferit toţi primarii bărbaţi, de teamă că-şi pierd funcţia: demolarea garajelor. Elena Lasconi s-a angajat, la începutul mandatului, că va curăţa cartierele de construcţiile ilegale, statut pe care îl au şi garajele, chiar dacă administraţia locală s-a complăcut într-o situaţie imorală prin încasarea chiriei pe seama unor amenajări neautorizate. Nimeni nu credea că primăriţei îi va reuşi ceea ce opozanţii au catalogat o acţiune de politician „kamikaze”, care îşi aruncă singur în aer procentul electoral. Şi, cu toată îndoiala colectivă, şefei Executivului i-a reuşit prima etapă de desfiinţare a şandramalelor. Din 148 de titulari somaţi – 138 cu contract de închiriere şi 10 fără contract -, până pe 2 septembrie, au fost puse la pământ 144. În Vişoi, au fost demontate toate pentru care au fost emise somaţii, iar în Grui rămăseseră patru ai căror deţinători şi-au luat angajamentul că se vor supune obligaţiei în momentul în care vor ajunge în ţară. Li s-a acceptat un termen de o săptămână. Până ieri, a dispărut încă unul din cele patru, rămânând să se achite de obligaţie trei inşi, toţi din Grui.

De câteva zile, muncitorii ADP ridică gunoiul „garajiştilor”, care, în unele cazuri, au lăsat prăpăd în urma lor, mizând pe faptul că au făcut un favor suficient de mare Primăriei, acceptând să demoleze. Numai în două zile, serviciul public a cărat trei camioane şi vreo trei remorci de tractor încărcate cu mizeriile lăsate locului după demontarea coşmeliilor: cauciucuri, plăci de azbociment, plus gunoiul clasic al cartierului, haine, plăpumi, caiete, resturi vegetale ş.a.m.d.

Primăria face şi mai mult loc în spatele blocurilor de pe Alexandru cel Bun

Celor care vociferează că Gruiul şi Vişoiul sunt „ciurciumel” de garaje pe mai departe le amintim care au fost blocurile cu vecinătatea ocupată de „construcţii provizorii” aflate în etapa întâi de demolare, programată în lunile iulie şi august. În Grui, au fost vizate suprafeţele de teren aferente blocurilor P1, P2, P3, P4, P5, P6, P7, P8, P9. Iar în Vişoi, suprafeţele de lângă blocurile D23, D24, D25 şi D25 bis. În afara celor 138 de contracte de închiriere, care n-au mai fost prelungite după data de 30 iunie 2021, Primăria a adăugat listei alte zece garaje depistate într-o ilegalitate deplină, în cele două cartiere. Adică, după ce că erau neautorizate, la fel ca celelalte, nu figurau nici în evidenţa celor pentru care se plătea chirie la Primărie.

În Vişoi, în spatele blocurilor D23 şi D24 – zonă inclusă în prima etapă de desfiinţare a magherniţelor – au rămas în picioare mult mai multe garaje decât cele demontate de deţinători. De ce? „Grosul” coşmeliilor ar fi amplasat pe proprietăţi private, dar asta nu le face mai puţin ilegale în ochii autorităţilor. Doar lungeşte „boala” şi îngreunează formalităţile care includ acţiuni în justiţie iniţiate de Primărie dacă cetăţenii nu şi le vor ridica de bună voie. Autorităţile locale au competenţa de a deschide procese în cazul oricărei construcţii lipsite de autorizaţie, indiferent de natura juridică a terenului pe care a fost edificată.

După ce oamenii s-au achitat de partea lor de obligaţie, e rândul Primăriei să le arate de ce le-a cerut să renunţe la „debaraua” externă. În parcarea din Vişoi, în spatele blocurilor de pe Alexandru cel Bun, pe partea cu Carrefour şi Moll, autorităţile vor pune la pământ două ruine care le aparţin. „Vreau să demolăm centrala termică şi copertina unde a fost depozitul, pe Alexandru cel Bun, şi copertina de la Grădişte.”, sunt cele mai recente intenţii ale primăriţei Elena Lasconi.

La sfârşitul lunii septembrie, expiră cele trei luni de prelungire a contractelor de închiriere pentru ceilalţi 721, care vor intra în procedura de somare, la fel ca primii 138. Prelungirea a operat în lunile iulie, august şi septembrie, urmând ca, în octombrie şi noiembrie, să se conformeze măsurii de predare a terenului statului liber de orice construcţie. Asta în cazul în care nu intervin modificări prin hotărâre a Consiliului Local.
Până la 30 iunie 2021, Primăria a încasat chirii pe seama a 859 de construcţii provizorii: garaje, magazii şi copertine. Elena Lasconi spunea că numărul real este de 1.200, chiar 1.500, până la finalul inventarierii.

Parcurile, dotate cu ce n-a văzut târgul, vor fi închise pe perioada nopţii

Garajele ocupă ceea ce inventarul public cataloghează drept „spaţiu verde”. Nu parcări, prin urmare, terenurile degajate vor servi, preponderent, destinaţiei oficiale. „Spaţii verzi îmi doresc cel mai mult!

Obligatoriu, vor avea sistem de irigat, camere de supraveghere ultraperformante, care vor distinge, în detaliu, şi pe timp de furtună, şi vor fi împrejmuite. Poliţia Locală se va ocupa să deschidă la cinci-şase dimineaţa şi, noaptea, să închidă. Pentru că noaptea se vandalizează. Sunt unii care se duc chitiţi să distrugă parcuri. Am un fix cu ghirlandele luminoase, ca să fie frumos noaptea, şi vara, şi iarna. Şi să nu mai cheltuim bani în plus iarna. Obligatoriu, fiecare loc să aibă un brad pe care să poţi să-l împodobeşti. Toate aparatele de joacă să fie de top, la fel aparatele de fitness să fie de ultimă generaţie, nu făcute în urmă cu un an. Îmi doresc să aibă activitate şi persoanele vârstnice, bunicul cu nepotul, îmi doresc să aibă activitate persoanele tinere, părintele cu copilul. „Prichindelul” va ieşi superb!”, este convinsă Elena Lasconi. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!