27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Lângă stejarul de la Policlinică, a cărui vârstă este estimată la 350-400 de ani, a fost montată o plăcuţă potrivită unui monument al naturii

Vineri, 19 august 2022, în dreptul stejarului secular din apropierea Policlinicii din Câmpulung a fost montată o plăcuţă care să atragă atenţia trecătorilor asupra unui monument al naturii. Arborele are statut de monument al naturii, confirmat de existenţa unei plăcuţe reduse ca dimensiune, în jur de 3 cm, montată la înălţime, care nu se observă când treci pe lângă el. Numărul de pe plăcuţa iniţială indică faptul că este luat în evidenţă ca fiind protejat. Ideea marcării copacului, pe care aşa l-au pomenit toţi câmpulungenii de vârsta a treia, i-a aparţinut unui cetăţean care a scris un mesaj Primăriei, prin care a lansat această recomandare.

  • Mesajul de pe plăcuţă îi aparţine arhitectului şef Mădălina Zăgărin

Arhitectul şef Mădălina Zăgărin a preluat imediat solicitarea cetăţeanului şi, exact în a 30-a zi trecută de la momentul în care omul s-a adresat Primăriei, plăcuţa era montată. Nu s-a putut mai repede, căci sunt paşi de urmat în sectorul bugetar, care presupun întocmirea de referate de necesitate pentru a justifica „mega” investiţia. Aprecierea referitoare la vârsta stejarului îi aparţine cetăţeanului care a lansat sugestia marcării existenţei sale seculare. Potrivit petentului, care se ghidează după grosimea trunchiului, arborele ar avea 350-400 de ani.

Din păcate, deşi a căutat informaţii despre stejar, Mădălina Zăgărin n-a găsit nicio menţiune în vreun document al oraşului. A consultat şi persoane care mai ştiu legendele locului, însă n-a avut succes nici aşa. „Domnul respectiv ne-a spus că ar fi păcat să nu fie pus în evidenţă. Atunci, am întrebat, am făcut săpături, în încercarea de a găsi date mai multe pentru a formula mesajul înscris pe plăcuţă.”, ne spunea arhitectul şef Mădălina Zăgărin. Nici la Ocolul Silvic n-a găsit ceva care să o ajute în redactarea unui text mai concret.

Chiar şi aşa, mesajul este unul frumos şi inspirat: „Monument al naturii. Stejar secular (Quercus robur), mărturie vie a devenirii Câmpulungului. A umbrit cu ramurile sale numeroase generaţii de câmpulungeni. Cu rădăcinile adânc înfipte în măruntaiele pământului, a marcat centrul oraşului cu o prezenţă demnă de un stejar sacru.”

Negăsindu-se niciun istoric al existenţei stejarului, textul nu oferă date exacte, dar îl face pe cel care trece prin dreptul lui să se oprească pentru a citi rândurile expuse. Peste ele şi-a aruncat un ochi şi profesorul Adrian Săvoiu, ca să existe certitudinea că oamenilor li se prezintă un mesaj plăcut, care să scoată în evidenţă longevitatea arborelui, care a supravieţuit incredibil în plin centru sufocat de trafic şi de poluarea auto. Când a fost ales locul montării plăcii, cei implicaţi în acţiune au fost atenţi să nu afecteze rădăcina copacului.

Cu ajutorul ADP Câmpulung, s-a realizat plăcuţa care a fost montată la sfârşitul săptămânii trecute. Într-un final, costul s-a limitat doar la valoarea „scheletului”, suportată de ADP, întrucât firma care a executat placa a făcut-o cu titlu de sponsorizare. Cetăţeanul care a înaintat această recomandare utilă oraşului a primit înapoi pe e-mail răspunsul autorităţilor locale, care îl informau că doleanţa sa a fost pusă în practică.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!