23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Cumpărarea acţiunilor deţinute de Financiar Urban la Edilul revine în Consiliul Local, la şedinţa de astăzi

Chestiunea delicată şi complicată a părţii private din societatea Edilul, deţinută de afaceristul Gheorghe Văsâi, revine, după o destul de mare pauză, în Consiliul Local. Executivul propune Legislativului, la şedinţa de astăzi, să menţină parţial o hotărâre adoptată în urmă cu cinci ani, care făcea referire la cumpărarea pachetului de 2.830.068 de acţiuni, deţinut de societatea Financiar Urban la capitalul operatorului local de apă-canal. Mai precis, aleşilor municipali li se cere să aprobe menţinerea dispoziţiilor Hotărârii Consiliului Local nr.93 din 31 august 2017, care aproba tranzacţia, dar şi valoarea nominală şi totală a acţiunilor. În vara anului 2017, o acţiune valora 1,1802 lei, iar întreg pachetul, 3.340.046,25 lei. Cifrele de acum cinci ani nu mai sunt valabile, prin urmare, trebuie întocmit un nou raport de evaluare de către un evaluator autorizat, în vederea stabilirii valorii acţiunilor societăţii Edilul CGA SA Câmpulung.

  • Ioana Marcu este propusă să conducă comisia de negociere a preţului acţiunilor  

Prin hotărârea supusă astăzi, 29 iulie 2022, votului Consiliului Local, se propune constituirea unei comisii care să negocieze preţul de cumpărare a pachetului de acţiuni de 31%, deţinut de Financiar Urban la Edilul. Executivul propune următoarea componenţă a comisiei: administratorul public Ioana Marcu, preşedintele comisiei, arhitectul şef Mădălina Zăgărin, directorul executiv Violeta Iarca, consilierul Marian Bădescu şi consilierul juridic Alexandra Carmen Ioniţă. Secretariatul comisiei va fi asigurat de către juristul Anca Georgiana Marin.

Proiectul de hotărâre pregătit pentru dezbaterea din această după amiază prevede că la şedinţele comisiei pot participa, în calitate de invitaţi, primarul, membrii Consiliului Local, reprezentanţi ai Edilului, precum şi orice alte persoane, la solicitarea comisiei. Odată adoptată noua hotărâre, va fi abrogat parţial articolul din vechea normă privitor la valoarea nominală şi totală a acţiunilor. Totodată, va fi abrogată Hotărârea Consiliului Local nr.23 din 28 februarie 2017, prin care se constituia comisia care a negociat la acel moment achiziţionarea pachetului de acţiuni. Vă împrospătăm informaţia referitoare la reprezentanţii fostului Consiliu Local implicaţi în derularea acestei formalităţi: Constantin Ivan, care a fost desemnat şi preşedinte al comisiei, Cristi Creţu şi Sergiu Cicu, plus doi membri desemnaţi de primarul Liviu Ţâroiu şi alţi doi nominalizaţi de Consiliul de Administraţie al Edilului.

  • Istoricul înstrăinării acţiunilor Edilului

În 1998, când a fost înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Edilul CGA SA, societate comercială aflată sub autoritatea Consiliului Local Câmpulung, acţionarul unic, avea un capital social subscris vărsat în sumă de 912.925,30 lei, divizat în 9.129.253 acţiuni nominative, cu o valoare a unei acţiuni de 0,10 lei, aportat integral în natură.

Pe 27 septembrie 2007, în cadrul unei şedinţe extraordinare, Consiliul Local a adoptat Hotărârea nr.3 privind cesionarea unui pachet maxim de 31% de acţiuni, cu o valoare minimă pe acţiune de 0,8219 lei. După câteva zile, prin Hotărârea nr.4 din 4 octombrie 2007, consilierii locali au hotărât cooptarea ca acţionar la societatea Edilul a societăţii Financiar Urban şi cesionarea de către Edilul a celor 2.830.068 de acţiuni, reprezentând 31% din numărul total de acţiuni. Valoarea nominală a unei acţiuni era de 0,83 lei, iar suma totală a tranzacţiei a fost stabilită la 2.348.956 lei, plătită către Financiar Urban, din Piteşti.

„Prin Contractul de cesiune de acţiuni nr.8055/05.10.2007, SC Edilul CGA SA, în calitate de cedent, a procedat la cedarea pachetului de acţiuni de 31% către Financiar Urban SRL, cu sediul în Piteşti (…), la o valoare de 2.348.956 lei, transmiţând dreptul de proprietate pentru un număr de 2.830.068 acţiuni, la o valoare nominală de 0,83 lei/acţiune.”, redăm un fragment din referatul pregătit pentru şedinţa de astăzi, care explică temeiul proiectului de hotărâre.

După nouă ani de la această tranzacţie considerată controversată, a apărut intenţia de vânzare a pachetului de acţiuni al firmei Financiar Urban, care a transmis municipalităţii o adresă în acest sens, pe 29 septembrie 2016. Câteva luni mai târziu, pe 31 ianuarie 2017, Adunarea Generală a Acţionarilor de la Edilul a aprobat cumpărarea acţiunilor.

Pasul următor: Consiliul Local a votat Hotărârea nr.93 din 31 august 2017 – cea la care ne-am referit în deschiderea articolului -, care stabilea cumpărarea celor 2.830.068 de acţiuni la preţul de 3.340.046,25 lei. „Preţul de 1,1802 lei/acţiune a rezultat în urma negocierii dintre reprezentanţii acţionarilor şi a avut la bază un raport de evaluare a acţiunilor (…), întocmit la data de 31 decembrie 2016 de către un expert evaluator autorizat.”, prevede documentaţia de şedinţă.

După hotărârea prin care s-a aprobat efectuarea achiziţiei, Consiliul Local a adoptat o alta – Hotărârea nr.101 din 28 septembrie 2017 – privind modalitatea de dobândire a calităţii de acţionar unic de către Municipiul Câmpulung la Edilul CGA. Mai precis, s-a aprobat, la acel moment, transferul sumei de 3.340.046,25 lei din bugetul local către Edilul, în vederea efectuării plăţii pachetului de acţiuni de 31% deţinut de Financiar Urban.

Societatea Edilul a ripostat cu o acţiune în instanţă împotriva UAT Municipiul Câmpulung, a Consiliului Local Câmpulung şi a firmei Financiar Urban, cerând anularea hotărârii care o obliga să încheie ea tranzacţia. Edilul a mai solicitat Tribunalului Argeş „obligarea Consiliului Local Câmpulung să efectueze, în mod direct şi nemijlocit, plata către Financiar Urban a sumei de 3.340.046,25 lei (…).”

Instanţa de fond, Tribunalul Argeş, a respins acţiunea Edilului, pe 30 martie 2018. Însă, la recurs, Curtea de Apel Piteşti a dat câştig de cauză Edilului. Instanţa superioară a casat Sentinţa nr.373/2018 şi a reţinut cauza pentru rejudecare. La rejudecare, pe 20 februarie 2019, Curtea de Apel a admis parţial cererea de chemare în judecată, în sensul anulării Hotărârii nr.101/28 septembrie 2017, prin care Consiliul Local obliga Edilul să plătească suma către Financiar Urban.

„Necesitatea achiziţionării pachetului de acţiuni deţinut de SC Financiar Urban SRL la SC Edilul CGA SA a subzistat încă din anul 2017, an în care s-a iniţiat procedura de achiziţionare. În perioada 2017-2022, municipiul Câmpulung, prin autorităţile sale deliberative şi executive, nu a contestat şi, implicit, nu a abrogat hotărârile referitoare la intenţia de a se achiziţiona pachetul de 31% de la SC Financiar Urban SRL, fapt care conduce la ideea că municipiul Câmpulung doreşte să continue şi să finalizeze procedura de achiziţionare a acţiunilor.”, precizează materialul de şedinţă.

Hotărârea din 31 august 2017 privitoare la cumpărarea acţiunilor este încă în vigoare, fiind anulată de instanţă doar cea privind transferarea sumei pentru achitarea preţului către Edilul, ca să facă operatorul plata firmei Financiar Urban. „Totuşi, deşi este în vigoare, această hotărâre nu s-ar putea duce la îndeplinire la momentul actual, întrucât raportul de expertiză care a stat la baza acesteia a fost întocmit având la bază datele financiare ale societăţii la data de 31 decembrie 2016, iar valoarea acţiunilor stabilită la acel moment nu mai poate fi avută în vedere la o eventuală cumpărare a acţiunilor în anul 2022.”, continuă documentaţia.

Că Financiar Urban este interesată pe mai departe să vândă o arată noua adresă depusă la Primărie pe 24 februarie 2022, prin care firma face cunoscut că îşi menţine propunerea de vânzare a pachetului de 31% de acţiuni. „Urmare a acestei notificări, Edilul CGA SA, prin Consiliul de Administraţie, aduce la cunoştinţa municipiului Câmpulung necesitatea iniţierii neîntârziate a demersurilor de finalizare a tranzacţiei de acţiuni dintre UAT Municipiul Câmpulung şi Financiar Urban.” Urgenţa o reprezintă încetarea contractului de concesiune dintre municipiul Câmpulung şi Edilul CGA SA – contract încheiat pe 15 martie 2000 – la data de 15 septembrie 2022. După această dată, municipalitatea nu mai poate duce la îndeplinire atribuţiile stabilite de Legea nr.51/2006, Legea serviciilor de utilităţi publice, şi Legea nr.241/2006, Legea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare.

Contractul de concesiune a fost prelungit o dată, pe 29 ianuarie 2015, pentru o perioadă de 7 ani şi 6 luni, începând cu data de 15 martie 2015.

„(…) Reiese cu evidenţă necesitatea demarării neîntârziate a procesului de tranzacţionare a pachetului de acţiuni aparţinând SC Financiar Urban SRL pentru asigurarea serviciului public comunitar de alimentare cu apă şi de canalizare la nivelul municipiului Câmpulung.”, este justificarea proiectului de hotărâre propus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de astăzi.

Amintim că, prin Hotărârea nr.82 din 31 martie 2022, s-a aprobat ca în cuprinsul actelor administrative adoptate, respectiv emise de autorităţile publice, prevederea referitoare la calitatea de acţionar a Consiliului Local Câmpulung să se interpreteze în sensul în care calitatea de acţionar este a Unităţii Administrativ – Teritoriale Municipiul Câmpulung. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!