18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

Costumul popular din Muscel va fi prezentat la Muzeul Etnografic Ceh

Muscelul, Argeşul şi Banatul prezintă cele mai frumoase costume tradiţionale. Marilena Iosifaru, Viorica Olivotto, Flory Buia, Izabela Ion şi Lavinia Coandă vor susţine ateliere de cusut şi ţesut, Bogdan Panţiru şi Nae Dulescu vor face demonstraţii de „Căluş”, în Národopisné Muzeum – Musaion, Muzeul Etnografic Ceh din Praga.
Izabela Ion va avea un atelier de cusături cu mărgele, Flory Buia, de cusături şi ţesut bete, Marilena Iosifaru, de cusături şi confecţionat păpuşi, iar Viorica Olivotto, atelier de ţesut. Directoarea Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti, Elena Iagăr, va susţine o prelegere despre costumul tradiţional de Argeş şi Muscel. Asociaţia Română din Cehia, susţinută de Institutul Român de Cultură, organizează, în perioada 30 iunie – 3 iulie, „Zilele Bluzei Româneşti Universale”, o demonstraţie de costume vechi populare româneşti.
Demonstraţia va avea loc la Musaion – Muzeul Etnografic Ceh, unde sunt expuse peste 50 de costume tradiţionale din zonele Banat şi Muscel. Evenimentul îşi propune să demonstreze identitatea etnică şi valoarea istorică şi artistică moştenite de români şi, în acelaşi timp, simplitatea, bogăţia spirituală, imaginaţia, credinţele şi speranţele românilor care au depăşit graniţele de-a lungul timpului.
Evenimentul este organizat cu scopul de a pune în legătură comunităţile româneşti şi cehe pasionate de articolele vestimentare folclorice.
O colecţie de folclor, Colecţia Etnografică Marius Matei, combină o selecţie de peste 30 de piese vestimentare din secolul al XIX-lea, combinate pe baza unor imagini vechi ale bănăţenilor care purtau portul popular tradiţional. Fiecare piesă din această colecţie este brodată cu măiestrie folosind tehnici fine de cusut, în care predomină motivele florale şi geometrice. Costumele sunt decorate cu fire de mătase, aur şi argint, folosind culori strălucitoare.
Din zona etnologică românească Muscel, şase dintre cei mai cunoscuţi meşteri, care obişnuiau să înveţe mai multe generaţii de pasionaţi populari, vor face o demonstraţie a celor mai scumpe şi frumoase costume de sărbătoare românească. Acestea sunt considerate cele mai frumoase costume populare din România.
În cadrul acestei demonstraţii temporare, Asociaţia Română va organiza ateliere pentru copii şi adulţi susţinute de meşteri cunoscuţi, care vor învăţa publicul nu numai modul corect de a purta un costum popular, ci şi cum să coasă cu uşurinţă unul pentru ei înşişi.
Costumul românesc a inspirat cea mai importantă comunitate fashionistă la nivel internaţional. În 1981, Yves Saint Laurent a fost primul care a lansat o colecţie inspirată din binecunoscutul tablou Matisse, La Blouse Roumaine. În anul următor, designeri precum Jean-Paul Gaultier, Oscar Della Renta, Carolina Herrera şi Prada au lansat o colecţie de succes inspirată de bluzele româneşti.
Totodată, duminică, începând cu ora 10.00, participanţii se pot alătura unui Romanian FoodFest, o demonstraţie a bucătăriei tradiţionale româneşti. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!