La sfârşitul lunii trecute, aleşii judeţeni au fost de acord cu încheierea acordului de asociere între Judeţul Argeş şi Asociaţia Culturală „Historia Renascita”, în vederea organizării Festivalului „Transalutanus Fest”, Jidova 2022, ediţia a II-a, în perioada 8-10 iulie. Organizatorii au depus, încă de la începutul lunii martie, o adresă la Consiliul Judeţean, prin care au solicitat sprijin financiar în scopul precizat: evenimentul din iulie care, cu siguranţă, va fi deosebit prin spectaculozitatea acţiunilor din program.
- „Historia Renascita”, una dintre cele mai importante şi serioase asociaţii culturale de reconstituire istorică din ţară şi nu numai
Asociaţia Culturală „Historia Renascita”, condusă de Cătălin Drăghici, este o prezenţă constantă la evenimentele Muzeului Municipal, în special la cele de reconstituire istorică desfăşurate la Mausoleul Mateiaş. De data aceasta, locul acţiunii este Castrul Roman Jidova.
„Scopul proiectului „Transalutanus Fest. La porţile Imperiului” este unul educativ şi urmăreşte trezirea interesului publicului şi, în special, al generaţiei tinere pentru trecutul zonal şi promovarea patrimoniului istorico-cultural. Activităţile propuse în cadrul proiectului se încadrează în sfera reconstituirii istorice, metodă cu valenţe interactive de cercetare şi promovare a unor secvenţe din trecut, dezideratul final fiind promovarea patrimoniului istorico-cultural zonal şi naţional.
Reconstituirea istorică încearcă, la scară redusă, readucerea în atenţia publicului interesat a unor aspecte de natură civilă şi militară din trecut, prin activităţi încadrate în sfera arheologiei experimentale, ce au caracter atât demonstrativ, cât şi interactiv. Faptul că vorbim de acţiuni prin care istoria prinde viaţă, este important, mai ales pentru generaţia şcolară şi pentru tineret, principalii beneficiari ca segmente de vârstă, care trebuie încurajaţi să îşi cunoască, respecte şi să îşi iubească trecutul.
În cadrul tuturor activităţilor Asociaţiei „Historia Renascita”, pasiunea, implicarea şi entuziasmul s-au adăugat condiţiei de bază pentru reconstituirea istorică – abordarea corectă, echilibrată a istoriei, în concordanţă cu concluziile şi teoriile din zona cercetării ştiinţifice.
Fiind singura asociaţie culturală de profil din judeţ şi din partea de Sud a ţării, „Historia Renascita” este direct interesată de promovarea istoriei zonale, Argeşul fiind unul dintre locurile cele mai încărcate de istorie, vestigii importante din antichitate, până în perioada recentă, regăsindu-se în această zonă – numeroasele vestigii dacice precum cele de la Costeşti, limesul transalutan, primele reşedinţe domneşti în perioada medievală de la Câmpulung şi Curtea de Argeş, numeroase alte vestigii istorice de o importanţă istorică şi culturală inestimabilă (Cetatea Poienari, biserica Mănăstirii Argeş ş.a.m.d.).
Festivalul istoric „Transalutanus Fest. La porţile Imperiului”, ediţia a II-a, îşi propune, în primul rând, să ofere continuitate şi tradiţie ediţiei inaugurale, ce a avut loc în intervalul 8-10 octombrie 2021.
Scopul principal urmăreşte promovarea patrimoniului istoric şi cultural şi este, prin excelenţă, unul educativ, încercând să ofere publicului interesat de a se întoarce în timp cu două milenii şi de a asista la o lecţie de istorie pe viu despre perioada Daciei preromane şi a marilor conflicte cu Imperiul Roman.
Desfăşurarea primei ediţii a „Transalutanus Fest” a demonstrat potenţialul acestui eveniment, care merită să devină unul dintre principalele evenimente culturale de reconstituire istorică de la nivelul judeţului şi din zona de Sud a ţării.
Evenimentul este propus a fi organizat în incinta Castrului Roman Jidova, un loc încărcat de istorie, într-una dintre fortificaţiile principale ale frontierei avansate a Imperiului Roman, cunoscută sub denumirea Limes Transalutanus, ce traversa zona Argeşului de la Nord la Sud, coborând spre Dunăre. Castrul este considerat ca fiind cel mai important fort de apărare şi singurul de piatră de pe acest limes, având rolul de a controla drumul ce trecea munţii spre podişul transilvan. A fost construit între anii 190-211, în timpul împăraţilor Commodus şi Septimius Severus, fiind distrus în urma invaziei carpilor – o ramură a geţilor din zona Moldovei, în anii 244-245.
Asociaţia „Historia Renascita” e deschisă oricărui sprijin venit din partea unor instituţii publice sau private care doresc susţinerea demersului nostru, de promovare a patrimoniului cultural şi a istoriei spaţiului în care trăim. Cele peste 70 de evenimente la care am participat de la înfiinţare până în prezent – din care zece ca invitaţi la evenimente importante din Rusia, Polonia, Austria, Bulgaria – sunt dovada faptului că „Historia Renascita” reprezintă în acest moment una dintre cele mai importante şi serioase asociaţii culturale de reconstituire istorică din ţară şi nu numai.
Pentru materializarea proiectului „Transalutanus Fest – Jidova, 2022”, la o anvergură superioară primei ediţii, este nevoie de o finanţare de 65.000 lei, costuri care acoperă mobilizarea a aproximativ 100-120 de oameni, a unei logistici substanţiale, asigurarea cheltuielilor materialelor necesare, precum şi transportul, masa şi cazarea acestora.”, este justificarea sprijinului solicitat Consiliului Judeţean, ca partener în organizarea celei de-a doua ediţii a Festivalului Istoric „Transalutanus Fest – Jidova, 2022”.
Ediţia din acest an continuă tradiţia începută în 2021, fiind înscrisă în calendarul activităţilor culturale pe 2022, desfăşurate în parteneriat cu Muzeul Judeţean Argeş. „E.M.”