23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Paradă şi horă la prima ediţie a evenimentului „Ia, comoara din lada de zestre”

Ziua Internaţională a Iei a fost sărbătorită la Câmpulung printr-o manifestare cultural-artistică organizată de Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” în parteneriat cu Primăria Câmpulung.
Prima ediţie a evenimentului „Ia, comoara din lada de zestre” s-a ţinut vineri, 24 iunie, în Piaţa Primăriei Câmpulung, unde au fost expuse mai multe costume populare din Muscel din colecţia Mănăstirii Nămăeşti. Doritorii s-au putut familiariza cu deprinderile în arta meşteşugurilor vechi la atelierele de cusături şi ţesut.
Flori, costume tradiţionale şi multă bucurie. Îmbrăcaţi în straiele purtate de bunici şi străbunici, cu braţele pline de flori tămăduitoare, zeci de musceleni şi muscelence s-au strâns în centrul municipiului pentru a marca Ziua Internaţională a Iei şi sărbătoarea Sânzienelor. Conform tradiţiei, obiceiurile din preajma sărbătorii Sânzienelor aduc, dacă sunt păstrate, prosperitate şi noroc tinerelor practicante.
Cel mai frumos moment a fost parada portului popular. Zeci de elevi, profesori, membri ai cercurilor Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, şi nu numai, şi-au etalat costumele populare pe traseul dintre Biserica Catolică „Sfântul Iacob” (Bărăţie) şi Piaţa Primăriei Câmpulung. Impresionaţi de numărul mare de participanţi şi de frumuseţea costumelor, trecătorii s-au oprit să-i fotografieze şi să-i filmeze.
„Pentru realizarea acestui minunat eveniment au contribuit şi instituţiile de învăţământ din Câmpulung: Şcolile „Oprea Iorgulescu”, „C.D. Aricescu”, „Nanu Muscel”, „Sfântul Iacob”, „Theodor Aman”, Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti, Ansamblul „Carpaţi”, Ansamblul „Carpaţi” junior, „Muguraşii de la Schitu”, „Mlădiţie Muscelene” şi clasa de canto popular Musical by Gina Pavel, dar şi elevi ai Şcolii de Muzică.”, a declarat Liviu Iana, managerul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu.
La finalul paradei, în Piaţa Primăriei, participanţii s-au prins într-o horă a Sânzienelor uriaşă. De la mic, la mare, s-a dansat pe muzică musceleană, interpretată instrumental de orchestra dirijată de Cătălin Iancu. „Ia musceleană cred că este cea mai frumoasă din ţară. Portul popular muscelean este unic, în special costumul popular de nuntă, care ar putea să defileze oricând pe catwalk-urile din marile capitale ale lumii, recunoscute cu moda, cum ar fi Paris, Milano, New York. Cred că e foarte importantă identitatea noastră şi e foarte important să ne respectăm rădăcinile şi numele.”, a transmis primarul Elena Lasconi. Programul a continuat cu un spectacol muzical-coregrafic susţinut de cursanţii cercurilor de specialitate şi de colaboratorii Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”.
În plus, a fost deschis şi un târg al meşterilor populari din zona Muscel, care şi-au promovat produsele şi arta specifică la standurile din Piaţa Primăriei, până duminică, 26 iunie. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!