Mărcuş deţine, din păcate, şi pentru locuitori, şi pentru autorităţi, obligate să întreprindă reparaţiile aşteptate de decenii bune, cele mai prăpădite drumuri din oraş: Mărcuş, Boboc, Ocnei. Toate sunt făcute praf, traversate de cratere „îndulcite” de ADP cu pietrişul turnat anual, care n-au cum să fie reparate, neavând nici reţelele de utilităţi asigurate. Dacă tot au prins-o în mijlocul lor, oamenii din cartier i-au sesizat primăriţei starea execrabilă a celor trei artere, cu toate că Elena Lasconi o cunoaşte foarte bine, având o deplasare pe ele de curând. Localnicii au mai rugat-o pe şefa Executivului să rezolve şi nişte „restanţe” ale unor reparaţii din mandatele precedente, pe Valea Tiţii şi Băloaica. În acest ultim caz, este vorba despre o cale de acces creată în mandatul lui Liviu Ţâroiu, sub forma unei devieri a drumului, pe fondul unei alunecări de teren. Alunecare cauzată, după cum îşi amintesc oamenii locului foarte bine, de asfaltarea unei gropi de gunoi, fără consolidare, fără nimic.
- Fostul primar Gheorghe Oancea, un administrator straşnic al cartierului
Atât Iuliana Tolbeş, cât şi fostul primar Gheorghe Oancea i-au povestit, marţi, 21 iunie 2022, Elenei Lasconi despre o porţiune de drum rămasă neacoperită cu asfalt, care îngreunează traficul auto. „Mai este o porţiune pe strada Băloaica… este dezastru, de nici 200 de metri, chiar la jumătate. Acolo s-a făcut drumul, n-au făcut studiu geo, topo, nimic, s-a surpat într-o lună şi acum oamenii îşi rup maşinile efectiv.”, a rezumat tărăşenia Iuliana Tolbeş. Reparaţia pe Băloaica s-a făcut în mandatul de viceprimar al lui Liviu Ţâroiu, care turna asfalt pe repede înainte, fără să comande analize privind trăinicia solului, măcar în zone sensibile, cum este Mărcuşul, unde pământul străbătut de izvoare este afectat de fenomenul alunecărilor de teren.
Inevitabilul s-a produs pe Băloaica, aşa cum s-a produs şi pe alte străzi prăbuşite în râpele alăturate după asfaltare. În 2017, nevoia le-a împins pe autorităţile locale să cumpere un teren în cartierul Mărcuş, pentru a le asigura o cale de acces celor 18 familii afectate de o alunecare a solului pe strada Băloaica. Înainte de a cere Consiliului Local să aprobe tranzacţia, primarul a negociat cu proprietara şi a obţinut un preţ considerat de cumpărător foarte bun: 10.000 de lei pentru 1.100 de metri pătraţi de fâneaţă. Pe 29 iunie 2017, consilierii municipali au acceptat cerinţa Executivului şi anume cumpărarea terenului din zona „La podişor” de la o localnică dispusă să renunţe la cei 1.100 de metri pătraţi contra unei sume sub preţul pieţei.
Terenul le era necesar executării lucrărilor de deviere a drumului în zona afectată de alunecarea pământului ce a distrus strada Băloaica pe o lungime de 30 de metri liniari. Ca să-i scoată din impas pe cetăţenii rămaşi fără posibilitate de acces, ADP a recomandat această variantă cu terenul procurat de la cetăţeana interesată să-l vândă. În caz contrar, vecinii posesori de gospodării aflate după zona afectată ar fi rămas izolaţi.
Povestea i-a depănat-o, marţi, fostul primar Oancea primăriţei Elena Lasconi, care cunoştea toate amănuntele tranzacţiei mai cu seamă că fusese împreună cu Ţâroiu la doamna care a vândut Primăriei terenul. La cinci ani distanţă de această decizie, oamenii din zonă cer asfaltarea accesului, mai cu seamă că este vorba despre un tronson redus ca întindere. „Propun să ne ocupăm de strada Băloaica, a cerut şi fostul primar Gheorghe Oancea, în completarea Iulianei Tolbeş. Noi am reuşit să luăm terenul, numai că trebuie asfaltat şi mutată conducta de apă pe drumul nou.” Locul are nevoie şi de alte „cosmetizări”: o tulpină de salcâm trebuie tăiată, iar o denivelare într-o curbă trebuie netezită, căci oamenii nu pot intra nici cu o maşină cu lemne, căci se răstoarnă.
Consilierul local Adrian Vlădău a fost în zonă împreună cu şeful ADP, Bogdan Pătru, şi rămâne ca rezultatul analizei să fie comunicat oamenilor. Bogdan Pătru a spus, deocamdată, că asfaltarea poate fi rezolvată de muncitorii ADP.
Magda BĂNCESCU