25/01/2025

În spatele Restaurantului „Ciobănaşul” se amenajează „Poieniţa Culturală”, pentru teatru, cinema şi concerte în aer liber

  • Proiectul Câmpulungului va primi aproape un milion de lei prin programul Ro-Cultura   

Seria proiectelor câmpulungene acceptate la finanţare continuă cu „Poieniţa Culturală”, pe care municipalitatea l-a depus toamna trecută, în vederea accesării unor fonduri nerambursabile printr-un program al Ministerului Culturii. „Cultură în Poieniţă” era intenţia de proiect ivită în vara anului 2021, când „terenul” a fost testat printr-un picnic care a inclus şi o expoziţie de pictură şi recitaluri muzicale. Astfel, a apărut ideea de a permanentiza acţiunile de socializare în aer liber, când timpul permite, organizând spectacole de teatru, de muzică, vizionări de film, într-un spaţiu care va beneficia de dotările necesare. Suma pe care o va primi Câmpulungul din programul Ro-Cultura se cifrează la 978.400 lei, cu care poiana din spatele Complexului Hotelier „Ciobănaşul” se va transforma într-o oază culturală şi de relaxare, în compania prietenilor.

  • Câmpulungenilor li se propun expoziţii de pictură în aer liber, concerte, proiecţii de film, festivaluri de muzică şi dans

Proiectul se va realiza prin intermediul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, căreia i s-au dat în folosinţă gratuită 4.300 de metri pătraţi din cei peste 53.000 metri pătraţi, cât măsoară Parcul Ştefănescu. Instituţia de cultură a municipiului intenţionează să deruleze proiectul amintit în deschiderea articolului, în cadrul unui program de finanţare lansat de Ministerul Culturii.

Sprijinul financiar nerambursabil care putea fi obţinut prin programul Ro-Cultura are o valoare cuprinsă între 50.000 euro şi 200.000 euro, reprezentând 100% din totalul costurilor eligibile ale proiectului. Programul Ministerului Culturii este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 (Spaţiul Economic European, reprezentând contribuţia Islandei, Liechtensteinului şi Norvegiei).

Proiectul „Cultură în Poieniţă” le propune câmpulungenilor manifestări culturale precum: expoziţii de pictură în aer liber, concerte, proiecţii de film, festivaluri de muzică şi dans, bineînţeles, după amenajarea „Poieniţei” din Parcul Ştefănescu.

Propunerea lansată consilierilor locali, la şedinţa din 30 august 2021, prevedea o durată de trei ani în care cei 4.300 de metri pătraţi să se afle la dispoziţia Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”: 18 luni – perioada de implementare a proiectului + 18 luni – perioada maximă pentru depunere, evaluare şi selecţie.

  • Obligaţiile Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” şi ale Consiliului Local

Cât timp are terenul în folosinţă gratuită, Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” îşi asumă următoarele obligaţii: să folosească terenul potrivit destinaţiei în vederea căreia i-a fost acordată folosinţa gratuită; să prezinte anual Consiliului Local rapoarte privind activitatea de utilitate publică desfăşurată, gradul de implementare la nivelul colectivităţii, precum şi prognoze şi strategii pentru perioada următoare; să permită accesul Consiliului Local pentru efectuarea controlului asupra bunurilor; să nu modifice terenul, în parte ori în integralitatea lui; la încetarea folosinţei gratuite, să restituie terenul în starea în care l-a primit, în afară de ceea ce a pierit sau s-a deteriorat din cauza vechimii, şi liber de orice sarcini.

Casa de Cultură va suporta cheltuielile de întreţinere a terenului şi va informa Consiliul Local despre orice tulburare adusă dreptului de proprietate publică şi despre existenţa unor cauze sau iminenţa producerii unor evenimente de natură să conducă la imposibilitatea exploatării terenului. Folosinţa gratuită dobândită nu poate fi transmisă, nici oneros, nici cu titlu gratuit, unei alte persoane.

Consiliul Local îşi ia angajamentul să verifice modul în care sunt respectate condiţiile de folosinţă stabilite prin actul de predare-primire şi prin lege şi să solicite încetarea folosinţei gratuite şi restituirea bunului, atunci când interesul public legitim o impune.

Parcul Ştefănescu face parte din situl urban „Oraşul istoric Câmpulung”, sit înscris în Lista monumentelor istorice din judeţul Argeş.

  • „Poieniţa Culturală” va avea toate dotările unui cinematograf în aer liber

Potrivit primăriţei Elena Lasconi, „dintre sutele de proiecte depuse din toată ţara, s-au calificat 80, iar noi ne situăm pe locul 17. Ce vom face? Un centru cultural în aer liber, concerte, proiecţie de filme, teatru, expoziţii, ateliere etc. Pe lângă amenajarea propriu-zisă (alei, iluminat, toaletă), vom achiziționa hamace, beanbags, bănci, ghirlande luminoase, un videoproiector de ultimă generaţie, ecran de proiecţie extrem de generos şi sistem de sunet, ceea ce va permite amenajarea unui cinematograf în aer liber.”, a precizat şefa Executivului. M.B.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!