10.7 C
Campulung Muscel
26/05/2024

Desfiinţarea garajelor a scos la iveală beciuri şi rampe ale unor service-uri clandestine

Altă zonă generoasă ca întindere, care permite execuţia a 80 de locuri de parcare, cu aproximaţie, se află în spatele blocurilor D1, D2 şi D3 din Grui, peste drum de bazinul de înot. La capătul blocurilor va fi amenajat un loc de joacă pe locul actualului, ajuns la stadiul de vechitură cu aspect deplorabil. Cu o investiţie de peste 2 milioane de lei în vecinătate, garajele nu puteau rămâne într-un peisaj pe care Elena Lasconi îl doreşte îmbunătăţit. Este mult de lucru pe amplasamentul care se prezintă rău oriunde întorci privirea. Şi la pasul pe care îl faci trebuie să fii atent, la câte obstacole prezintă un carosabil care, deşi reparat în răstimpul trecut de la construcţia lui, s-a fisurat şi, din loc în loc, prezintă guri de canal sub nivelul străzii.

Vechi, mizerabil şi urât, oriunde întorci privirea
Cel mai mare pericol în laterala dinspre Bughea a blocurilor îl constituie beciul unui fost garaj, căscat ca o gaură în regulă, pe care Elena Lasconi a descoperit-o cu mirare. Deşi nu e primul loc şi nici prima improvizaţie de acest fel care iese la lumină odată ridicată şandramaua. Beciul era, de fapt, o rampă pentru un meşter care repara maşinile în ceea ce ar fi trebuit să fie spaţiul de garare a propriului autoturism. Câte astfel de service-uri clandestine au dispărut odată cu campania de demolare a coşmeliilor care duduiau! Titularii lor făceau bani frumoşi dintr-o activitate ilegală, care le adusese faimă practicanţilor. Adică ştiai unde găseşti în cartier pe cineva priceput la reparaţii minore. A fost depistat şi un beci sub garaj ceva mai încolo, în apropierea ghenei de gunoi.
Toate amplasamentele golite de garaje vor fi nivelate, asfaltate şi delimitate, aşa cum s-a întâmplat la Rotunda, pe străzile Emil Gârleanu şi Erou Costel Constantinescu, şi în Vişoi, pe Căpitan Ion Becleanu. Şeful ADP, Bogdan Pătru, îşi doreşte ca în bugetul anului viitor să prevadă suma necesară execuţiei unui gard, pentru delimitarea de terenul viran din vecinătate şi pentru ca lucrarea să fie completă.
Maidanul… plin de gunoaie aduse de cetăţeni, căci nu plouă cu resturi! Aşa că, înainte de a intra în zonă echipele de la parcări şi asfaltări, este nevoie de o acţiune a colegilor de la salubritate, care au serios de muncă. ADP-ştii au făcut o poartă metalică la intrarea pe platforma de gunoi, a cărei eficienţă se vede. Este acceptabil în incinta platformei, dar ce este lângă ea… te ia groaza!
Fără împrejurimea blocului D3, Bogdan Pătru estima 50-60 de locuri de parcare realizate după desfiinţarea construcţiilor aşa-zis provizorii. Numărul creşte cu încă 20 cel puţin, în spatele lui D3, cu alee de acces către intrările din spatele blocurilor.

Dispariţia garajelor a venit cu altă belea la pachet: urâţenia parterului, şi al cetăţenilor, şi al societăţii Romarta, zădărniceşte intenţiile de civilizare a zonei care permite să te desfăşori şi cu parcări, şi cu spaţiu verde. Brâul de mucegai care a afectat faţada blocurilor dă de înţeles că oamenii au probleme cu igrasia din locuinţe. Unii şi-au izolat apartamentele, dar nu găseşti lucrări executate cap-coadă, de la parter la etajul patru. Anvelopate parţial, imaginea imobilelor va fi în dezacord cu planurile administraţiei de civilizare a pietonalului şi nu numai.

Demolarea garajelor a scos la iveală urâţenia parterului acoperit de mucegai
Primăriţa a contabilizat rapid neajunsurile locului: cămine cufundate sub nivelul asfaltului, găuri de la avariile la reţeaua de apă, astupate cu pietriş, un cămin în mijlocul drumului, semnalizat cu bandă avertizoare, un lot de garaje în capătul dinspre strada General Dragalina, plus un lot de garaje pe terenuri private. Şi aici Elena Lasconi a găsit ţarcuri şi garduri primitive, care nu pot rămâne aşa. Proprietarul unei grădini împrejmuite cu un gard din uluci de lemn, care stă să cadă, a curăţat locul de uscături, pe care le-a abandonat pe trotuar. Şeful ADP spunea că a ridicat cinci-şase basculante de mizerie, dar iată că mizeria „înfloreşte” mai tare ca vegetaţia în acest mijloc de primăvară mofturoasă.
Revenind la agenda de lucru a ADP, Bogdan Pătru era conştient că, în momentul în care va disloca echipa de lucru, nu va fi lăsat de beneficiari să plece până nu le pune la punct şi trotuarele tocite, bordurile asemenea. „Refacem aleile de acces în bloc prin spatele parcărilor. Odată cu reabilitarea iluminatului, facem şi plantări de arbori, inclusiv tuia produsă de noi. Deja am mărit capacitatea pepinierei. Vrem ca marea majoritate a materialului săditor să-l producem noi. Vorbesc despre arbori.”, spunea Bogdan Pătru, convins că, în toate zonele din care au dispărut garajele, va fi excedent de locuri de parcare. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!