10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

Elena Lasconi: „Ipocrizia dusă la extrem! Proiectul nu avea nimic verde pe mijloc, Direcţia Judeţeană de Cultură a avizat beton şi asfalt pe Bulevardul „Pardon”

În încercarea de a salva cât mai mulţi arbori de pe Bulevardul “Pardon”, primarul Elena Lasconi a contactat mai mulţi specialişti, organizaţii şi instituţii specializate în domeniul pomicol. De luni, 18 aprilie, şi până miercuri, 20 aprilie, specialiştii vor analiza toţi teii şi castanii, inclusiv cu tomograf şi rezistograf, iar după această analiză se va face o strategie pentru viitor în ceea ce priveşte arborii de pe bulevard.
Ieri, au fost pe teren doi ingineri peisagişti, Nicolas Triboi şi Cristian Voinescu, şi au analizat arborii de pe centru în ideea elaborării unei strategii pe termen scurt, mediu şi lung de întreţinere şi reînnoire.
Într-adevăr, specialiştii au identificat necroze la mai mulţi arbori de pe bulevard, care ar proveni de la excesul de săruri acumulate în timpul procesului de deszăpezire, fiind plantaţi foarte aproape de partea carosabilă. Dar acest stres urban va fi eliminat după ce se va mări spaţiul verde de sub ei, iar circulaţia auto va fi redusă. O bilă neagră ar putea fi adăugată la modul de toaletare, care a fost făcut mai puţin estetic, dar acest lucru se va corecta în timp, în aşa fel încât, mai ales teii, să ofere o umbră deasă. Ce au găsit pe bulevard cei doi specialişti au transmis câmpulungenilor prin intermediul unei conferinţe de presă, ţinută la Primăria Câmpulung.

Elena Lasconi: „Nimeni nu s-a ocupat în acest oraş până acum de tot ce înseamnă spaţiul verde”
„Avem câteva concluzii de la Nicolas Triboi şi Cristian Voinescu, ingineri peisagişti. Mă bazez pe ce spun ei şi avem un punct de plecare la discuţia referitoare la teii de pe bulevard. Aş vrea să vă arăt de unde am pornit, de la un proiect, cu toate ştampilele de la Direcţia Judeţeană de Cultură, care este ipocrizia dusă la extrem, pentru că acest proiect nu avea nimic verde pe mijloc. Direcţia Judeţeană de Cultură a avizat beton şi asfalt pe Bulevardul „Pardon”. Acum, este dintr-odată o foarte mare problemă să tăiem! Sunt ecologistă convinsă, anul acesta v-am comunicat deja că o să plantăm peste 800 de pomi în tot oraşul. Nu vreau să plantăm după ureche şi, tocmai de aceea, o să lucrăm de acum încolo cu profesionişti şi aici mă refer la ingineri peisagişti şi arborişti. O să-i rog pe cei doi să ne ajute cu câteva propuneri, ce se pretează să plantăm în Câmpulung, nu plantăm palmieri în Câmpulung! Nimeni nu s-a ocupat în acest oraş până acum de tot ce înseamnă spaţiul verde. Nu numai că în proiect n-au fost desenaţi, dar n-a fost luat în calcul nici măcar un leu de cheltuit pentru partea de spaţiu verde şi asta este foarte trist. Noi am făcut de foarte multă vreme o analiză a lor, i-am fotografiat pe fiecare în parte, i-am numerotat, până să vină Autoritatea Naţională Fito-Sanitară s-au întâmplat nişte lucruri. În plus, Nicolas a adus o fotografie cu un tei, din Cluj, în care se vede că a fost coborâtă toată piaţeta cu piatră cubică, rădăcinile teiului au rămas cumva aeriene şi, totuşi, rezistă. Este o specie destul de rezistentă. Tot Nicolas a adus o carte cu toaletarea pomilor, care este foarte interesantă.”, a spus primarul Elena Lasconi

Nicolas Triboi: „În toate oraşele din Europa au fost aleşi teii pentru capacitatea lor de a rezista şi de a oferi o umbră deasă”
„Eu cunosc bulevardul de peste 20 de ani şi ştiu că de mulţi ani a supravieţuit, cu tuns, dar a supravieţuit, iar acum, cu renovarea, s-a mai adăugat un strat de agresiune. Dar eu cred că vor fi tăiaţi 6-7 copaci, cu restul putem să ajungem la un rezultat, care se numeşte tăiere „în scaun”. Copacii aceştia putem, în timp, nu în luna mai, să-i salvăm şi să ajungem prin toaletare „în scaun”, care este o formă urbană, pentru arborii din oraşele foarte vechi. În toate oraşele din Europa au fost aleşi teii pentru capacitatea lor de a rezista şi de a oferi o umbră deasă, de aceea sunt tunşi, să fie umbră în zona de promenada. Cristian a analizat şi partea de detaliu şi a observat câteva probleme legate de modul în care a fost gestionat spaţiul public. O simplă plimbare pe bulevard ne arată că toaletarea a fost făcută fără partea estetică şi ar fi bine să reuşim să gândim această toaletare, ca la frizer, un pic mai artistic, corelat cu partea fito-sanitară.”, a declarat inginerul peisajist Nicolas Triboi.

S-a făcut, la un moment dat, un raport fito-sanitar al teilor cu care noi nu suntem întru totul de acord. Probabil că aţi observat că există nişte necroze pe partea foliară, deci teii de pe Bulevardul „Pardon” sunt supuşi unui stres. Căutând, în funcţie de simptome, să ajungem la un diagnostic şi la cauza acestei probleme a teilor de pe bulevard, am ajuns la concluzia, după publicaţiile de specialitate în ceea ce priveşte starea fito-sanitară a arborilor, în speţă la tei, că simptomele sunt caracteristice unui exces de săruri, acumulate în timp, în urma procesului de degivrare anual, făcut iarna. Şi asta pentru că aşa a fost să fie, arborii maturi au fost plantaţi neconform, foarte aproape de bordură, respectiv de carosabil. Alături de sarea efectivă, clorura se sodiu, probabil că şi alte tipuri de cloruri şi eu mă gândesc la cele de magneziu şi de calciu, au contribuit la o suprasaturare a solului cu săruri. Necroza este o reacţie fiziologică a plantei, care, practic, intră într-o sete indusă de incapacitatea de asimilare a apei, chit că solul musteşte de apă. Practic, el se comportă ca după o secetă severă. Aceasta este o chestiune punctuală, tehnică, în ceea ce priveşte mentenanţa şi şansa cu noul proiect, faptul că devine un spaţiu pietonal, nu o să mai fie un spaţiu carosabil, întreţinut ca atare, degivrat cu un exces de sare, ci teii o să fie menajaţi faţă de aceste practici de acum încolo. Lăsând teii la o parte, mai sunt nişte martori interesanţi pe bulevard, patru castani, care sunt în stare bună şi propunem să rămână pe poziţie. Toţi o să fie supuşi unui plan de mentenanţă, ca să avem aspectul unui aliniament, care acum nu este conform.”, a fost de părere celălalt inginer peisagist, Cristian Voinescu.
Specialiştii au mai transmis că teii nu au nevoie de tratament fito-sanitar, doar că va trebui stabilit un program de mentenanţă, cum se fac tunderile, când se fac şi la ce interval. Aceşti au mai propus ca pe spaţiul verde de sub copaci să fie puşi arbori, arbuşti şi plante perene, adaptate la condiţii de umbră, care să fie mereu verzi, fără să fie nevoie de irigaţie sau tratamente fito-sanitare, care să adauge textură şi detaliu bulevardului.
Concluzia finală vizavi de câţi arbori vor fi înlocuiţi pe bulevard va fi dată într-o săptămână. Miercuri, vor fi „consultaţi” cu tomograf şi un rezistograf toţi copacii de pe bulevard de către singurul arborist recunoscut internaţional din România, Alex Purcaru. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!