23/04/2025

Ziua Internațională a Cărților pentru Copii, sărbătorită la Biblioteca Municipală „Ion Barbu” din Câmpulung

Data de 2 aprilie marchează Ziua Internațională a Cărților pentru Copii. Cu acest prilej, Biblioteca Municipală „Ion Barbu” din Câmpulung a găzduit, alături de organizatorii ce au dorit să se numească „Un grup de oameni creativi” și Convivial, un frumos eveniment dedicat copiilor.

  • Tinerii au participat la o varietate de ateliere

Încă din anul 1967, pe 2 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Cărților pentru Copii. Biblioteca municipală din Câmpulung deține un fond vast de cărți, cu peste 125.000 de volume, dintre care o treime o reprezintă cărțile pentru copii. „Cărțile vechi sunt destul de importante, au informații prețioase, desene reușite și nu trebuie date la o parte. Ziua Internațională a Cărților pentru Copii este organizată la inițiativa unor artiști locali, care încearcă să vă amintească cât de importantă este lectura pentru voi”, a adăugat Anca Șendroiu, directorul Bibliotecii Municipale Câmpulung. Ca invitat special la acest eveniment, a participat Iulian Milea, cel care le-a prezentat copiilor instrumentele „cu povești”, fabricate chiar de acesta, precum drâmba, buhaiul și didgeridoo, cu ajutorul cărora a reușit să reproducă sunete de animale. De asemenea, un alt invitat special a fost profesorul Adrian Săvoiu, care le-a adus copiilor o parte din scrierile sale, unele fiind chiar de pe vremea de când era copil, dar și multe alte cărți cu ilustrații. Potrivit Amandine Lau Bănescu, „mă bucur foarte tare că Zelmira mă împinge în fiecare an să organizăm acest eveniment. Este a doua ediție, anul trecut l-am organizat la librăria Keiko.

Așadar, fiecare organizator al evenimentului a susținut câte un atelier. Laurențiu Bănescu a organizat un atelier de audiobook. În cadrul acestei acțiuni, fiecare copil a primit câte un rol dintr-o poveste, pe care au înregistrat-o ca la radio, cu voci și sunete, pentru „a-i da „culoare”, fără imagini, ci doar audio”, a menționat Laurențiu Bănescu.

Zelmira Szabó, ilustrator de cărți pentru copii, a prezentat un atelier de carte, prin care a povestit cum o carte poate arăta diferit, prin ilustrațiile pe care le are, prin modul de scriere și multe alte detalii interesante de care copiii s-au bucurat să afle. Într-o altă cameră a fost adus un pick-up, la care au fost puse povești pentru copii, iar tinerii au putut participa, în același timp, la un atelier de origami, prin care au realizat semne de carte, folosindu-se de acest material.

De asemenea, Cristina Stănescu și Radu, de la Convivial, s-au ocupat de mașina pop-corn, iar doritorii au putut cumpăra floricele de porumb, prin donarea unei sume de 2 lei. Cu ajutorul banilor strânși, potrivit Amandine Lau Bănescu, se vor achiziționa revista „Fabulafia”, care se va regăsi la Biblioteca Municipală „Ion Barbu” Câmpulung.

Pe lângă aceste ateliere, în paralel, s-a desfășurat un concurs de scriere creativă, adresat tuturor copiilor. Aceștia au avut de ales trei tablouri din cele peste 30 care au fost expuse pe fiecare perete al încăperii unde s-a desfășurat atelierul, cu ajutorul cărora să inventeze un text creativ în proză, poezie sau de orice natură, prin care să îmbine cele trei tablouri într-o poveste. Unele dintre premiile acestui concurs au fost: două cutii de la Cartea cu Moț, „Dunguliță și Primăvară”, o carte scrisă de către ilustratoarea Zelmira Szabó, dar și „Recif”, un album despre oceanele tropicale. În tot acest timp, pe holul bibliotecii a fost amplasat un raft, unde copiii au putut lăsa cărțile citite și procura altele, făcând schimb cu cele aduse de ceilalți, în mod gratuit. De asemenea, la intrare, a fost amplasată o coală albă de hârtie, pe care participanții au putut desena diferite ilustrații, realizând o poveste în imagini și culori, iar pe masă au fost lăsate, cadou, reviste „Ghidul Pozneț”. „Vreau să văd ce se întâmplă dacă suntem 40-50 de oameni, să facem un desen și dacă reușim să creăm o poveste toți, împreună”, a specificat Amandine Lau. Bănescu.

  • Copiii au fost fascinați de cărțile și ilustrațiile prezentate de Adrian Săvoiu

Profesorul Adrian Săvoiu a adus, din biblioteca personală, caietele pe care scria când era în clasa I, dar și multe alte cărți, majoritatea cu ilustrații, pe care le deține în colecție. „Am adus 3-4 categorii de cărți, sunt cărțile pe care le-am citit când eram de vârsta voastră. De asemenea, am adus câteva caiete din clasa I să vedeți cum scriam și poate vă citesc prima mea compunere despre primăvară. V-am adus și un caiet de desen, am și prima mea carte, primul manual din clasa I”, a transmis profesorul. Caietele prezentate de către profesorul Adrian Săvoiu datează din anul 1962, de când acesta învăța să scrie și să citească. De asemenea, acesta a început să prezinte copiilor unele dintre primele cărți citite, precum „Stejarul din Borzești”, scrisă de Eusebiu Camilar, o povestire din vremea lui Ștefan cel Mare. În legătură cu aceasta, profesorul a mai prezentat și un album intitulat „Borzești”, realizat de către celebrul pictor de biserici Grigore Popescu Muscel, cel care, de asemenea, a pictat biserica din Borzești.

Ca o completare, Zelmira Szabó i-a întrebat pe copii ce de ce i-ar interesa cărțile vechi, despre istorie, menționând că: „Sunteți în clasa I, a II-a, a III-a, nu contează, puteți să rețineți informații precum state, nume, puncte geografice? sau poate nici nu ați învățat la școală. Dar dacă citiți o poveste, deja ați reținut câteva informații. Adică, de ce sunt bune poveștile istorice pentru copii? Pentru că învățați istoria de când sunteți mici, prin desene; de exemplu, cum era îmbrăcat un tătar, sau chiar Ștefan cel Mare. Acum, dacă vă întreb cum se îmbrăcau tătarii, aveți o imagine din carte. Vă ajută foarte mult să învățați istorie fără să observați”.

Alte cărți prezentate de către profesorul Adrian Săvoiu au fost: „Alte povești cu tâlc”, de Alexandru Mitu, „Povestea Porcului”, de Ion Creangă, o ediție interbelică. De asemenea, la vizualizarea unor ilustrații din prima carte prezentată, Zelmira a remarcat: „Cartea a fost cu ilustrații în 2-3 culori. Ați observat că era galben-negru și un pic de roșu. Nu vi se pare ciudat să fie o carte numai cu 2-3 culori? Este o tehnică anume, linogravură, dar s-ar putea să fie xilogravură. Ce înseamnă: că gravezi, adică „cioplești”, să spunem, ori în lemn, ori în linoleu. Eu cred că este xilogravură, pe care pui vopsea și pui foaia peste. De ce îmi place foarte mult cartea respectivă, o artistă foarte cunoscută, spune: „Cartea pentru copii este prima intrare într-o galerie în artă”. Adică o ilustrație, când vă uitați la imagine, să vă gândiți: s-ar putea expune într-un muzeu? Sau este numai așa… A meritat copacul tăiat pentru cartea aceasta? Orice carte luați în mână, uitați-vă, a meritat să se taie copacul ? Aici sunt câteva xilogravuri pe care poți să le expui, liniștit, în galerie. Este artă. Nu contează, pentru copii, pentru adulți, este artă garantat”.

În ceea ce privește cartea scrisă de către Ion Creangă, „Povestea Porcului”, Zelmira a subliniat că: „Cealaltă carte, unde a început domnul Săvoiu este foarte frumos ilustrată. Poate voi vă uitați, cu ochi mari, unde este frumoasa ilustrație din cartea respectivă, dar gândiți-vă la vremea respectivă că între cele două războaie, unde era ilustrația de carte? Înainte de laptop și de alte invenții de care încă nu se știa, se desena cu mâna, tipografie, fiind total altă tehnologie. Pentru copii, ce era imaginea și povestea? Nu se uitau la televizor, la animații. Imaginați-vă, cartea era singurul mijloc multi-media. Este cu o finețe și sensibilitate foarte frumoase. Noi, care nu ne-am pierdut în animații sau telefoane, ne-am pierdut în detaliile ilustrațiilor”, a explicat Zelmira Szabó.

Profesorul Adrian Săvoiu a continuat să le expună copiilor cărțile sale din bibliotecă: „Vodă Cuza la Hanul Cucului”, de George Nestor, „Necazurile scrumbiei cu coada tăiată”, „Colț-Alb”, „Fram ursul polar”, „Micul Prinț”, revista „Pif”, „Antologia Fabulei Românești”.

La final, acesta le-a prezentat copiilor cele două cărți, apărute recent, scrie de către acesta: „Antologia Fabulei Românești”, apărută în anul 2017 și „Fabule și vorbe cu tâlc”, carte apărută în anul 2021 și scrisă în colaborare cu Diana Zografi.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!