0.2 C
Campulung Muscel
03/12/2022

Spitalul Câmpulung, văduvit de un medic ATI pentru salvarea celui de la Mioveni

După ce a apărut ordinul lui Alexandru Rafila, ministru al Sănătăţii, prin care celor doi medici detaşaţi de la Spitalul Judeţean Argeş, la Mioveni, care coordonau secţia ATI COVID le încetează detaşarea, s-a pus problema închiderii unităţii în care se lucrează la capacitate maximă. Acest ordin de anulare a detaşărilor medicilor de la ATI COVID Mioveni a fost dat la finele săptămânii trecute şi va intra în vigoare mâine, 20 ianuarie. În aceste condiţii, vor rămâne 5 medici rezidenţi, de anul 3 şi 5, care, în lipsa medicilor specialişti pentru care veniseră aici, este foarte probabil să plece şi ei.

Pentru a nu se ajunge la închiderea unităţii de la Mioveni, Direcţia de Sănătate Publică Argeş a emis o decizie prin care, fără acordul lor, doi medici specialişti ATI, unul de la Spitalul Câmpulung şi celălalt de la Spitalul Curtea de Argeş au fost detaşaţi temporar la Spitalul Judeţean, ca să acopere deficitul de acolo şi să nu mai fie nevoie de cei doi de la Mioveni.

 

Ion Georgescu, primarul de la Mioveni: „Fereşte-ne Hipocrate de prieteni!”

Primarul de la Mioveni, Ion Georgescu, a expus problema pe Facebook, indicând ce s-a întâmplat.

„În secţia ATI a Spitalului Mioveni se duc lupte reale pentru viaţă. După un an în care au fost martorii unor drame, în care au oscilat între agonie şi extaz, medicii şi personalul medical din Secţia ATI COVID au ieşit învingători din inegala înfruntare cu perfidul virus. Aici, o echipă unită şi inimoasă de profesionişti a scris istorie. Din păcate, vom intra în istorie, drept cea mai modernă şi performantă Secţie ATI COVID din România, pe care s-a pus lacătul! Mai trist este faptul că această decizie nu s-a luat din orgolii politice, ori neputinţă, ci din frustrare tipic românească. Prin deciziile de revocare a detaşărilor coordonatorilor Secţiei ATI COVID de la Mioveni s-a reuşit contraperformaţa la care nu a ajuns o armată de adversari politici, nici măcar atunci când PSD era în opoziţie. Dar au reuşit, acum, prietenii. Nu concepem să renunţăm la acest proiect care funcţionează cu rezultate extraordinare şi în care s-au investit milioane de euro! De ce să tăiaţi aripile acestei echipe, revocând dreptul la performanţă Spitalului Mioveni şi, implicit, reducând şansele la viaţă pacienţilor? Fără modestie, întreb, ştiţi pe ce loc se află Spitalul Orăşenesc Mioveni în topul spitalelor COVID din ţară ca număr de pacienţi salvaţi în anul 2021? Personal, ştiu ce persoană din Argeş a fost astăzi (nr. luni, 17 ianuarie) la Minister şi a conceput acest aranjament. Vă mulţumesc pentru grija pe care ne-o purtaţi!”, a fost mesajul primarului Ion Georgescu.

 

Niciun medic ATI din judeţ n-a vrut să facă gărzi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti

După ce primarul Ion Georgescu a anunţat că există riscul să fie închisă Secţia ATI COVID de la Spitalul Mioveni, la Prefectura Argeş a avut loc o întâlnire, marţi, 18 ianuarie, la care au participat, pe lângă prefect, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, dr. Sorina Honţaru, inspectorul şef al ISU Argeş, colonelul Bogdan Olar, dar şi managerii de spitale din judeţ. După ce toţi medicii ATI din judeţ au refuzat, DSP a luat decizia a detaşării pentru doi, unul de la Câmpulung şi celălalt de la Curtea de Argeş.

„Exista pericolul închiderii Secţiei ATI a Spitalului Mioveni, secţie care are 17 paturi. Această situaţie a cerut soluţii urgente, fără a neglija faptul că medicii ATI ai Spitalului de Urgenţă Piteşti erau suprasolicitaţi fizic şi psihic. Am cerut participarea la o şedinţă a tuturor managerilor de spitale din judeţul Argeţ. Întâlnirea a avut loc la sediul Prefecturii şi scopul a fost să păstrăm o bună funcţionare a tuturor spitalelor. În judeţ avem 13 medici ATI. 4 sunt la Spitalul de Urgenţă Piteşti, 2 la Spitalul Mioveni, iar ceilalţi 7 la celelalte unităţi spitaliceşti din Argeş. S-a luat legătura cu ei şi li s-a solicitat acceptul ca fiecare să efectueze 3 gărzi pe lună la Spitalul de Urgenţă Piteşti ca să fie acoperit deficitul acolo şi să nu mai fie nevoie de cei doi ATI-işti de la Mioveni. Toţi au refuzat şi  au invocat motive personale. Prin aplicarea dispoziţiilor legale a fost emisă de Direcţia de Sănătate Publică Argeş o decizie prin care, fără acordul lor, un specialist ATI de la Spitalul Câmpulung şi un specialist ATI de la Spitalul Curtea de Argeş au fost detaşaţi temporar, pentru o perioadă de 30 de zile la Spitalul de Urgenţă din Piteşti. Fac precizarea că la Câmpulung mai rămâne un medic ATI, iar, în situaţii speciale, cele în care există necesitatea ca un pacient să fie internat la ATI, el să fie transferat la Piteşti. În ceea ce priveşte Spitalul Curtea de Argeş, secţia de acolo este în renovare. Sunt sigur că situaţia nu este una confortabilă pentru cei doi medici, dar era esenţială continuitatea funcţionării celor două secţii ATI, cea de la Mioveni şi cea de la Piteşti. La Mioveni erau internaţi 16 pacienţi, o parte dintre ei, netransportabili. Deciziile au fost luate strict în interesul pacienţilor, fără să se ţină cont de culorile politice, pentru a avea locuri la ATI Mioveni, pentru ca Spitalul de Urgenţă Piteşti să funcţioneze corect.”, a declarat prefectul Radu Perianu.

 

Elena Lasconi: „Peste 120 de mii de oameni ignoraţi, strict pentru interese politice”

După decizia DSP de detaşare a medicului Daniela Prunoiu la Spitalul de Urgenţă Piteşti, la Câmpulung va rămâne doar medicul Sorin Moşteanu, care, din nefericire are probleme de sănătate. Acesta ar trebui să asigure urgenţele şi operaţiile programate în prima parte a zilei, între orele 8.00 şi 15.00. În rest, urgenţele ar trebui duse de ambulanţe direct la Spitalul de Urgenţă Piteşti.

„Spitalul Municipal Câmpulung e sacrificat din nou pentru a salva spitalul Mioveni. Spitalul nostru nu va mai putea asigura urgenţele chirurgicale, naşterile după ora 15.00 şi mai ales naşterile COVID – pentru că la Câmpulung e singura maternitate COVID din judeţul Argeş. Manevra e simplă: Spitalul Mioveni este singurul spital din ţară construit de la zero cu bani de la stat şi singurul cu care se poate lăuda PSD, pentru că toate celelalte promisiuni au fost minciuni gogonate. Nimeni nu a luat în calcul personalul medical. Dar s-a „rezolvat” politic. Dacă PSD e la butoane în Argeş se poate orice, chiar dacă au de suferit peste 120 de mii de oameni. Aşa că, la Mioveni lucrează medici de la Spitalul Judeţean. În mod logic, nu ştiu de ce ar surprinde pe cineva, Spitalul Judeţean a ajuns în imposibilitatea de a asigura gărzile. Dacă îşi ia medicii înapoi, se închide Secţia ATI Mioveni, prin urmare pierde finanţarea, iar asta nu dă deloc bine la partid. Concluzie: îi călcăm pe cap pe cei din Câmpulung. În consecinţă, rămânem cu un singur medic anestezist, care va trebui să asigure toate urgenţele şi operaţiile programate în intervalul orar 8.00-15.00. În rest, urgenţele ar trebui transportate cu ambulanţa la SJU Piteşti sau alte spitale – Dumnezeu cu mila. Întrebări pentru CJSU şi în mod special PSD: 1.Ce vină au peste 120 de mii oameni din toată zona Muscelului? 2.Având în vedere că Spitalul Municipal Câmpulung are singura Secţie Obstetrică Ginecologie COVID din judeţ, unde vor mai naşte în urgenţă TOATE gravidele cu COVID-19, al căror număr va creşte din datele pe care le avem? 3.Ce vină au ceilalţi medici din spital care nu vor mai putea profesa în meseriile lor? Concret, medicii nu mai pot face nicio intervenţie chirurgicală care presupune anestezie. 4.Aţi luat în calcul faptul că Ambulanţa s-ar putea să nu facă faţă, mai ales că şi acest serviciu are deficit de personal în zona noastră? Sper ca Prefectul judeţului, CJSU să mai cântărească o dată. Sper să prevaleze înţelepciunea şi nu orgoliile politice, zonale şi personale şi să nu mai apelaţi mereu la aceeaşi soluţie în judeţul Argeş – SACRIFICAREA SĂNĂTĂŢII MUSCELENILOR!”, a declarat primarul Elena Lasconi.

 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!