37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Excedentul bugetului a crescut de la 6 milioane de lei la peste 20 milioane de lei. E de bine, dar un pic e şi de rău

Rapiditatea cu care a apărut proiectul de buget pe portalul Primăriei, la jumătatea lui ianuarie, compensează gafa de anul trecut, care a amplificat inconvenientele întârzierii cauzate de cei de la centru. După ce că bugetul de stat a fost adoptat foarte târziu, au „plusat” şi funcţionarii Primăriei cu lentoarea lor reflectată în publicarea proiecţiei veniturilor şi cheltuielilor după expirarea termenului legal. Dacă, în 2021, aveam bugetul aprobat după jumătatea lunii aprilie, în 2022, administraţia publică municipală va avea la dispoziţie documentul de căpătâi al funcţionării Primăriei şi dezvoltării oraşului în prima parte a lunii februarie. În următoarele două săptămâni, sunteţi aşteptaţi cu idei în completarea ţintelor autorităţilor, pe care le aveţi expuse în această ediţie a ziarului nostru într-o manieră mai facilă decât pe site-ul Primăriei, unde nu „înoată” nimeni într-o documentaţie rămasă, din păcate, în „chineză” pentru omul nefamiliarizat cu limbajul economic, ca să citez declaraţiile de anul trecut ale primăriţei Elena Lasconi.
Proiectul de buget va beneficia, cu siguranţă, de o „traducere” la prezentarea lui pentru public, cu ajutorul unei grafici uşor de înţeles, care a înlocuit tabelele neatractive ale doamnei Iarca. Dacă legea impune afişarea lui în maniera scorţoasă care ţine contribuabilii la distanţă, aşa îl afişezi, nu cu inimioare şi brizbrizuri inutile. În primul an de mandat al Elenei Lasconi, dezbaterea bugetului s-a transformat, din cauze pandemice, în prezentarea bugetului, nefiind acceptaţi în sală decât jurnaliştii, nu şi public din afara instituţiei sau consilieri, cum se obişnuia. Mai mult ca sigur, asta se va întâmpla şi în 2022, căci peste două săptămâni, când ar trebui „dezbătute” cu cetăţenii obiectivele municipalităţii, ne vom afla în vârful valului cinci, cu un purcoi de restricţii peste noi. Nu că ar fi dat în clocot comunitatea să participe la conceperea calendarului investiţional pe anul în curs! Totuşi, nu toţi sunt complet dezinteresaţi de felul în care intenţionează să cheltuiască autorităţile banii noştri. Anul trecut, îmi aduc aminte că, atunci când a prezentat proiectul de buget, primăriţa a citit şi ce i-au cerut oamenii care s-au conformat invitaţiei de a-i scrie ce-şi doresc.
Că nu s-au realizat este altă poveste. În anul de probă, conducerea Primăriei nu şi-a realizat nici propriile angajamente asumate prin buget, darămite pe cele ale cetăţenilor! În 2022, să avem încredere că va fi altceva, întrucât administraţia are în derulare nişte intenţii concretizate fie în documentaţii, fie în licitaţii aflate în stadiul final. Nu mai e mult până vom afla câştigătorii contractelor de iluminat public, parcuri şi „Piaţa Neacşu”. „Piaţa Neacşu” va fi finanţată în totalitate din bugetul local, care prevede 3 milioane de lei, sumă care acoperă integral proiectarea şi execuţia, pe care Elena Lasconi le vrea încheiate până la 31 decembrie 2022.
Am remarcat că Primăria a intrat în 2022 cu un excedent mulţumitor, care îi permite să susţină cheltuieli consistente, aşa cum sunt cele generate de realizarea spaţiilor verzi, dar să şi propună investiţii noi. Lista de investiţii este sprijinită cu 19 milioane de lei provenite din economiile anului anterior. De la directoarea Violeta Iarca am aflat că Primăria a intrat în noul an cu un excedent bugetar de 20.363.000 lei, o sumă satisfăcătoare, comparativ cu ce a preluat Lasconi la începutul mandatului său. Primăriţa a plecat la drum cu 6 milioane de lei. Atât rămăseseră din economiile care, la începutul mandatului lui Liviu Ţâroiu, se apropiau de 40 de milioane de lei. Erau economiile făcute de Călin Andrei pentru proiectul „Kretzulescu”, completate an de an cu sumele necheltuite, care ar fi trebuit să acopere şi costurile Bulevardului „Pardon”. Nu reluăm povestea lucrării descoperite financiar, pentru rezolvarea căreia Lasconi a trebuit să se milogească la miniştrii ei la începutul mandatului. Bulevardul este acoperit în bugetul pe 2022, care conţine o alocare de 5,3 milioane de lei.
A avea un excedent bun e şi de bine, şi de rău. De bine, pentru că ai cu ce plăti ce ţi-ai propus în anul următor. De rău, că n-ai reuşit să faci cheltuieli în anul anterior, din cauză că n-ai avut cine ştie ce lucrări. Dar nu mai privim în urmă, căci primăriţa anunţă o primăvară „şantierească” şi sunt şanse crescute să fie aşa, întrucât două dintre cele 13 zone de amenajat – parcul de la Grădişte şi parcarea de la PSD -, după cum povesteam în ediţia trecută, au tot ce le trebuie: avize, bani, constructor. Vom vedea dacă, tot la primăvară, vor începe şi cele cinci parcuri, care, în propunerea de buget, figurează cu 4,5 milioane de lei din cele 18 milioane estimate de proiectant. Suma va scădea la licitaţie, dar, după cum am observat, valoarea contractelor cu statul saltă cu o rapiditate deranjantă pe parcursul lucrării, aşa că nu e cazul să aplaudăm economia înregistrată în momentul atribuirii contractului.
Prevederile menţionate sunt cele mai consistente din bugetul pe 2022, alături de alte patru cu care închei articolul. Reabilitarea străzii Drăceşti beneficiază de o alocare de 3,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă că Primăria îşi onorează obligaţiile contractuale faţă de constructor în acest an. Achiziţia părţii private din Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” figurează cu 1,2 milioane de lei, care acoperă preţul rezultat din cel mai proaspăt raport de evaluare. Ultimele două investiţii scumpe sunt „P.N.D.L.-urile” lui Liviu Ţâroiu, Linia Apei a Staţiei de Epurare, unde ar mai fi de plătit 5,6 milioane de lei, faţă de 8,6 milioane de lei, prevederea din 2021. Este inclusă pe mai departe în buget, întrucât este încă în vigoare contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării, reabilitarea conductei de aducţiune a apei brute, cu 3,4 milioane de lei, bani care, în mod cert, nu vor fi consumaţi în acest scop.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!