Magda BĂNCESCU
În timpul campaniei electorale, fostul primar anunţa un stadiu al amenajării Pieţei Primăriei de 97%. Teoretic, diferenţa de 3% a fost rezolvată în perioada de transfer al conducerii Câmpulungului de la Liviu Ţâroiu la Elena Lasconi, fără a fi sesizată de orăşenii cu atenţia deturnată către demolarea Bulevardului „Pardon”. Acţiune care n-ar fi trebuit să aibă loc până când primarul, oricare ar fi fost acela, efectua formalităţile de încheiere a lucrării din jurul Primăriei, cu extensiile către Policlinică şi Muzeu. Popularitatea contracandidatei a forţat gestul nesăbuit al asociatului Răuţoilor, cărora le-a permis să şteargă bulevardul de pe harta Câmpulungului cu exact două săptămâni înaintea votului. Astfel s-a ajuns la uşoara suprapunere a celor două şantiere, aflate în responsabilitatea aceluiaşi constructor „răsfirat” în trei firme. Dacă rămânea primar Ţâroiu, mai mult ca sigur, Piaţa Primăriei era recepţionată cu succes, iar Bulevardul „Pardon”, flancat de bordura grosolană şi garduri ca ale Jandarmeriei pe la proteste.
Odată picată „autoritatea contractantă”, s-au împotmolit şi „operele” executanţilor preferaţi, cărora nu le merge cu primăriţa posesoare a unor gusturi total opuse celor ale predecesorului. Mulţumit că „gresia” din Piaţa Primăriei arată mai bine decât gropile. La momentul adevărului, o lucrare scumpită de la 6,4 milioane de lei, preţul licitaţiei, la 7,5 milioane de lei, cât au săltat-o neprevăzutele – deşi impresia generală este de eliminare din proiect şi a puţinului propus -, nu se poate recepţiona. Motivul: cârcălile de amator, găsite cu duiumul la mai toate intervenţiile executate de muncitorii firmelor „de casă” ale fostului primar. „Gresia”, de pildă, a început să se desprindă mai repede decât am anticipat. Ne gândeam că, la iarnă, va fi afectată de ger şi gheţuş, dar plăcile de pavaj „bâţâie” şi fără să se „zbârlească” la ele toanele vremii.
Inspecţia finală de la începutul săptămânii nu s-a finalizat cu predarea-primirea „frontului de lucru”, dezamăgitor de modest în materie de schimbări estetice, care măcar să fi fost amenajat corect. Căci de spectaculos nu poate fi vorba la o spoială fără niciun farafastâc. Nu te impresionează cu nimic. Elena Lasconi nu ridică pretenţii de natură estetică, deznodământul fiind execrabil, ci pune accent pe lipsa funcţionalităţii. Adică după ce că e urâtă, mai e şi prost făcută! Şi cu o întârziere de aproape doi ani faţă de data de finalizare menţionată pe panoul de şantier. În ianuarie 2021 se împlinesc doi ani de când piaţa trebuia amenajată la capătul celor şase luni convenite de afacerişti cu Ţâroiu. Care vă amintim că, pentru a-i asigura patronului, integral, preţul lucrării, a lăsat podul din Tabaci în aer.
Şi la Piaţa Primăriei s-a aplicat aceeaşi formulă ca la bulevard. Finanţare parţială în buget, sub jumătate din valoarea contractului de execuţie, după care, pentru a întregi suma necesară, hârşti… podul din Tabaci. Asta deşi Piaţa Primăriei nu era o lucrare multianuală, cum este Bulevardul „Pardon”. Începută în iulie 2018, trebuia să fie gata în ianuarie 2019. N-a fost şi nu e nici astăzi, căci defecţiunile constatate de primarul Elena Lasconi, oriunde pui pasul sau arunci privirea, nu-ţi creează impresia de bun sfârşit.
Ca să vedeţi cum s-au făcut înţelegerile între Ţâroiu şi Răuţoiu, după 12 zile de la debutul lucrării, produs pe 23 iulie 2018, imediat după Zilele Câmpulungului, preţul creştea cu aproape 100.000 lei. După 12 zile! Atunci, se încheia primul act adiţional din puzderia căreia i-am pierdut şirul, parafat, fireşte, pentru o suplimentare a valorii lucrărilor. Şi atunci de ce se mai aruncă miliarde pe proiecte, dacă, după o săptămână şi jumătate, ai constatat că ai nevoie de intervenţii în plus?! Şi a fost nevoie şi în următorii doi ani, pe durata cărora suplimentarea valorii a alternat cu extinderea termenului de execuţie.
După jongleriile cu banii şi cu timpul ale unor „circari” cu ifose de ctitori ai Câmpulungului modern, ce face primăriţa pe umerii căreia apasă dubioasele contracte moştenite de la Ţâroiu? Deocamdată, contemplă dezastrul şi contabilizează pagubele. Dale nerostuite, dale dezlipite, denivelări cauzate de montarea unei plăci groase lângă una subţire, cabluri şi robinete care n-au ce căuta în peisaj. Postamentul din lemn, destinat celor care vor să-şi tragă sufletul, aşezându-se pe marginea alveolelor de verdeaţă, n-are continuitate, fiind tronsoane pe care lipseşte. Banda de led-uri de sub granit e pusă bezmetic, unde nu trebuie, în schimb, lipseşte unde trebuie. Fire neizolate, ieşite dintr-o doză, găsită în zona platformei destinate persoanelor cu dizabilităţi, mai potrivită într-un poligon al armatei. „Talpa” balustradelor este suspendată, în loc să fie fixată pe sol, pentru că muncitorilor le-a fost lene să taie şuruburile care o blochează. Iar sistemul de irigaţie, o glumă proastă, spală mai mult pavajul decât iarba. Îl spală şi pe cetăţeanul oprit pe bancă, scăpându-l de grija duşului.
În loc să repare defecţiunea la sistemul de aspersoare, părţile contractului au ales soluţia cea mai uşoară: să mute băncile de pe linia cu „blocul rechinilor” lângă Muzeu şi Primărie. „Mărunţişurile” peste care fostul primar ar fi trecut cu toleranţa arătată în relaţia cu privaţii – vezi strada Gruiului, recepţionată în condiţii evidente de nefinalizare a lucrării – au ca moţ fântâna cu jet de cişmea. Ca să fie ca în proiect, asta pentru că Elena Lasconi pune condiţia unor lucrări suplimentare, care să îndrepte toate stricăciunile constatate, arteziana probabil că trebuie refăcută cu totul. Şi nu numai arteziana. În concluzie, al cincilea mandat în care a ajuns proiectul centrului istoric şi Complexului „Kretzulescu”, din care fac parte aceste investiţii jenante, începe nu cu amenajarea Bulevardului, ci cu reamenajarea Pieţei Primăriei.