22/04/2025

Noua Secţie de Oncologie trebuie dotată cu paratrăsnet şi sistem de alarmare

După cum v-am informat, săptămâna trecută, pe 13 ianuarie 2022, au fost finalizate lucrările la noua Secţie de Oncologie a Spitalului Municipal Câmpulung, care, potrivit primarului Elena Lasconi, este „ca afară, la standarde europene”. Vorbim doar despre finalizarea construcţiei, chiar dacă mai sunt de pus la punct anumite aspecte, pentru că recepţia finală a fost, pe moment, respinsă, din cauza obiecţiilor reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş din cauza unor abateri. Secţia va deveni funcţională după remedierea acestor deficienţe şi dotarea cu mobilier şi aparatură medicală, ultimul cuvânt urmând să-l aibă de spus DSP Argeş.

Instalaţiile electrice sunt controlate electronic

De această investiţie a tot vorbit în anii precedenţi fostul director al Spitalului Municipal, medicul Grigore Stănescu, însă fosta administraţie nu a reuşit să puncteze acest obiectiv, deşi, din câte ştim, au fost alocaţi bani la buget în acest sens. Demersurile pentru realizarea noii Secţii de Oncologie au început propriu-zis în ianuarie 2019, când a fost semnat contractul de executare a lucrărilor de construcţie, pentru suma de 4.700.000 de lei, de asocierea de firme câmpulungene And Secom Intexim şi Inic. Pe 20 februarie 2020 s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, iar în toamna acelui an construcţia a început să prindă contur, după demolarea vechii clădiri.
„În momentul în care eu am preluat mandatul, era o clădire demolată şi atât. Din acel moment, a trebuit să găsim bani. Am reuşit după un an şi două luni. Mai sunt câteva finisaje de făcut.”, a precizat primarul Elena Lasconi într-o emisiune difuzată, săptămâna trecută, de postul de televiziune Clar TV. Pe lângă aceste finisaje, noua clădire în care va funcţiona Secţia de Oncologie urmează să fie dotată cu paratrăsnet şi sistem de alarmare, aşa cum au cerut reprezentanţii ISU Argeş. „Cei de la ISU au venit astăzi (n.r. 13 ianuarie 2022) şi au considerat că mai avem nevoie de paratrăsnet pe clădire. Nu au avut nimic de obiectat pe partea de Secţie de Oncologie. Instalaţiile sunt grozave. Instalaţiile electrice sunt controlate electronic. Instalaţia de oxigen, fum, foc, toate, sunt făcute foarte bine din acest punct de vedere. În proiect nu era iniţial, dar a apărut o magazie la subsol. Cei de la ISU au spus că trebuie să montăm şi acolo sistemul de alarmare. Deja am alocat banii şi eu cred că, în maximum o săptămână, o să avem asta şi o să primim ok-ul de la ISU.”, este de părere primăriţa. Un sistem paratrăsnet adaptat pentru Secţia de Oncologie costă în jur de 20.000 de lei, iar sistemul de detecţie şi stingere a incendiului la magazia de la subsol, 40.000 de lei. Sumele figurează în proiectul de buget pe anul 2022, care a fost afişat pe site-ul Primăriei.

Primăriţa Lasconi vrea şi un spaţiu verde prietenos pentru bolnavi

Elena Lasconi este convinsă că, până la sfârşitul acestui an, vor fi rezolvate şi celelalte probleme legate de aparatura medicală, mobilier şi vestitele circuite pentru pacienţi şi personalul medical şi auxiliar, astfel încât, la final, avizul celor de la DSP să fie unul favorabil. În plus, are în vedere şi schimbarea totală a decorului de jur-împrejurul clădirii, pe care-l vrea unul prietenos pentru bolnavi.
„Ce-mi doresc eu foarte mult este ca, în acest an, să fie gata cu totul. În ce sens? Aş vrea să avem şi mobilierul, şi aparatura. Aş vrea să ne aprobe 20 de paturi. Până acum, bolnavul era tratat pe holul spitalului, pe scaun. Când vine acolo trebuie să simtă un spaţiu prietenos. Nu există această gândire. În proiect nu a existat să pui o oglindă. Există oglindă, apă curentă şi tot ce trebuie în băile pentru persoanele cu handicap. Dar spaţiul verde de jur-împrejurul clădirii este ceva rău. Acolo trebuie făcut un spaţiu prietenos în care, câteodată, poţi şi să-ţi plângi de milă. Dar să ai unde. E un spaţiu în care, poate, să-ţi încarci bateriile, pentru că stai puţin în natură. Vreau neapărat să facem şi asta. Nu ştiu dacă o să iasă. Dar studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic sigur o să le facem. Acolo ai posibilitatea să faci două căi de acces: una pentru intrare, alta pentru ieşire pentru ambulanţe. Acum, trec una pe lângă alta şi trebuie să intre pe spaţiul verde. Şi în saloane să ai un televizor. Clădirea este făcută bine. Ştiţi de ce mai are nevoie? De un pic de rafinament, de suflet şi de păsare de oameni. Aceste lucruri o să le facem, chiar dacă ele n-au fost prinse în acest proiect. Să dea Dumnezeu să nu aibă nimeni nevoie să ajungă la această secţie şi s-o vedem doar în poze.”, a mai declarat Elena Lasconi, care a mai punctat un aspect important pentru câmpulungeni: „Îmi doresc ca serviciile medicale în Câmpulung, atâta timp cât voi fi eu primar, să fie de calitate, de top. Vreau să mascăm toate căblăraiele pe care nu le suport. Dacă este să mă deranjeze ceva, le spun tuturor constructorilor că ceva peste care nu pot să trec este să fie cabluri la vedere.”
Narcis MANOLE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!