23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

La Curtea de Apel, Alexe a câştigat procesul cu ministerul, pentru salarii, dar l-a pierdut pe cel cu primarul şi spitalul, pentru funcţia de director

Curtea de Apel Piteşti i-a dat dreptate fostului director Nicolaie Alexe în procesul cu ministrul Sănătăţii şi ministerul, dar i-a respins acţiunea împotriva primarului, a municipalităţii şi Spitalului Câmpulung. Dublul suspendat în anul pandemiei urmărea să obţină anularea unui act emis de autorităţile locale. Mai precis, a dispoziţiei lui Liviu Ţâroiu, din 22 iunie 2020, pe care fostul primar n-a emis-o de drag, ci forţat de procesul prefectului Emanuel Soare, care i-a atacat două dispoziţii. Prima, după „câştigarea” concursului organizat pentru ocuparea funcţiei de manager al Spitalului Municipal. A doua, după ieşirea din starea de urgenţă, când Alexe, cel suspendat de ministru, a fost repus în funcţie de primar, după „relaxarea” legii în starea de alertă.
Prin dispoziţia din 22 iunie 2020, a fost suspendat, pentru a doua oară, contractul de management al lui Alexe cu Ţâroiu, din 20 iunie 2019. Lăsat fără funcţie, reclamantul a cerut şi plata despăgubirilor salariale din 22 iunie 2020, până când înceta suspendarea contractului.
Nicolaie Alexe a pierdut, pe 21 decembrie 2020, litigiul deschis la Tribunalul Argeş. Pe 11 ianuarie 2022, la un an distanţă de respingerea pretenţiilor sale, Alexe a încasat un eşec şi la instanţa superioară. Curtea de Apel i-a respins recursul ca nefondat şi l-a obligat pe reclamant să plătească Primăriei Câmpulung cheltuieli de judecată de 1.800 de lei.

Şi Tribunalul, şi Curtea de Apel i-au respins cererea de a-i înceta suspendarea contractului de management

Nicolaie Alexe, ale cărui competenţe manageriale au fost puse la încercare de COVID-19, a fost prima oară suspendat din funcţie, prin ordin al ministrului Nelu Tătaru, pe 30 aprilie. Tot atunci, a fost instalat ca director interimar, pe perioada stării de urgenţă, Andrei Aron. Pe 25 mai, la zece zile distanţă de apariţia Legii 55, care prevedea că, începând cu această dată, conducerea spitalelor municipale şi orăşeneşti revine la atribuţia UAT-urilor, Ţâroiu l-a repus pe Alexe în funcţie. În care a stat doar o lună, întrucât, în iunie, s-a produs a doua suspendare a favoritului fostului primar, „retrogradat” pe durata procesului declanşat de prefect.
Nicolaie Alexe a dat fuga la Tribunal, unde a dat în judecată colaboratori dragi: pe primarul Liviu Ţâroiu, Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Câmpulung şi Spitalul Municipal Câmpulung. Ce dorea suspendatul de la pârâţii enumeraţi? Anularea Dispoziţiei nr.225 din 22 iunie 2020, prin care Ţâroiu a fost nevoit să-i suspende lui Alexe contractul de management, de vreme ce Prefectura declanşase o acţiune împotriva Primăriei şi Spitalului, miza constituit-o legalitatea ocupării funcţiei de către Alexe. Acesta din urmă mai cerea plata unor despăgubiri, constând în salariile de manager neîncasate, de la data suspendării, 22 iunie 2020, până la data încetării suspendării contractului.
Secţia Civilă – Contencios Administrativ şi Fiscal a tranşat speţa înregistrată pe 18 septembrie la cele trei termene concentrate în luna decembrie, pe 14, 18 şi 21 decembrie. Magistratul Tribunalului i-a respins cererea lui Alexe, care a atacat Hotărârea nr.755/21.12.2020 la Curtea de Apel. Verdictul vi l-am prezentat în deschiderea articolului: recursul a fost respins, marţi, 11 ianuarie 2022.

Recursul Prefecturii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul cu Alexe, începe pe 8 februarie 2023

În schimb, pe 7 mai 2021, Curtea de Apel Piteşti i-a dat dreptate lui Nicolaie Alexe în procesul cu Ministerul Sănătăţii şi cu conducătorul său. Pretenţiile favoritului lui Liviu Ţâroiu au constat în anularea celor două ordine de ministru care l-au „zburat” din funcţie. Primul, emis de Nelu Tătaru, pe 30 aprilie 2020, după o lună şi jumătate de stare de urgenţă, când ministerul, la propunerea prefectului Emanuel Soare, l-a suspendat din funcţie pe Nicolaie Alexe şi l-a înlocuit cu Andrei Aron. Al doilea ordin, emis de acelaşi ministru, pe 15 mai 2020, prelungea mandatul medicului Aron pe durata stării de alertă. În afara anulării celor două documente, Alexe cerea şi despăgubiri salariale.
Magistraţii i-au admis cererea, anulând cele două ordine ale Ministerului Sănătăţii. Curtea de Apel a obligat pârâţii să-i plătească directorului destituit despăgubirile „reprezentând diferenţa dintre drepturile salariale cuvenite conform contractului de management şi cele efectiv încasate, începând cu 30 aprilie 2020 şi până la 25 mai 2020.” Plus 2.000 lei, cheltuieli de judecată. Sumele trebuie suportate de Instituţia Prefectului Judeţului Argeş, fiind acceptată cererea Ministerului Sănătăţii de chemare în garanţie.
Pe 23 iunie 2021, dosarul tranşat la Curtea de Apel Piteşti şi finalizat cu un verdict favorabil lui Nicolaie Alexe a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Dintre perdanţi, instituţia care a formulat recurs este Ministerul Afacerilor Interne, prin instituţia sa din teritoriu, Instituţia Prefectului Judeţului Argeş. Primul termen a fost fixat pe 8 februarie 2023.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!